Sumak nedir nelere iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Sumak nedir nelere iyi gelir ?
Sumak salataların,yemeklerin olmzsa olmazı ekşi bir baharattır..Yuvarlak şekilde olan sumak ,küçük bir çalı bitkisidir.Kurutulupu toz haline getirelerek genelde satılır.Bazı yöreler de sadece öğütülmüş sumak vardır.Güneydoğuda işlenmemişi tercih edilir.Özellikle dolmaya çok yakışan sumak hakkında tüm detayları yazımızın devamın da bulucaksınız.Öncelikle Sumak nerelerde kullanılır , Sumak adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Baharat olarak kullanılan sumak lezzetinin yanın da bir çok derde de deva. Hazmı kolaylaştıran,ishali kesen ,iştah açan sumak ayrıca güçlü bir antioksidandır.Diş ağrısına birberir iyi gelen sumağı diş ağrısı için şu şekilde kullanabilirsiniz.1 yemek kaşığı tane sumağı 1 bardak suya atıp 15 dk bekletin ve süzün.Sumak suyuyla gargara yapın.Diş ağrısından geçicide olsa kurtulacaksınız.Diş eti çekilmesi,apseli diş için de birebir olumlu sonuç veriyor.Sumağı aşırı tüketmek kabızlığa yol açar bu yüzden kararınca kullanmak gerekir.Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının sumağı tüketmemesi gerektiği öneriliyor.Sumak yüksek ateşe de iyi gelmektedir.Sumağı genelde ben dolmalarda tane olarak kullanıyorum,öğütülmüşünüde salatada tercih ediyorum.Dolmaya da salataya da kendi rengini veriyor.Gerçekten güzel ,aromatik ve şifa deposu.Sumak nedir,sumak nelere iyi gelir,sumağın zararları varmı tüm detayları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz..






Sumak nedir.jpg




Antepfıstığıgiller ailesinden olan sumak bitkisi, “Rhus, Sumac, Rhus Coriaria” isimleri ile de bilinir.

İnce gövdeli, 3 metreye kadar ulaşabilen sumak bitkisi, çalı ya da küçük ağaç görünümündedir.

Türkiye’nin Doğu Anadolu dışında hemen bütün bölgelerinde yetişen sumak, en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülür. Sumağın yaklaşık 150 türü bulunmaktadır. Bu türlerden bazıları zehirlidir. Ülkemizde en yaygın yetişen türü, “derici sumağı” ve “boyacı sumağı”dır.

Kışın dökülen dişli ve tüylü yaprakları, sonbaharda kırmızıya döner. Yaprakları ve meyveleri, baharat olarak kullanılır. Meyveleri mercimeği andırır. Yeşil olan meyveleri olgunlaşma döneminde kırmızıya döner.

Kurutulduktan sonra tuzla öğütülüp baharat olarak yemeklerde, salatalarda kullanılan sumağın ekşimsi ve buruk bir tadı vardır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Ekşi tadı nedeniyle, limon olmadığı durumlarda salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Diyarbakır, Hatay ve Gaziantep yörelerinde sumak, mercimek köftesi yapılırken ve dolmalarda kullanılır.

Sumak tohumlarının içeriğinde, mum, flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulunur.



Sumağın faydaları nelerdir?

* Sumağın hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.

* Antiseptik özellikler taşır. Bu özelliği sayesinde ateş düşürücüdür.

* İshale karşı etkilidir.

* Boğaz ağrılarına iyi gelir.

* Harareti keser.

* Kan şekerini dengeleyici, düşürücü özelliği vardır.

* Damarları büzen özelliğinden dolayı, kanamanın durdurulmasında etkilidir.

* Sumak suyu ile gargara yapıldığında, boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.

* Sumak çayı, zehirlenmelere iyi gelir. Sumak çayı ile ciltteki sivilcelerin temizlenmesi, sivilceleri kurutur.

* Yiyeceklerin üzerine serpilen sumak, uzun süre taze kalmalarını sağlar.



Sumağın zararları

Sumak birçok faydasının yanında yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir.

Ayrıca, kabız yapan etkileri de vardır.



Sumak çayı nasıl yapılır?

100 gram sumak, 1 litre kaynar suda demlenir. Sumak çayı günde 3 bardağa kadar içilebileceği gibi, antiseptik özelliği nedeniyle gargara olarak ya da sivilcelerin iyileştirilmesi için de kullanılabilir.

Sumak nasıl kullanılır?

Sumağın en bilinen ve en yaygın kullanım şekli baharat olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılmasıdır.

Güneydoğu mutfağında sumağın en yaygın kullanıldığı yemeklerden biri de sumaklı dolmadır.
 
Geri
Üst