Sütün faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Sütün faydaları nelerdir?
Süt, memelilerin süt bezlerinden alınan bir besindir. Süt türleri keçi sütü, at sütü, deve sütü, koyun sütü ve eşşek sütüdür. Süt vücut için iyi olan sağlık yararları nedeniyle insanlar tarafından tercih edilir. Süt diyetimizin önemli bir parçasıdır. Gençken içmeye başlarız, ancak yaşlandıkça alımımız azalır. Bazı insanlar süt içmekten çekinir çünkü diyetlerine çok fazla yağ ekleyeceğinden korkarlar. Süt sağlıklı kemikler için çok önemli olan kalsiyumun mükemmel bir kaynağıdır.


sütün faydası.jpg





Süt, hayat için gerekli makro ve mikro besin maddelerini içeren meme bezleri tarafından üretilen değerli bir sıvı gıda ürünüdür.Süt ister inek sütü, ister soya sütü ister badem sütü olsun - çoğu çocuk ve yetişkinin bir günde alması gereken kalsiyumun dörtte biri ile üçte birini sağlar. İnek sütü de yağsız proteinin mükemmel bir kaynağıdır. Yetişkinler ve çocuk sağlığı için önemli olan fosfor, D vitamini, potasyum, niasin ve riboflavin gibi pek çok temel besin içerir. Süt, büyük miktarda besin değeri olan, yüzün üzerinde kimyasal bileşik içerir.

Çocuk İçin Sütün Sağlık Faydaları Nelerdir?


Süt çocuklarınız için birçok avantaja sahiptir. Çocukların güçlü ve sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunurlar. Aynı zamanda çocuklarınızın genel büyüme ve gelişmesine de yardımcı olurlar. Her gün süt içmek, aynı zamanda çocuklarınızın genel olarak sağlıklı olmasını sağlar.

Çocuğunuzun kemiklerini sağlıklı ve güçlü tutar ve kemik kaybını önler.
Bir kalsiyum eksikliği varsa, çocukların baş ağrılarını ve hatta migren ataklarını önlemeye yardımcı olur.
Kalsiyum, çocuklukta obeziteyi önler.
Kalsiyum, çocuğunuzun diş sağlığı için son derece önemlidir.
Günlük kalsiyumun önerilen miktarı kan pıhtılaşmasına ve çocuğunuzun sinir sinyallerinin de mükemmel durumda çalışmasına yardımcı olur.
Kalsiyum, çocuğunuzun vücudundan hormonları ve diğer kimyasalları serbest bırakmaya yardımcı olur.
Kalsiyum ve fosfor birlikte çocuğunuzun diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

Sağlıklı Kemikler:

Süt kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır, bu da çocuklarda kuvvetli kemik yapısını geliştirmek için iyi bir üründür.
Küçük bir çocuk, günlük bir bardak süt içmek suretiyle osteoporoz gibi kompleks kemik hastalıklarının üstesinden gelebilir.
Çocuğunuz kalsiyum eksikliğine yakalanırsa, yaralı olduğu zaman kemik kırıkları yaşama riski yüksektir.

Kalp Sağlığını İyileştirir:

Doğru miktarda kalsiyum, çocuklarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Araştırmacılar günlük süt tüketiminin ateroskleroz ve kalp hastalıkları riskini azalttığını belirtiyor.
Sütte bulunan magnezyum ve potasyum hayati organlara olan kan akışını düzenleyen vazodilatör olarak kullanılır.

Mineraller ve Vitaminler:

Süt, sağlıklı ve güçlü, küçük olanı sağlıklı tutan sağlıklı vitaminler ve mineraller içerir.
Sütün içinde bulunan vitaminler ve mineraller çocuğunuzun gözleri için idealdir.
Sütte bulunan karbonhidratlar, yeterli enerjiyi sağlar ve çocuğunuzun uyuşuk veya yorgun hissetmesini önler.
Süt, çocuğunuzun vücut onarımı ve büyümesinde yardımcı olan protein sağlar

SÜTÜN ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMİ

Kalsiyum:
Çocuklarda sağlıklı kemik ve dişlerin inşasında ve kemik kütlenin gelişmesinde yardımcı olur.
Protein:
Protein en iyi enerji kaynağıdır. Aynı zamanda çocuğunuzun kas dokularını inşa etmeye ve onarmaya yardımcı olur.
Fosfor:
Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur ve temel faaliyetleri gerçekleştirmek için gereken enerjiyi üretir.
Potasyum:
Sağlıklı bir kan basıncı seviyesinin korunması ve kardiyovasküler hastalık riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
D vitamini:
Kemik yoğunluğunu arttırmada yardımcı olur.
Vitamin B12:
Sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin ve sinir dokusunun korunmasına yardımcı olur.
A vitamini:
Besin, çocuğunuzun normal görme ve cilt sağlığını geliştirir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini artırmaya yardımcı olur.


Çiğ süt içebilir, nispeten daha uzun raf ömrü olan pastörize süt veya birkaç ay boyunca muhafaza edilebilen UHT sütü tercih edebilirsiniz. Çiğ sütün avantajı, kendi biyokimyasal içeriğinin (vitaminler, enzimler, yağ globülleri, vb.) Sağımdan sonra değişmeden korunmasıdır. Bu sütün bir gıda ürünü olarak yüksek biyolojik değerini garantiler. Süt ve diğer süt ürünleri, çocuğunuzun büyümesi ve beyin gelişimi için gerekli olan zengin kalsiyum, protein ve hayati besin kaynaklarıdır. Çocuğunuz süt içmeyi sevmediğinde, diyetine diğer kalsiyumlu süt ürünleri de ekleyebilirsiniz. Soya sütü, süzme peynir, normal peynir ve yoğurt tüketebilir. Bazı durumlarda, çiğ süt, saklama koşullarının yanlış olması durumunda üreyen patojenler içerebilir. Her durumda, çiğ süt pastörize sütten daha kısa bir süre için korunabilir. Sütün pastörize edilmesinin temel amacı raf ömrünü uzatmak ve insanlar için tehlikeli olan mikropları yok etmektir.
 
Süt bebeklikten yetişkinliğe her dönem vücudun ihtiyaç duyduğu bir besindir. Süt bebeklerde kemik gelişimi için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca yetişkinlikte yaşla birlikte kemik erimesi olabiliyor. Kemik sağlığının korunması için gerek çocukların gerekse yetişkinlerin her gün düzenli olarak 1 bardak süt tüketmesi gerekiyor. İyi bir kalsiyum kaynağı olan süt sadece kemik değil diş sağlığı için de önemlidir. Sütün faydası bu kadarla sınırlı değil protein ve kalsiyum açısından zengin olan süt kalp hastalığını da önlemektedir. Düzenli olarak süt tüketenlerin dişleri daha sağlıkı ve güçlü oluyor. Bir çok vitamini ve minerali bünyesinde barındıran süt bazı kişilerde Laktoz intoleransı yapabilir. Günümüzde laktozsuz sütü temin etmek mümkündür. Market reyonlarında laktozsuz süt bulabilirsiniz. Genel sağlığınızı ve kemiklerinizi korumak için beslenmenize mutlaka sütü ve süt ürünlerini dahil edin.
 
Geri
Üst