Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir ?
Tahin susamın işlemden geçmesiyle elde edilen çok faydalı bir besindir. Çok yağlı bir besin olduğundan özellikle kışın pekmezle tatlandırılarak tüketilir. Pekmezle harmanlanan tahinin faydaları saymakla bitmiyor.



Tahin E, C, B vitaminleri bakımın dan oldukça zengin bir besindir. Kışın gribal enfeksiyonlardan , kronik yorgunluktan kişiyi korur. Ayrıca hücrenin yapısını koruyan tahin ,pekmezle tüketildiğin de anemi gibi kan rahatsızlıklarınıda iyi gelmektedir.Susam gerek yağ gerekse protein bakımın dan çok zengindir .Zayıf ve kilo almak isteyenler sabah kahvaltılarında tahin- pekmez ikilisini tüketebilir. Tahin yağlı olmasından dolayı kabızlık gibi problemlere de iyi gelmektedir.


Pekmez de vitamin , mineral , magnezyum , fosfor , demiri ihtiva etmektedir. Pekmez dut,üzüm, hurma , keçiboynuzu gibi besinlerden üretilmektedir. Tahinle birlikte genelde üzüm pekmezi tüketilir. Pekmezin kan yapıcı özelliği vardır. Kansızlık problemi olanlara genelde pekmez tüketilmesi önerilir.

Pekmez karaciğeri temizler , anne sütünü artırır , vücut direncini artırır , bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kışın dinmek bilmeyen kuru öksürüklere ve öksürükten kaynaklanan balgamada pekmez iyi gelmektedir. Ayrıca çok iyi bir antioksidan özelliği bulunan pekmez kanseride önlemektedir. Yüksek derecede enerji veren kemik sağlığını koruyan pekmez kısacası binbir derde deva. Şimdi birbirinden besin değeri kuvvetli bu muteşem ikili tahin ve pekmezin birlikte tüketilmesinin yararlarına değinelim.

Öncesi ; Hurma üzüm ve keçi boynuzu pekmezinin faydaları !
Adlı konularımızı da incelemnizi öneriyoruz.



tahin pekmez.jpg







Biliyoruz ki bağışıklık sistemimizin zayıflaması hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi olabildiğince desteklenmeli, güç kazandırılmalıdır. Ancak bu şekilde grip, nezle, soğuk algınlığı ve başka hastalıklardan daha az etkilenmek mümkün olacaktır. Bu noktada bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolunun beslenmeden geçtiğini söylemeliyiz.

Doğru Beslenme, Güçlü Bünye

Doğru ve dengeli beslenme konusunda herkesin bilinçlenmesi gerekir. Karın doyurmakla beslenmek aynı anlama gelmemektedir. Ancak doğru beslenebildiğimiz sürece yiyeceklerin içeriklerinden ve avantajlarından yararlanabiliriz. Doğal besinler uygun bir şekilde tüketilmediği sürece bünyenin güçlenmesi mümkün olmayacaktır. Sağlıklı bir bünyeye, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyenler vitamin desteklerinden de yararlanmalıdır. A, B, C, E gibi vitaminler ve özellikle çinko, demir, selenyum gibi mineraller iyi destekleyicilerdir.

Şimdi sizlere kış boyunca tekrarlayan enfeksiyonların yaşanmasını engelleyecek ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasına yardımcı olabilecek bir karışımdan, tahin ve pekmezin muhteşem buluşmasından bahsedeceğiz.

Muhteşem İkili

Bilindiği üzere dut, keçiboynuzu, incir ve hatta hurmadan da yapılabilen pekmezin en çok üzümden elde edileni tanınmaktadır. Üzüm bir yaz meyvesiyken ondan elde edilen pekmez bilhassa kış aylarında tüketilmektedir. Pekmez demir, riboflavin ve tiamin bakımından zengin bir enerji kaynağı olup kan yapıcı ve iskelet sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir.

Severek yediğimiz simitlere vazgeçilmez tadını kazandıran susamdan elde edilen tahinin de yararları oldukça fazladır. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan tahin hem enerji verecek hem de midede uzun süre kalarak kolay acıktırmayacaktır. A, E ve B vitaminleri ve protein bakımından da zengin olan, kalsiyum ve demir de içeren tahin, sade tüketilebileceği gibi genellikle pekmezle karıştırılarak tüketilmektedir. Pekmez ve tahin bir araya getirildiğinde bu muhteşem buluşma ile her ikisinin yararları birleşerek doping etkisi yaratacak, bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunacaktır.

Her Mevsime Uyar

Pek çok kişinin damak lezzetine gayet uygun olan tahin pekmez Osmanlı ve Türk mutfağının sevilen besinlerinden olagelmiştir. Bu ikiliye sadece kış aylarında değil her zaman sabah kahvaltılarında yer verilmeli, olumlu etkilerinden yararlanılmalıdır.

Tahin Pekmez Karışımında Altın Oran

Tahin ve pekmez karışımını elde edilmesinde sabit bir oran bulunmamakta, zevke ve alışkanlıklara göre oranlar değişebilmektedir. Tahin pekmez karışımı elde edilirken genellikle uyulması istenen oran tahinin ¼, pekmezin ise ¾ olmasıdır. Karıştırılacak kabın içine önce, kıvamı koyu olduğu için tahin koyulmalı, üzerine yavaş yavaş pekmez ilave edilmesiyle tahin inceltilmeli ve iyice karıştırılarak homojen dağılması sağlanmalıdır. Koyu kıvamlı karışım sevenler bir ölçü tahine karşılık tahinin yarısı kadar pekmez kullanabilirler. Elde edilen karışımın üzerine bir tavada kavrulan susamlar serpilirse hem göze hem mideye hitap edecek hale gelecek ve mis gibi kavrulmuş susam kokusu mutfakları doldurup iştahları açacaktır.

Tahin Pekmezin Zararları Var mıdır?

Şunu unutmamak gerekir ki karışım hazırlanırken pekmezin fazla kullanılması şeker hastaları bakımından sakıncalı olabilmektedir. Hangi oranlar kullanılırsa kullanılsın şeker içeriğinden dolayı şeker hastaları kısıtlı kullanmalıdır. Gebe kadınların da fazla kullanması önerilmemektedir.

Tahin Helvasının Faydaları:

Tahin helvasınon faydaları en az tahinin kendisi ve pekemezi kadar fazladır. Fakat bu noktada unutulmaması gereken bir nokta var. Tahin helvalarının hazırlandığı ortam ve hazırlanılış şekli sağlık açısından ve faydalarından maksimum derecede yararlanma adına çok önemlidir. Çok fazla şeker, glikoz ve kimyasal madde katılan tahin helvalarının sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu tartışılır. Doğal yollarla ve sağlıklı ortamlarda hazırlanılan tahin helvasının sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;
Tahin helvası kalsiyum ve demir açısından zenhin olduğu için kemik sağlığının korunmasın ayradımcı olabilir ve kemik hastalıklarına yakalanma riskini zaltır.
Tahin helvası sindirim sistemi için faydalıdır. Kabızlık gibi sorunlarını giderilmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Tahin helvasının önemli özelliklerinden bir tanesi zayıflamak isyetenlere yardımcı olabilir. Bu özelliği kişiyi uzun süre tok tutmasıdır.
Tahin helvasının balgam söktürücü olduğu düşünülmektedir. Öksürüğe iyi gelir ve soğuk aldınlıklarının neden olduğu sorunları ortadan kaldırabilir.
Tahin helvasının mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. İçerdiği vitamin ve mineraller mide sağlığı için büyük önem taşır.
Tahin helvasının egzama ve sedef hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Bunun dışında bazı alerjik hastalıklarının önüe geçebilir.
Tayin helvası cilt sağlığını koruduğu gibi sağlıklı saçlar için gerekli olan vitamin, mineral ve bileşenler içermektedir.
 
En sevdiğim ikili.Sabah kahvaltımın olmazsa olmazı. Tahin pekmezle güne başlamak vallahi enerjik kılıyor arkadaşlar.İki muhteşem besin. Kabız olan kansızlığı olan herkese tavsiye ederim bol bol tahin pekmez yiyin
 
Geri
Üst