Tam tahıl nedir faydaları nelerdir ?

Tam tahıl nedir faydaları nelerdir ?
Hububatlar, vücudumuzun sağlığı ve bakımı için hayati önem taşıyan bir çok besin sağlar. Sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tam tahıl yiyen insanlar, bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. Tam taneli tahıllar nelerdir ?Taneler lif, B vitaminleri (thiamin, riboflavin, niacin ve folat) ve mineraller (demir, magnezyum ve selenyum) dahil olmak üzere birçok besin maddesinin önemli kaynaklarıdır. Tam tahıllardan veya diğer besinlerden alınan diyet lifi kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Tam tahıllar gibi lif içeren gıdalar, daha az kalori ile dolgunluk hissi yaratmaya yardımcı olur.B vitaminleri thiamin, riboflavin ve niasin metabolizmada önemli bir rol oynar - bunlar vücudun protein, yağ ve karbonhidratlardan enerji açığa çıkarmasına yardımcı olur. B vitaminleri de sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir. Pek çok rafine tahıl bu B vitaminleri ile zenginleştirilmiştir.B vitaminleri, vücudun protein, yağ ve karbonhidratlardan enerji açığa çıkarmasına yardımcı olur. Demir, kanda oksijen taşımak için kullanılır. Magnezyum, kemiklerin yapımında ve kaslardan enerji açığa çıkarmada kullanılan bir mineraldir. Selenyum sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir.Pastalarda böreklerde tam tahıllı un kullanmak gördüğünüz gibi bir çok fayda sağlamaktadır. Tam tahıllı ekmek zararları diye arama yaptığınızda sonuç sizi şaşırtabilir. Daha önce bir çok faydası olduğunu duyduğunuz tam tam tahılların zararları elbetteki var.Yüksek nişasta, yüksek glisemik indeksi yani kan şekerini çok hızlı yükselterek, kilo alımına ve tip 2 diyabete yol açabilir. Tam tahıllı ekmekler hangileri ? Tam tahıllı ekmek aldığınızda içerikte şunlar yer alır; buğday unu, tam buğday unu ve bu unların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı . Tam tahıllı ekmek a101 , tam tahıllı ekmek bim gibi marketlerden temin edilebilir.







tam tahıl ne demektir.jpg







Genel olarak sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tam tahıllardan alınan diyet lifi kandaki kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Lif, sağlıklı bağırsak fonksiyonu için önemlidir ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Başka bir B vitamini olan folat (folik asit), vücudun kırmızı kan hücrelerini oluşturmasına yardımcı olur. Hamile olabilecek doğurganlık çağındaki kadınlar, yiyeceklerden yeterli folat tüketmeli ve buna ek olarak, takviye edilmiş gıdalardan veya takviyelerden 400 mcg sentetik folik asit kullanmalıdır. Bu fetal gelişim sırasında nöral tüp defektleri, spina bifida ve anensefali riskini azaltır. Daha fazla tam tahıl yemek, diyetinizi daha sağlıklı hale getirmenin kolay bir yoludur. Tam tahıllar protein, lif, B vitaminleri , antioksidanlar ve eser mineraller (demir, çinko, bakır ve magnezyum ) içeren besinlerle doludur. Tam tahıllarda zengin bir diyetin, kalp hastalığı , tip 2 diyabet , obezite ve bazı kanser türlerinin riskini azalttığı gösterilmiştir ..Kepekli tahıllar gibi yüksek lifli gıdalar daha az kalori ile dolgunluk hissi yaratmaya yardımcı olur. Günlük olarak verilen porsiyonların en az yarısı için tam tahıllar seçmek, kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. Kepekli tahıllar magnezyum ve selenyum kaynağıdır. Magnezyum, kemiklerin yapımında ve kaslardan enerji açığa çıkarmada kullanılan bir mineraldir. Selenyum hücreleri oksidasyondan korur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de önemlidir.




Tam tahılların Sağlık yararları




Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tam tahıl tüketmek kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tam tahıllar gibi lif içeren gıdalar kabızlığı azaltabilir.

Tam tahıl yemeyi kilo yönetiminde yardımcı olabilir.

Hamilelik öncesi ve sırasında folat ile takviye edilmiş tahıl ürünleri tüketmek, fetal gelişim sırasında nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olur.



Tam tahıllı ekmek tarifi



350 g tam buğday unu
1 paket instant maya
300 ml ılık su

150 g çavdar unu
Tuz
1 çay bardağı Ay çekirdeği içi
Yarım çay bardağı keten tohumu
1 çay kaşığı kimyon tohumu
50 g haşhaş tohumu
75 ml pekmez
1 yemek kaşığı kepek





tam taneli tahıllar.jpg




Tam tahıllı ekmek yapımı için öncelikle bir kapta su ve maya karıştırılır ve maya eriyinceye kadar beklenir. Şimdi daha geniş bir kap alıyorsunuz ve unu tuzu bu kaba koyuyorsunuz. Daha sonra mayalı karışımı ekleyip iyice yoğuruyorsunuz.Ay çekirdeği içi, keten tohumu, kimyon tohumu, haşhaş tohumu ve pekmezi ilave edip yoğurmaya devam ediyorsunuz. İyice yoğurduktan sonra hamurunuzun üzerini nemli bir bezle kapatıp yaklaşık 40 dakika bekletiyorsunuz. Daha sonra hamurunuzu alıp şekillendirin ve yağlı kağıt bulunan tepsiye alın yine 40 dakika kadar dinlenmesi için fırına alın. Daha sonra üzerine kepek serpiştirip 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Tam tahıllı ekmek çeşitleri tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.




Tam tahıllar üstün lezzet ve beslenme sağlar. Çalışmalar, rafine taneler yerine tam tahıl yemenin birçok kronik hastalık riskini azalttığını göstermektedir. Kepekli tahıllar, buğday, mısır, pirinç, yulaf, arpa, kinoa, çavdar gibi tahılları içerir .Bunların hepsi, sağlığınızı desteklemek ve korumak için sinerjistik olarak çalışmak üzere mükemmel bir şekilde koordine edilir. Kepekli tahıllar kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur.Tam tahıllar sadece trigliseritleri azaltmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun her ikisinin de kalp hastalığına katkıda bulunan “kötü” kolesterolü emmesini önlemeye yardımcı olur . Tam buğday, kahverengi pirinç, arpa, yulaf ve diğerleri de dahil olmak üzere tüm tahıllar kalbi güvende tutmanıza yardımcı olacaktır.Kepekli tahıllar, kandaki glikoz emilimini geciktirmeye yardımcı olabilecek lif açısından zengindir. Bu diyabet hastaları için tehlikeli olabilecek kan şekeri seviyelerinin yükselme şansını azaltacaktır . Bağırsak hareketlerini düzenli tutan ve kabızlık, ishal ve diğerleri gibi sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olan lif içeriği sayesinde tam tahıllar bağırsakta iyi bakterileri destekleyen ve sindirime yardımcı olan ve daha iyi beslenme emilimini sağlayan laktik asit içerir .



Kepeklilerin Faydaları



Kepekli dahil olmak üzere önemli sağlık yararları sağlar:

Kalp hastalığına ve felce karşı koruma

Tip 2 diyabet riski azalır

Geliştirilmiş bağırsak sağlığı

Güşük kolesterol ve tansiyon

Ve bazı kanserlere karşı koruma.





Tam tahıllar astım, artrit ve diğerlerine neden olabilen azaltılmış enflamatuar durumlarla bağlantılıdır. Tam tahıllar ayrıca, kalp hastalıkları ve tip-2 diyabet ile ilişkili olan bir iltihap belirteci olan C-reaktif proteini de azaltabilir. Besinsel olarak, kepekli TAHILLAR karbonhidrat, protein, lif ve magnezyum, demir, iyot, çinko, B vitaminleri (folat, tiamin, riboflavin, niasin) ve E vitamini gibi çok çeşitli mineraller ve vitaminler içerir.Bazı tam tahıllar, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi gibi kendi başına yenebilir. Aynı zamanda kepekli ürünler yapmak için kullanılabilir. Sağlıklı beslenmeyi düşündüğünüzde, aklınıza ilk gelen nedir? Meyve ve sebzeler ? Çoğu insan gibi, meyve ve sebzelerin vitaminler, antioksidanlar ve liflerle dolu olduğunu bileceksiniz. Ancak bir çok insan, tam tahılların da bu yararlı bileşiklerin zengin kaynakları olduğundan habersizler.



tam tahıl faydaları nelerdir.jpg




Tam tahıllar vücuda büyük faydalar sağlar. Aslında, günde önerilen tam tahılların tüketilmesi, çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve besin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilir . Çünkü tam tahıllar, vücudunuza fayda sağlayan lif ve diğer değerli besinler içerir. Nişastalı gıdaların tam tahıllı çeşitleri, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunması için önemli olan iyi lif kaynaklarıdır. Diyet lifi kabızlık üzerinde, bağırsak geçiş sürelerinin azaltılmasında yararlı bir etkiye sahiptir, bu nedenle atık sindirim kanalında daha hızlı hareket eder ve dışkı miktarını arttırır. E vitamini, selenyum ve bütün tahıllarda bulunan bitkisel asit çözünür lif yardımcı olur, kan damarları zarar görmesini önlemeye yardımcı antioksidan etkilere sahip kan kolesterolünü azaltır . Bunlar kalp hastalığı gelişme riskini azaltmada rol oynar.



Tam buğday ekmeği veya tam tahıl pirinç gibi tam tahıllar yemek , kolorektal (bağırsak) kanseri riskini azaltabilir . Kepekli tahıllar genellikle yağda düşüktür. Ayrıca lif içerir ve düşük glisemik indeksi (GI) sahip olma eğilimindedir . Besin açısından yoğun ve tam tahıllı gıdalar açısından zengin bir diyet yediğinizde , obezite, tip 2 diyabet ve hatta bazı kanserler gibi genel sağlık koşullarını geliştirme risklerinizi azaltabilirsiniz.Tam tahıllar standart, rafine edilmiş tahıllardan büyük ölçüde işlenme şekline göre farklılık gösterir. Bütün tahılları diyetinize dahil etmenin birçok yolu vardır. Kahverengi pirinç, arpa, kepekli, tam çavdar, kara buğday ve bulgur bunları diyet listenizde mutlaka bulundurmalısınız.Tam tahıl yemenin en belirgin yararı , diyet lifleri nedeniyle bağırsak hareketleri ve bağırsak yolu temizliğinin iyileştirilmesidir . Günümüzün yaşam tarzlarında lif esastır. Genel sağlığınızı iyileştirmekle ilgileniyorsanız - kilonuzu yönetmek de dahil olmak üzere - diyetinizdeki bütün tahıl miktarını arttırmayı düşünebilirsiniz.




Birçok tam tahıl, hepimizin ihtiyacı olan iyi bir diyet lifi kaynağıdır . Çoğu rafine taneler çok az lif içerir veya hiç içermez.Diyet lifi kan kolesterol seviyelerini geliştirmenize ve kalp hastalığı, inme, obezite ve hatta tip 2 diyabet riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir . Liflere ek olarak, tahıllar thiamin (Vitamin B1), riboflavin (Vitamin B2), niasin (Vitamin B3), folat (Vitamin B9), demir, magnezyum ve selenyum gibi besinler sağlar . Bunlar, yeni hücreler oluşturmak, kanda oksijen taşımak, tiroidi düzenlemek ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak gibi çeşitli vücut fonksiyonları için önemlidir. Tam tahıllar , B, E, magnezyum, antioksidanlar, proteinler ve esansiyel yağlar gibi lif, mineraller ve besinler ile doludur.Bütün lifler, mineraller ve besinler tam tahıllar içerdiğinde, bunları düzenli olarak tüketmenin sağlığa yararlar sağlaması sürpriz değildir. Kanserle savaşmaya yardım eder. Kolesterol seviyelerini, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Büyük kilo alma riskini azaltır. Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, kahverengi ekmekler, pirinç, un, ekmeği, makarna ve kraker gibi pek çok tam tahıl kaynağı vardır, ancak tam tahılların gerçekten ana bileşen olup olmadığını görmek için etiketi kontrol ettiğinizden emin olun .



Ana karbonhidrat kaynaklarından biri tahıldır. Çalışmalar, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tam tahıl yiyenlerin bazı hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermiştir. Tam tahıllar, vücudumuzun sağlığı ve bakımı için hayati önem taşıyan birçok besin sağlar. Bir bütün tahıl, hala vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan dış örtüsüne sahip bir tahıldır. Bazı tahıllar kalsiyum sağlar. Bazı tahıllar C vitamini sunar.İyi bir B vitamini kaynağıdırlar. Temel mineralleri sağlarlar. Vitaminler ile birlikte, tam tahıllar vücudumuzun sağlıklı kalması için gereken minerallerin büyük bir kaynağıdır. Astım riskini azaltabilir. Tam tahıl tüketiminin kolorektal, meme ve pankreatik kanser gibi belirli kanserlerin risklerini azaltabileceğine dair kanıtlar ortaya çıkmaktadır. Tam tahıllar diş ve dişetini korur.Tam tahıllar, yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini azaltan besin maddelerine sahiptir. Tam tahıllar genellikle gastrointestinal sistem üzerindeki yararlı etkileri için tavsiye edilir. Görüldüğü üzere tam tahılların faydaları saymakla bitmiyor. Genel sağlığınızı korumak için diyetinizde mutlaka tam tahılları bulundurun..
 
Üst