TEDBİR NAFAKASI hakkında bilmek istedikleriniz

M

Misafir

Forum Okuru
TEDBİR NAFAKASI hakkında bilmek istedikleriniz
tedbir nafakası tedbir nafakasi nafakasının şartları nafakasının icrası nafakası nedir
TEDBİR NAFAKASI

A)Boşanma davasından önceki tedbir nafakası,ü Eş ve Reşit olmayan çocuklar yararına hükmedilecek tedbir nafakasıdır.
  • Bağımsız bir dava olarak açılır. Başvurma harcı dışında ,yıllık nafaka bedeli(talebi) üzerinde nisbi harç alınır. Esas defterine kaydı yapılır. Nisbi Avukatlık ücretine hükmedilir.
  • Görevli Mahkeme , Asliye Hukuk Mahkemesidir.
  • Yetki sınırlaması yoktur,her yerde açılabilir.
  • Reddedilen miktar üzerinden vekalet ücretine hükmedilemez. Tamamen ret halinde ise maktu vekalet ücretine hükmedilebilir.
  • Nafakaya hükmedilebilmesi için kadının ayrı yaşamakta haklı olduğunu her türlü delil ile ispat etmesi gerekir.(kocasının dövdüğü,ağır ihmali,dışarı attığı,başka kadınla ilişkisi olduğu gibi.)
  • Hükmedilecek nafaka tarafların sosyal ve ekonomik şartlarına uygun olmalıdır. Nafaka isteyen üzerinde zenginlik kaynağı oluşturmamalıdır.
  • MK. 4 maddesinde ki Hakkaniyet Kuralları esas alınmalıdır.
  • Nafakanın başlangıç tarihi Dava tarihidir.
  • Tedbir nafakasında faize hükmedilemez.
  • Nafaka Türk Parası üzerinden hükmedilmelidir. Talep yabancı para dahi olsa hüküm TL. üzerinden o günkü kur üzerinden hükmedilmelidir. Ancak tarafların nafakanın yabancı para üzerinden olmasını birlikte istemeleri hariç.
  • Nafakanın bitiş tarihi hüküm fıkrasında gösterilemez.
  • Tedbir nafakasından sonra boşanma davası açılır ise her iki dosya birleştirilebilir. Ancak buna rağmen nafakanın bitiş tarihi gösterilemez.
  • Kocanın bakım borcu mutlak olduğu için işsiz olması nafakaya hükmedilmesine engel değildir. (Çalışamayacak derecede Hasta ve sakat olması, askerlik görevini yapıyor bulunması-hiçbir mal varlığı yok ise-,v.b. istisnalar hariç-ancak bu istisnanın da istisnaları vardır. Bu istisnalar mutlak değildir. Ne ise Kafanızı karıştırmayalım. J )
Önemli:Nafaka şahsa bağlı bir haktır. Önceden vazgeçilmesi yani feragat edilmesi kesin hüküm oluşturmaz ,sonradan ayrı bir dava ile yeniden istenebilir.
  • Nafaka ölüm ile sona erer. Mirasçılara geçmez.
  • Kadının varlıklı yada maaşlı olması kocayı nafaka borcundan kurtarmaz.
  • Bu tür nafakalarında artırılması yada tenzili mümkündür.
Önemli:Koca yurt dışında çalışıyor ve maaşı da belli değil ise "Çalışma bakanlığı Yurt dışı işçi Sorunları Genel Müdürlüğü" ne müzekkere yazılarak ortalama maaş miktarı belirlenmelidir.
- Çocuklar için verilen tedbir nafakası reşit olana kadar geçerlidir.
B)Boşanma Davası sırasında hükmedilecek olan Tedbir Nafakası
  • Ayrılık ve Boşanma davası açıldığı takdirde Hakim MK.137 maddesinin amir hükmü nedeniyle Re'sen (kendiliğinden) çocuklar ve eşin iaşesi,bakımı ve eğitimi için maddi tedbirleri almak zorundadır.
  • Tedbir nafakası Boşanma davası tarihinden başlayıp hükmün kesinleştiği tarihe kadar geçerli olmak üzere hükmedilir.
  • Tedbir nafakası hem hüküm fıkrasında yazılmalı hem de birden fazla oturum var ise ara kararında yazılmalıdır.
  • Bu tür tedbir nafakasında da feragatin önemi yoktur. İlk duruşma nafaka istemeyen eş ileri ki duruşmalarda isteyebilir. Doğmamış nafakadan(haktan) feragat mümkün değildir.
Önemli:İlk duruşmada hakim ara kararı ile belli oranda tedbir nafakasına hükmederse ,bu nafaka nasıl tahsil edilir ?
- Öncelikle nafakayı hak eden eş hemen ara kararının bulunduğu duruşma tutanağının onaylı suretini alarak İcra müdürlüğüne başvurmalı ve Örnek 49'a göre ödeme emri gönderilmelidir.
Önemli:Hakim tensip zaptı ile birlikte tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını araştırmalıdır. Bu çok önemlidir. Bu araştırma formalite gereği olmamalıdır. Mümkünse müzekkerede mal varlığına ve var ise maaşa ve yan gelirlere ilişkin sorular ayrıntılı olmalıdır. Ancak maalesef bir çok yerde kolluk görevlisi tarafından (Jandarma-polis) ya telefonla yada şehrin pazarının olduğu yada ekibin yolunun köye düştüğü bir gün muhtardan tamamen soyut bilgi alınarak tutanak düzenlenmektedir. Bir defasında Yozgat -Şefaatli'de görev yaparken kadının sosyal ve ekonomik durumunun araştırılmasını istemiştim. Gelen tutanakta " Adı geçenin (Köyde yaşayan kadın kastediliyor) içki ve kumar gibi kötü alışkanlığının bulunmadığı..." yazılmaktadır. Bu tutanağı sizin insaf ve iz'anınıza bırakıyorum.
  • Tedbir nafakasını boşanma davası ile birlikte yada yargılamanın her aşamasında eş kendisi ve çocukları için isteyebilir. ayrı yaşamakta haklı olduğunu ispat etmek zorunda değildir. Çünkü boşanma davasının varlığı ayrı yaşamakta eşlerin haklı olduğunu gösterir.(MK:162/2)
  • Tedbir nafakasında da MK.4 maddesi göz önünde bulundurulmalıdır. Kanımca M.K.dan doğan birçok davalarda en son çözüm hakim bu geniş takdir yetkisine dayanabilir.
Önemli:Hakim talep olmasa da mutlaka bu konuda bir karar vermek ve tedbir almak zorundadır.
- Başvuru ve ilam harcı alınmaz. Çünkü fer'i nitelikte bir taleptir.

YOKSULLUK NAFAKASI

Şartları:
1-Kesinleşmiş bir boşanma kararı olmalıdır.
2- Mutlaka açık bir talep olması gerekir.
- Yazılı yada Tutanağa geçirilmek şartı ile sözlü olabilir. Eşlerin her ikisi de isteyebilir.
3-Nafaka isteyen eşin kusurunun diğer eşten fazla olmaması gerekir.
- Yani asli kusurlu olmamalıdır. Eşit kusur halinde de nafakaya hükmedilebilir.
4-Boşanma sonucu eşin yoksulluğa düşmesi gerekir,
  • Hakim tarafından araştırılmalıdır. Yukarıda anlatıldı.
  • Yoksulluk nafakası süresiz olarak hükmedilmelidir. "Bir yıl, 5 yıl yada 10 ay süre ile" gibi süre konulamaz.
  • Nafaka talebi ,boşanma ile birlikte istenilmiş ise ayrıca nisbi ve başvuru harcı alınamaz
Önemli:Kadının sakat olmaması,eğitim düzeyinin iyi olması ve ileride muhtemelen babasından dolayı maaşa bağlanması yada bir işe-memuriyete girmesi söz konusu ise bu durum doğmamış ve muhtemel bir alacak olduğu için bu savunmaya değer verilemez. Ancak bu olasılık gerçekleşmiş ise o zaman yeniden talep değerlendirilir.
ü Önemli:Başkası ile gayri meşru hayat yaşayan ( örneğin imam nikahlı evlilikler) eşin nafaka isteme hakkı ortadan kalkar.

İŞTİRAK NAFAKASI

  • Çocukların geleceğinin korunması , eğitimi-terbiyesi ,iaşesi için, boşanma kararından sonra velayeti kendisine verilmemiş olan eşin (karı-koca) çocukları için vermesi gerekli olan bir nafaka çeşididir.
  • İştirak nafakasının başlangıcı boşanma kararının kesinleşme tarihidir.Bitiş tarihi ise çocuğun reşit olduğu tarihtir.
  • Hakim Resen (kendiliğinden) göz önüne almalıdır ve her bir çocuk için ayrı ayrı ve her çocuğun konumu yine ayrı ayrı değerlendirilerek uygun bir nafakaya karar vermelidir.
  • Çocuğun varlıklı olması anne-babasının bu nafakadan kurtarmaz. Sadece miktarı üzerin de etkisi olabilir.
  • Boşanma kararı ile iştirak nafakasına karar verilmemiş ise daha sonra dava açılabilir.
  • Reşit çocuk için iştirak nafakasına hükmolunamaz.
  • Velayet hakkının nez'i halinde iştirak nafakası istenemez.
 
slm

merhaba benimde bu ülkedeki birçok kadın gibi eşim ve ailesiyle ilgili sorunlarım var.eşim ve ailesi beni ailemle grştürmek istemiyorlar ailem 10 saatlik biruzaklıkta ve benim yaşadığım şehirde tek bir akrbam bile yok buna rağmen tlf da konuşmam bile yasak eşimin başka biriyle ilişkisi olduğunuda biliyorum. konuyu özetlersem 3 ay önce ailem beni görmeye geldiği için eşim ve ailesi gece 1 de ailemi dışarı attı ve ailem polise şikayetçi oldu şimdi 3 aydır ailemin yanındayım ve eşim beni ve 3 yaşındaki oğlunu hiç arayıp sormuyor ben tedbir nafakası alabilirmiyim eşim çalışıyor ama ben çalışmıyorum bana cvp yazarsanız seviirim en kısa zamanda tşk ederim
 
merhaba benimde bu ülkedeki birçok kadın gibi eşim ve ailesiyle ilgili sorunlarım var.eşim ve ailesi beni ailemle grştürmek istemiyorlar ailem 10 saatlik biruzaklıkta ve benim yaşadığım şehirde tek bir akrbam bile yok buna rağmen tlf da konuşmam bile yasak eşimin başka biriyle ilişkisi olduğunuda biliyorum. konuyu özetlersem 3 ay önce ailem beni görmeye geldiği için eşim ve ailesi gece 1 de ailemi dışarı attı ve ailem polise şikayetçi oldu şimdi 3 aydır ailemin yanındayım ve eşim beni ve 3 yaşındaki oğlunu hiç arayıp sormuyor ben tedbir nafakası alabilirmiyim eşim çalışıyor ama ben çalışmıyorum bana cvp yazarsanız seviirim en kısa zamanda tşk ederim



Tedbir nafakası kesinlikle alırsınız.Ve çocuğunuz 18 yaşını doldurana kadar mecburi devamlılığı vardır.
 
tedbir nafakası ve adalet

öncelikle merhaba paylaştığınız bilgiler için teşekkürler

benimde bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim

ben 2 çocuk babasıyım eşimle boşandık sebebi evi terketme çocuklara darp dayak

mahkeme bitti kazandım fakat mahkeme bir yıl sürdü bu süre içerisinde eşime borçlanmışım 1800 tl kadar ve maaşımdan kesiliyor ayrıca karara itiraz ettiler temhize gitti ve üstüne tedbir nafakasıda eklendi şuan evim kira 2 çocuk bende eşimin görme hakkı dahi yok. kesintilerden sonra aldığım maaş 500 tl yetmiyor ek iş yapıyorum yani günde 15 saat çalışıyorum bu adaleti bana tanımlarmısınız adaletmi yani ne yapmam gerektiği konusunda da yardımcı olursanız sevinirim

ayrıca eşim hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum ilgilenilmedi ve takipsizlik kararı çıktı.

şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
 
merhaba eşimle 14 yıllık evliyiz bende eşimde memur .evliliğimiz süresince edindiğimiz tüm malları eşimin üzerine yapıldı nekadar itiraz etsemde böyle olduçeşim 2010 aralık ayında bir işe başladı benim onayım olmadan şu anda daha önce biriktirdiğimiz 60000tl yi çekip söylemeden kullandı tabiki tartıştık kullanım alanını biliyorum ama daha önceden yapmış olduğumuz birikimleri kullanmasını istemiyorum.şimdide 2 evimiz var gerekirse onlarıda satacağından bahsediyor ne yapmalıyım.işyaparkenönceden edindiğimiz malların satılmasını istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
merhaba eşimle 14 yıllık evliyiz bende eşimde memur .evliliğimiz süresince edindiğimiz tüm malları eşimin üzerine yapıldı nekadar itiraz etsemde böyle olduçeşim 2010 aralık ayında bir işe başladı benim onayım olmadan şu anda daha önce biriktirdiğimiz 60000tl yi çekip söylemeden kullandı tabiki tartıştık kullanım alanını biliyorum ama daha önceden yapmış olduğumuz birikimleri kullanmasını istemiyorum.şimdide 2 evimiz var gerekirse onlarıda satacağından bahsediyor ne yapmalıyım.işyaparkenönceden edindiğimiz malların satılmasını istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Eşinizin sizin onayınız olmadan işe başladığından söz etmektesiniz. Türk Medeni Kanunu’na göre eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir. Ancak, meslek ve iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulur.

Evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallar hususu ise ayrıntılı bir konu olup; yine ayrıntılı olarak sorulacak sorularla netliğe kavuşabilir. Kısaca değinmek gerekirse; müşterek konuta tapu müdürlüğüne giderek aile konutu şerhini işletmeniz halinde o konut sizin izniniz olmadan satılamayacaktır. Boşanma halinde 2002 öncesi alınmış mallarda katkınızı ispatlamanız durumunda belli oranlarda katkınızı talep etmeniz mümkün. 2002 yılından sonra alınan mallarda ise, başka bir mal rejimi seçmediyseniz, bu malların ½’si sizin ½’si ise diğer eşin (Bu mallar kimin üzerine kayıtlı olursa olsun). Satış bu yarı bedelin kaybına neden değildir. Boşanma sürecinde de devirler olursa mahkemeden tapunun iptali ve önceki malik adına tesciline karar verilmesini isteyebilirsiniz.

Av. Gökhan ARICAN
Barbaros Mh. Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu İş Hanı
A Blok No:123/56, Kavaklıdere/Çankaya/ANKARA
Tel: 0 312 466 56 34 – Faks: 0 312 466 56 40 – Gsm: 0 533 372 36 89
www.gokhanarican.av.tr – e-mail: info@gokhanarican.av.tr
 
Son düzenleme:
Eşim bana tedbir nafakası için dava açmış. Ve aylık gelirimi olduğundan yüksek olarak yazmışlar. Ayrıca ek iş yaptığımı iddia etmişler. Ve hem kendisi hemde çocuğum için 1000 er tl lik yani toplam 2000 tl tedbir nafakası talep ediyorlar. Aylık gelirim 3500TL bu kadar fazla talep etme hakları var mı? Ayrıca benim ek iş yaptığımı iddia etmeleri hukuku yanılmaya yonelik bir iftira degilmidir? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
merhabalar ben 1,5 yıldır evliyim engelli bir bebeğim var.3 haftadır eşimle ayrıyız ailemin yanında kalıyorum ve çalışmıyorum.eşimin aylık geliri 2500tl yi geçiyor bu durumda tedbir nafakası alabilir miyim alabiliyorsam çocugumun engel durumu alacağım nafakayı etkiliyor mu?
 
Geri
Üst