Tokatlanmış yanak sendromu nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Tokatlanmış yanak sendromu nedir ?
Tokatlanmış yanak sendromu çocuklarda en yaygın görülen viral bir enfeksiyon olup, her yaştan insanı etkileyebilir. Genellikle yanaklarda parlak kırmızı döküntülere neden olur.Tokatlanmış yanak hastalığı normalde hafif, kısa süren bir hastalıktır. Bununla birlikte, döküntü oldukça dramatik gözükebilir. Tedaviye genellikle ihtiyaç yoktur. Bununla birlikte, doğmamış bir bebeğe zarar verebilir, bu nedenle hamile olan ve bu hastalığı olan insanlarla temasa giren kadınların tıbbi tavsiye almaları gerekir.


tokatlanmış yanak sendromu.jpg




Birçok viral enfeksiyon gibi, hapşırırken veya öksürürken bulaşmış bir kişiden mukusla yayılır. Bu mukus elle başka birinin ağzına veya burnuna taşınır. Tokatlanmış yanak hastalığının kuluçka süresi genellikle temastan sonraki dört ila 14 gün arasında (ender durumlarda 21 güne kadar). Bu enfeksiyona tokat atmış yüz hastalığı, tokatlanmış yanak sendromu, beşinci hastalık veya eritema infektozum da denilir. Yanaklarda parlak kırmızı döküntülere neden olur, kişi, sanki tokatlanmış gibi görünür adınıda bu görünümden alır.

Bununla birlikte, tokatlanmış yanak sendromu bazı insanlar için daha ciddi olabilir. Hamileyseniz, kan hastalığınız varsa veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa ve virüse maruz kaldıysanız, tıbbi yardım almalısınız.

Başlangıç semptomları

Tokatlanmış yanak sendromu olan bazı insanlar erken belirtileri fark etmez, ancak çoğu insan birkaç gün boyunca aşağıdaki belirtilere sahip olacaktır:
Yüksek ateş
Burun akıntısı
Boğaz ağrısı
Baş ağrısı
Midede gariplik
Genel olarak iyi hissetmeme

Tokatlanmış yanak hastalığına yönelik herhangi bir test var mı?

Bu durum genellikle yanaklarında klasik döküntü ortaya çıkması ile teşhis edilir.Bazen bir kan testi yapılır. Bu, hastalığınız olup olmadığını gösterecektir ve geçmişte bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızıda gösterir.

Tokatlanmış yanak hastalığı önlenebilir mi?

Bu enfeksiyonu önleyen aşı veya tedavi yoktur. Sık el yıkama, bu enfeksiyonun diğer insanlara bulaşma riskini azaltır.

Tokatlanmış yanak hastalığına yakalanma riski yüksek gruplar

Genel olarak, tokatlanmış yanak virüsü, hafif bir hastalıktır ve bu durum, muzdarip kişiye herhangi bir sağlık riski oluşturmaz. Bununla birlikte, virüsle mücadele, gebelik, zayıf bağışıklık ve hemolitik kan bozuklukları gibi spesifik koşulları olan insanlar için ciddidir

Zayıf bağışıklık ve tokatlanan yanak hastalığı

Tehlikeli bağışıklık sistemine sahip insanlar (örneğin, kanser veya şiddetli astım veya HIV / AIDS hastaları için tedavi görenler) tokatlanmış yanak hastalığına sahip kronik ve şiddetli anemi geliştirebilirler. Uygun bir hemoglobin seviyesini korumak için kırmızı kan hücrelerinin transfüzyonuna ihtiyaç duyabilirler.

Hemolitik kan hastalıkları ve tokatlanmış yanak hastalığı

Orak hücre anemisi, talasemi ve kalıtsal sferositoz gibi rahatsızlıkları olanlar, tokatlanmış yanak hastalığına sahip kanda oksijen taşıyan protein olan hemoglobinde ani bir düşüş yaşayabilir. Ciddi durumlarda kalp yetmezliğine neden olabilir. Yeterli miktarda hemoglobin sağlamak için kırmızı kan hücrelerinin transfüzyonu gerekebilir.


Enfeksiyon, bu başlangıç döneminde en bulaşıcıdır.Yetişkinlerde bu semptomlara genellikle diğer semptomlar geçtikten sonra birkaç hafta veya aylarca devam edebilen eklem ağrısı ve sertliği eşlik eder.Birkaç gün geçtikten sonra, yetişkinler bunu alamamış olsalar da, her iki yanağın üzerinde belirgin parlak kırmızı döküntüler görülür.Birkaç gün sonra, göğüs, karın, kollar ve uylukların üzerinde açık pembe bir döküntü de görülebilir. Döküntüler normalde bir veya iki hafta içinde kaybolur, ancak zaman zaman vücutta tekrar görülebilir.Enfeksiyon gebe kadınlar için daha ciddi olabilir.

Nadiren, hamile bir kadın bu enfeksiyona yakalanırsa, düşük doğum da dahil olmak üzere doğmamış çocuğuna ciddi sonuçlar doğurabilir.Hamileyseniz ve tokatlanmış yanak sendromu ile temasa girdiğinizi düşünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede hekime görünün.Doktorunuz kan testi yapacaktır. Virüs için hamileliğinizin ilk 20 haftasında pozitif çıkarsa , bebeğinizi izlemek için gebelik boyunca ultrason taramaları yapılacaktır.

Tokatlanmış yanak sendromu genellikle 4-10 yaş arasındaki çocukları etkiler ancak yetişkinlikte bile her yaşta olabilir. Çoğu hastalığın hiçbir belirtisi yoktur. Popülasyondaki on kişiden altısı, yetişkin olduklarında virüs geçirmiştir. Hayatı tehdit edici değildir ve komplikasyonlar nadirdir
 
Tokatlanmış yanak sendromu beşinci hastalık veya parvovirüs B19 olarak da adlandırılır. Düşük dereceli bir ateş, yorgunluk ve vücutta özellikle yanaklarda döküntü içerir.Belirtiler hafif olma eğilimindedir. Çok az veya hiç tedavi gerektirmezler.Virüs insanlar arasındaki hava, tükürük veya yakın temas sonucu yayılır.En yaygın bulaşma şekli, hapşırma veya öksürme ve bazen elden gelen temastan geçmektir.Hamileler, hemolitik kan hastalığı olan kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, tokatlanmış yanak virüsüne maruz kalmanın şüpheli olması durumunda doktora görünmelidir.
 
Geri
Üst