Tourette Sendromu nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Tourette Sendromu nedenleri ve tedavisi
Tourette Sendromu (TS), erken çocukluk ya da ergenlik döneminde belirgin hale gelen bir nörogelişimsel bozukluktur. Tik Bozuklukları spektrumunun bir parçasıdır ve motor ve ses tikleri ile karakterizedir.Tourette Sendromu ya da TS, nörogörüntüsel ya da beyin temelli bir koşul olup, buna sahip kişiler tik olarak adlandırılan istem dışı sesler ve hareketler yaparlar.Tourette Sendromu (TS) tikleri, ani, aralıklı, tekrarlayan, önceden tahmin edilemez, amaçsız, aritmetik olmayan istemsiz hareketlerdir. Hareket üreten tikler motor tikleri olarak adlandırılırken, ses üreten tikler ses tikleri olarak adlandırılır. Tikler basit ya da karmaşık olabilir.


tourette Sendromu.jpg





Basit motor tikler bir kas grubunu içerir ve göz kırpma, dudak yalama, omuz silkme ve kafayı sarsma içerir. Kompleks motor tikleri, çeşitli kas grupları tarafından üretilen koordine bir hareketi içerir. Örneğin, nesnelere dokunarak, atlamayı veya döndürmeyi. Kompleks motor tikleri, bir başkasının hareketlerini taklit etmeyi veya davranışların uygunsuz veya baştan çıkarma davranışlarını sergilemeyi içerebilir.Tourette Sendromu ile ilişkili tikler hakkında anlaşılması gereken en önemli şey, nöropsikiyatrik bir durumun sonucu olmasıdır. Sesler ve davranışlar istemsizdir ve seçimle yapılmamaktadır.


Tiklerin TS li kişiye etkisi nedir?

Basit veya karmaşık olsun tikler, TSli bireylere rahatsızlık verebilir. Bunlar utanç ve rahatsızlık yaratabilir. Bazı durumlarda, baş ağrısı, kas gerilmesi veya ağrı gibi fiziksel ağrılara neden olabilirler.


Genellikle çocukluk döneminde başlar ve yetişkinliğe geçer. Birçok durumda Tourette sendromu ailelerde görülür ve genellikle obsesif kompulsif bozukluk (OKB) veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkilidir .Tourette sendromu tanısı konan insanların çoğu, basit ve karmaşık olabilen, fiziksel ve sesli tikler kombinasyonuna sahiptir.


Tikler genellikle kişinin genel sağlığı için ciddi bir tehlike teşkil etmez ancak başın sarsılması gibi fiziksel tikler sıklıkla ağrılı olabilir. Bununla birlikte, Tourette sendromlu çocuklar ve yetişkinler, sosyal izolasyon, utanç ve düşük benlik saygısı gibi ilişkili problemler yaşayabilir.TS bir genetik hastalıktır, yani ebeveynden çocuğa geçer. Bu, birisinin TS ye sahip olması durumunda oğlu veya kızının da TS ile birlikte doğacağı anlamına gelmez.


Belirtiler


Başlıca semptom tiklerdir. Bazıları çok hafif hatta farkedilmiyorlar. Diğerleri sıklıkla olur ve açıktır. Stres , heyecan veya hasta veya yorgun olmak durumu daha da kötüleştirebilir. Daha şiddetli olanlar utanç verici olabilir ve sosyal hayatınızı veya işinizi etkileyebilir.Tikler tip, sıklık, yer ve şiddet bakımından değişen zamanla gelir ve gider. İlk belirtiler genellikle baş ve boyun bölgesinde görülür ve gövde ve ekstremitelerin kaslarını içine alabilir. Motor tikleri genellikle ses tikleri gelişiminden önce gelir.


TSli insanlar kendi tiklerini kontrol edebilir mi?


TS semptomları istemsiz olsa da, bazı insanlar bazen fonksiyonlarını üzerindeki etkilerini en aza indirgemek amacıyla tikleri baskı altına alabilir, kamufle edebilir veya tikleri yönetebilir.Tourette sendromu nörolojik bir hastalıktır. Tekrar tekrar istemsiz fiziksel hareketlere ve ses patlamalarına neden olur. Kesin nedeni bilinmiyor.Tourette sendromu en şiddetli tür tik sendromudur. Tikler istemsiz kas spazmlarıdır.


Tourette sendromu nasıl tedavi edilir?


Tourette sendromu için herhangi bir tedavi yoktur, ancak tedavi belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabilir.Tourette sendromunun yaklaşık üçte ikisinde semptomlar belirgin olarak iyileşir.. TS li hastalarda görülebilen bazı ilişkili nevro davranış bozukluklarını tedavi etmek için etkili ilaçlar da mevcuttur. Nöroleptikler (psikotik ve psikotik bozuklukları tedavi etmek için kullanılabilen ilaçlar) tik bastırma için en sürekli yararlı ilaçlardır.Tikleriniz şiddetli değilse, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Ancak şiddetli veya kendinize zarar vermeniz durumunda çeşitli tedaviler mevcuttur.Doktorunuz davranış terapisi veya psikoterapi önerebilir.
 
Tourette sendromu (TS) tekrarlayan, basmakalıp, istemsiz hareketler ve tikler olarak adlandırılan vokalizasyonlar ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromunun erken dönem semptomları çocukluk çağında neredeyse her zaman fark edilir ve ortalama başlangıç yaşı 7 ile 10 yıl arasındadır. Tourette sendromu tüm etnik gruplardan insanlarda görülür; erkekler dişilerden üç ila dört kat daha sık etkilenir. Tourette sendromu, semptomların ömür boyu süren kronik bir durum olabilmesine rağmen, bu durumdaki çoğu insan, gençlik döneminde en kötü belirtilere tanık olur . Tikler tip, frekans, yer ve şiddet bakımından değişen zamanla gelir ve gider. İlk belirtiler genellikle baş ve boyun bölgesinde görülür ve gövde ve ekstremitelerin kaslarını içine alabilir.
 
Tikler hafif ila şiddetli olabilir ve bazı durumlarda kendine zarar verici ve zayıflatıcı olabilir. Tikler tipi, frekansı ve ciddiyetini bazen bilinmeyen ve bazen stres, kaygı, heyecan, yorgunluk ve hastalık gibi belirli iç ve dış etkenlere tepki olarak nedenlerle değişir.Tourette ve diğer tik bozukluklarının nedenleri bilinmemektedir. Koşullar kalıtsaldır ve bu nedenle genetik, koşulların çoğunda görülmesi de rol oynar. Çevresel, gelişimsel veya diğer faktörler de bu bozukluklara katkıda bulunabilir, ancak şu anda belirli bir ajan veya olay tespit edilmemiştir. Genetik faktör ve diğer faktörler arasındaki karmaşık etkileşimlerin, farklı bireylerde farklılık gösterebileceği düşünülmektedir. Bu bozuklukların gelişiminin altında yatan genleri ve diğer faktörleri bulmak için çalışmalar devam etmektedir.
 
Geri
Üst