Tüp bebek neden tutmaz?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek neden tutmaz?
En az 3 tüp bebek tedavi girişiminde iyi kalitedeki embriyo transfer edilmesine karşın, hamilelik oluşmaması ya da toplamda 10 ya da daha fazla embriyonun transferine rağmen hamilelik elde edilememesi, ”tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı” diye adlandırılan bir durumdur. Fakat son 3 yılda değişen embriyo transfer sayıları değerlendirildiğinde, şayet bir embriyo transferi gerçekleştiriliyor ise, 4 başarılı olmayan tüp bebek uygulaması ya da 2 tane yüksek kalitede blastosist transferi uygulanmış 2’den fazla başarılı olamayan tüp bebek tedavi yöntemi, tekrar eden tüp bebek başarısızlıkları olarak kabul edilir.


İlk olarak hamileliğin gerçekleşmesi ve embriyonun tutunabilmesi için, embriyodan gelen sinyallerin ve rahim tarafından gönderilen sinyallerin birbiri ile uyum göstermesi gerekir. Molekülde çok minik şekilde bir kırık olsa dahi, tutunma oluşmayabilir. Bu gibi durumların incelemesi ya da testini yapmak mümkün değildir. Embriyonun rahime tutunması ”rastgele” diye adlandırabileceğimiz bir şans işidir. Ve çoğunlukla gizemli bir süreci kapsar. Sperm döller ve yumurta da döllenir. Bu iki yeti ele alındığında, bu iki gamet hücresi kaynaklı sorunların embriyo kalitesine etkisinin çok kesin olduğu anlaşılır. Ancak embriyo kalitesi çok çok iyi durumda olsa dahi, embriyo genetik olarak da çok iyi olsa da tutunmanın oluşmaması ya da olsa bile zayıf olup düşükle neticelenebilmesi bütün bilim insanlarını implantasyona yoğunlaştırır. İmplantasyon, tutunma anlamına gelir ve embriyo seçim koşullarını üzerinde tartışmaya itmiştir.



5.jpeg




TÜP BEBEKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/tup-bebek-merkezleri.983/


Günümüzde iki nokta üzerinde durulmaktadır. Birincisi sperm tercihi ile alakalı incelemeler, ikincisi ise implantasyon yani tutunmayla ilgili noktalardır. En iyi kalite embriyo diye lanse edilen embriyoların tutmadığı yerde, 3.kalite embriyolardan çoğul doğumlarının olması hali, bilimsel olarak aşılan yolların ne kadar kısa olduğunu belli etmektedir. Çoğunlukla, hamileliğin gerçekleşmesi imkansız görülen kadınların hamile kalabilmesi buna bir örnek teşkil edebilir. Bu sebeple de kişilerin bu bilince sahip olması gerçekçi ve sağlıklı olacak, tüp bebek için hayal kırıklığı yaşamayı önleyebilecektir. Embriyoların tutunması adına en mühim denge, östrojen ve progesteron hormon dengesinin bozulmasına engel olmak, ortak görüşe varılan bir konudur.

Rahim zarı ile alakalı sorunlar

Anne adayı daha önce cerrahi operasyonlar geçirmiş ise ya da enfeksiyon sorunlarından mustarip olmuş ise rahim zarının incelmesi mümkün olabilir. Şayet bu gibi bir durum söz konusu ise tüp bebek tedavisi tutmayabilir. Miyom, polip gibi yapılar embriyonun tutunmasına ya da gelişmesine izin vermeyebilir. Bu gibi durumlarda miyom ya da polip gibi yapıların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Embriyo transferinin doğru yapılmaması

Embriyonun rahim içerisinde tutunması için, embriyo transferinin büyük bir titizlik içinde yapılması gerekmektedir. Şayet embriyonun, anne rahmine transfer tekniklerinde herhangi bir hata söz konusu ise embriyonun tutunması mümkün olmayacaktır.

Embriyonun yanlış tutunması ve dış gebelik

Embriyonun anne adayının rahmine yanlış tutunması ya da tutunamaması durumunda dış gebelik söz konusu olabilir.

Yanlış rahim kasılmaları

Embriyo tutunmasının sağlıklı ve düzgün bir şekilde olabilmesi için, rahim kasılmalarının yukarıya doğru olması gerekmektedir. Şayet kasılmalar yukarıya doğru değil ise embriyo tutunması gereken yere tutunamaz.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açan birincil etkenler

Bebeği oluşturacak olan embriyonun, genetik yapısında meydana gelen bozukluklar gebeliğin oluşması önündeki birinci engeldir.

Yumurtalıkların geliştirilmesi amacıyla uygulanan medikal tedavilerde, şayet anne adayı ilaçları doğru dozda ve doğru talimatlarla kullanmıyorsa tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Embriyonun dış zarında ortaya çıkan kalınlaşma gibi embriyo kaynaklı faktörler, embriyonun rahim zarına tutunmasını engeller. Bu sebeple de tüp bebek tutmaz ya da başarısızlıkla sonuçlanır.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açan ikincil etkenler

Rahim iç duvarını etkileyen yapısal nedenler sebebiyle tüp bebek tedavisi tutmayabilir ya da başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Daha önce cerrahi girişimlerle geçirilmiş olan küretaj işlemleri ya da enfeksiyon gibi rahim içinde lezyonlara yol açacak olan etkenler, tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir.

Kadında mevcut olan genetik ya da sonradan ortaya çıkan immünolojik bozukluklar, yani savunma mekanizması sorunlarının söz konusu olması halinde, kalitesi iyi olan bir embriyo bile tutunmayabilir.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açan üçüncül etkenler

Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken anne ve baba adaylarında en yaygın olarak görülen bir diğer sorun da çikolata kistleridir.Çikolata kistleri çeşitli durumlarda tüp bebeğin tutmamasına yol açabilir.

Gebeliğin gelişmesi önündeki bir engel olarak görülen sorunlardan bir diğeri de kadınlar mevcut olan tüplerdeki tıkanıklık ve şişmedir. Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisi başarıya ulaşamayacaktır.
 
Geri
Üst