Tüp bebek tedavisinde kisti çıkanlar

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde kisti çıkanlar
Yumurtalıkların esas işlevleri her ay, yapılarında bulunan bir yumurta hücresini olgunlaştırmaktır.Olgulaşan bu yumurta hücresi, olası bir döllenme için Fallop tüpüne aktarılmaktadır. Bu olgunlaşma döneminde salgılanan östrojen hormonu rahim iç tabakasına ulaşır. Bu tabakası olası bir hamilelik için hazırlar. Yumurtlama ardından salgılanan progesteron hormonu ise burayı en uygun duruma getirir. Ancak hamilelik meydana gelmediğinde yumurta hücresi, progesteron hormonun salgılanmasının durdurulması ile adet kanaması ile vücuttan atılır.

Yumurtalık döngüsünde her ay yaşanan bu durum, yumurta hücreleri bittiğinde artık yaşanmaz. Yani, kadın menopoza girer.
Yumurtalık kistleri ise çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda karşılaşılan yapılardır. Bu kistlerin büyük bir kısmı selim yapılardır. Bir kısmı tedavi gerektirmez.



y.jpg






Fonksiyonel (İşlevsel) kistler
İşlevsel kistler, doğurganlık çağındaki kadınlar arasında en yaygın görülen kistlerdir.

Folikül kistleri
Corpus luteum kistleri
Endometrioma (Çikolata Kisti)
Polikistik Over Hastalığı (PKO)
Dermoid Kist (Teratom)
Kistadenom
Dış gebelik kimi zaman yumurtalıklardan birinin yakınında bir kistik bir görüntüye sebep olabilir. Böyle bir durumda adet gecikir ve ağrı söz konusu olur.

Yumurtalıklara oldukça yakın konumda bulunan Fallop tüplerinin içlerinin geçirilmiş enfeksiyonlar kaynaklı olarak şişmesiyle meydana gelen kitleler ultrasonografide yumurtalık kisti görüntüsüne sebep olabilir.

Jinekolojik ve diğer karın için uygulanan cerrahi müdahaleler de yapışıklıklara sebep olur. Bu yapışıklıkların içinde sıvı toplanması kist görüntüsüne sebep olabilir.

Hamileliği oluşturmak adına kullanılan yumurtlamayı destekleyici ilaçların bir yan etkisi olarak yumurtalıklarda büyüme ve çok fazla sayıda kist oluşumu meydana gelebilir.

Yumurtalık kistleri mevcut ise:

Kadının yaşı,
Kistin oranlarıi
Kistin iç yapısı,
Tek taraflı ya da çift taraflı oluşu,
Nerede bulunduğu gibi faktörler oldukça etkilidir.Yumurtalık kisti belirtisi nedir?
Yumurtalık kistleri yaygın olarak görülebilen yapılardır. Bu kistlerin büyük bir kısmı herhangi bir belirtiye yol açmaz.
Belirti veriyorlar ise en yaygın olarak görülenleri:

Kasıklarda ağrı
Karnın alt bölümünde dolgunluk hissi
Karnın alt bölümünde basınç hissi
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Adet düzensizliği ya da adetlerin her zaman olduğundan daha sancılı geçmesi,
Adet görmeme
Karında şişme ya da ele kitle gelmesi
Memelerde dolgunluk
İdrar ve barsak sorunları
Kist torsiyonu belirtileri
Kist yırtılması belirtileri
Kistlerin tümünün tedavisi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Kistin ameliyatla çıkartılmasını gerektirecek çeşitli durumlar söz konusudur.

Bu durumlar:

Kistin ciddi belirtilere yol açması ya da tedaviye (doğum kontrol hapı) yanıt vermemesi
Kistin torsiyon olma ya da yırtılma (patlama) riskinin söz konusu olması
Kistin bir yumurtalık kanseri olduğu konusunda endişe duyulması
Yumurtalık kistleri uzun vadeli olarak şiddetli belirtilere yol açabilir.Böyle bir durum söz konusu ise ilk olarak çeşitli araştırmalar ve incelemeler yapılır. Ardından da planlı bir tedavi programı hazırlanır ve cerrahi müdahale yapılır. Yumurtalık kistlerinde herhangi bir şekilde torsiyon ya da yırtılma meydana geldiğinde zaman kaybetmeden ameliyat edilmeleri gerekir.
Yumurtalık kistlerinin boyutları arttıkça risk de artar.ç Boyut arttıkça basıncın artması sebebiyle boğma ve yırtılma risklerinde artış görülür. Bundan dolayı boyut olarak büyük kistlerde (genellikle 5 santimetre üzerindeki kistlerde) cerrahi müdahale tercih edilmektedir.
Özellikle yaşı genç olan kızlarda ve menopoza yakın dönemde ya da menopoza girmiş kadınlarda mevcut kistler doktor istenmeyen bir durumdur. Bu gibi durumlarda ultrasonografi ve diğer görüntüleme yöntemleri ve tümör belirteçleri bir kanseri işaret etmese dahi, kesin tanının konulması adına ameliyat tercih edilebilir.
 
Geri
Üst