Yumurtalık kistinin tüp bebeğe olumsuz etkisi var mıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalık kistinin tüp bebeğe olumsuz etkisi var mıdır?
Yumurtalık kistleri, kadınlarda yaşanan her ay yumurta üretme işlevinde meydana gelen, yaygın görülen çoğunlukla iyi huylu ve tedavi gerektirmeyen yapılardır. Ancak bazı yumurtalık kistlerinin tedavisi gerekebilir. Bu kistler tedavi edilebildiği sürece, hastanın genel özelliklerine bakılarak tedaviye olumsuz olarak etki etmeyebilir. Ancak bu kistin çeşidine ve özelliklerine bağlıdır.
Yumurta kistleri, yumurtalıklar içerinde çok fazla yer kaplıyorsa, kimi zaman uygulanan cerrahi girişimler ardından yumurta rezervlerinde azalmaya sebep olabilir. Bu sebeple de yumurtalık kistleri yumurta sayısında azalmaya sebep olabilir denilebilir. Fakat yumurta sayısı herhangi bir şekilde etkilenmeyen hastalarda tüp bebek tedavileri aynı başarı oranları ile uygulanabilir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermezler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada görülebilir;

Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe
Ağrılı adet görme
Kasıklarda ağrı
İlişki esnasında ağrı
Karında şişlik
Göğüslerde dolgunluk
İdrar ve barsak şikayetleri
Kilo alma
Bulantı, kusma
Tüylenme artışı
Gebe kalamama
Ani şiddetli keskin karın-kasık ağrısı






yu.jpg





Tüp bebek tedavisine başlanmak isteniyor ise, uygulanan test ve tetkitler neticesinde şayet yumurtalık kistlerinin mevcut olduğu görülmüş ise kanda E2 hormonun düzeyine bakılır. Bu düzey yüksek değilse, tüp bebek tedavisine başlanabilir ya da devam edilebilir. Tüp bebek tedavisine başlandığı zaman yumurtaların baskılanması için uygulanan iğneler kimi zaman kistik yapılara sebep olabilir. Gelişen bu kistler 3 cm den küçük ve kan düzeyi yüksek ise yumurta baskılama iğnesi için kullanım süresi arttırılabilir. Şayet kistler daha büyük ise yine iğne kullanma süresi uzatılır. Bu sayede kistlerin boyutunda küçülme görülür. Bunun neticesinde kistler halen küçülmüyor ise kist aspirasyonu yapılır. Bu sayede daha çok yumurta üretilmesi amaçlanır. Kist aspirasyonu bir iğne ile kistin içindeki sıvının alınmasıdır. Pratik bir işlemdir.Yumurtalık Kistleri Kanserleşir mi?
Yumurtalık kistleri % 80- 85 olasılıkla iyi huyludur .

Ancak aşağıdaki hallerde kistin kötü huylu olabilme ihtimali artar:

İleri yaşlarda ortaya çıkan kistler,
Her iki yumurtalıkta kist varlığı,
İçi sıvı dolu kist yanında solid (katı, patates gibi içi dolu) yapının saptanması,
Etrafa yapışık, kenarları, sınırları düzensiz kistler,
Hızlı büyüme gösteren kistler,
Birden fazla sayıda, içlerinde katı kısımlar bulunan kistler,
Karın içinde sıvı birikmesine (asit) neden olan kistler,
Takiplerde kendiliğinden kaybolmayan veya büyüme gösteren kistler,
Tümör markeri adı verilen kan testlerinde yükselmelerle beraber olan kistler.


Yumurtalık kistinin kanser olduğundan şüphelenilmesi durumunda ameliyatın, deneyimli kadın doğum uzmanı tarafından ve ameliyat esnasında alınan parçanın hemen tanısını koyup iyi ya da kötü huylu olup olmadığı bilgisini verebilen (Frozen Patoloji) bir merkezde yapılması gerekir.

Ameliyat esnasında hemen inceleme yapılarak kötü huylu olduğu saptanırsa ameliyatin içeriği genişletilir. Lenf bezlerinden biyopsi yapmak gerekebilir.
 
Geri
Üst