Vajinal mantar dan nasıl kurtulurum ?

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal mantar dan nasıl kurtulurum ?
Kadın hastalıkların da en sık rastlanan enfeksiyonlardan biride vajinal mantarlardır.Vajinal mantarlar ,gerek kaşıntısı,gerekse yanma gibi komplikasyonları yüzünden adeta kadınların kabusudur.Nedeni genelde vajinal hijyenle alakalı bu durumun tedavisi olsada , tekrarlaması söz konusudur.Vajinal mantarlar hem cinsel açıdan hemde psikolojik açıdan sorun olabilir.Vajinal mantar enfeksiyonu ile ilgili tüm detaylar yazımızın devamında.Bu arada hazır konumuz vajinal mantarlardan açılmışken Vajinal mantar kısırlık yaparmı , Vajinal mantardan korunmanın yolları , Evde vajinal mantar tedavisi adlı konularımızıda incelemenizi öneriyoruz.



Vajinal mantar enfeksiyonunu tetikleyen faktörleri sıralarsak, şeker hastalığı,gebelik,antibiyotik kullanımı jormon kullanımı,doğum kontrol hapları,metabolik rashatsızlıklar ,naylon iç çamaşırlar diyebiliriz.Vajinal mantarın en belirgin belirtisi kaşıntıdır.Kaşıntı genelde sıcak ortamda fazlalaşır.Ayrıca idrar yaparken yanma olabilir.Vajinal mantarı olanlarda akıntı süt çürüğü görünümünde ve kokulu olur.Kişiyi oldukça rahatsız eder.Vajinal bölgede kızarıklıkta vajinal mantar belirtisidir.Vajinal mantarla ilgili uzmalarından derlediğimiz vajinal mantar tedavisii ve korunma yollarını sizlerle paylaşıyoruz.




vajinal mantar.jpg




Vajinada mantar belirtisi



Yapılan araştırmalara göre vajinal bölgede meydana gelen mantar hastalığının en önemli iki nedeni kullanılan antibiyotikler veya doğum kaynaklı olduğu belirtilmiştir.


Bu iki sebebin yanında bağışıklık sistemini düşüren hastalıkların yaşanması veya çok ilaç kullanmakta mantarın oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Ancak özellikle hamile bayanlarda meydana gelen hormon değişikliği bu hastalığın yaşanmasının en büyük sebeplerindendir. Vajinal bölge oldukça temiz tutulmalı ve sıkı çamaşırlar giyilmemelidir.


Bu nedenlerden dolayı mantar hastalığının oluşma riski daha da artabilmektedir. Yaptığımız gözlemlere göre özellikle şeker hastalarında, doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda, AIDS sorunu yaşayan insanlarda ve aşırı kilolu kişilerde vajinal mantar hastalığı kaçınılmaz olmaktadır.


Sizlerde bu hastalığı yaşamaktan korkuyorsanız ve bu hastalığın belirtilerinin neler olduğunu merak ediyorsanız şu etmenlerin sizde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.


Makalemizin başında da söylediğimiz gibi mantar hastalığının en büyük belirtileri aşırı kaşıntı ve yanma hissidir. Bunun yanında kaşıntıdan dolayı meydana gelen tahriş ve vajinadan normalden daha fazla akıntının gelmesi bu hastalığın önemli belirtilerindendir. Mantarın olup olmayacağını anlayabileceğiniz diğer bir belirti ise cinsel ilişki esnasında vajinal bölgede meydana gelen bir ağrının olmasıdır.

Bayanlarda sıkça rastladığımız önemli bir hastalık olan mantar ne yazık ki bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.

Bu nedenle bayandan erkeğe veya erkekten bayana geçmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle tedavi eşlerin ikisi içinde bir an önce yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.



Mantar enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?


Genital bölgede kaşıntı, yanma, kızarıklık, şişme, cinsel ilişki esnasında ağrı ve yanma, idrar yaparken idrarın değdigi bölgelerde yanma olur. Kaşıntıya bağli ciltte soyulma ve tahriş oluşur. Akıntı genelde kokmaz, beyaz renkli, süt kesiği ve ya peynir kıvamında ya da kireç gibidir.


Peki vajinal mantardan nasıl korunabilirim?


Mutlaka pamuk camaşır kullanılmalı ve bol kıyafetler tercih edilmeli. İç çamaşırlarını mutlaka yüksek derece ısı ile ayrı olarak yıkanıp, mutlaka ütülenmelidir. Vajinal bölgeye uygulanan parfümlu yıkama jelleri, parfümlu prezervatif kullanımı ve ya uzun süreli hijyenik ped ve ya tampon kullanimi irritan olup allerjik etki ile mantarı kolaylaştırmaktadır. Yine vajenin içinin sabun veya el ile yıkanması yanlış bir uygulama olup sadece dış genital bölgenin önden arkaya parfüm içermeyen ve eczaneden temin edeceğimiz genital intim jeller ve su ile temizliği yeterlidir. Hijyenik olmayan tuvalet veya havuzdan uzak durmak, ıslak mayo ile uzun süre beklememek gereklidir. Mantar her zaman ıslak ve nemli ortamları sever.


Vajinal akıntı problemi olan kişilerin mutlaka jinekolojik muayene olmalı. Çünkü bu akıntılar mantar enfeksiyonu haricinde bakteriyel nedenli Gardnerella vajiniti ve ya parazit nedenli trikomonas enfeksiyonu ya da cinsel ilişki sırasında gecebilecek klamidya, mikoplasma ve ureoplasma gibi birçok enfeksiyonlara bağlı olabilir. Hatta mikst enfeksiyon dediğimiz birkaç mikroorganizma türü bir arada üremiş olabilir. Enfeksiyonun yanı sıra rahim ağzı yaraları (servisit) oluşmuş olabilir ve bu durumda mutlaka smear testi yapılması gereklidir. Bu durumda muayene olmadan eczaneden direkt alınıp kullanılan ilaçlar yarardan cok zarar getirecektir.
 
slm 3 gündür peynir kesiği gibi akıntım var birde kaşıntı vajinamı tarakla kaşıyorum sizce mantar olabilirmi
 
Merhaba, belirtileriniz mantar olasılığını kuvvetlendiriyor. Durumunuzun netlik kazanması açısın dan jinekoloğa görünüp muayene olun.
 
Vajinal mantardan kurtulmanın bir kaç yolu var. Genital bölge temizliğine dikkat edin. Vajinal tüylerinizi uzamadan temizleyin.Pamuklu iç çamaşır giyin .Her gün düzenli duş alın.Hijyene dikkat ederseniz vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanmazsınız. Vajinal mantar enfeksiyonu olanlar bol bol yoğurt tüketsin çok iyi geliyor.
 
eşimle ilişkiye girdikten sonra köpük oluyor vajinal bölgemde kaşıntı ve yanmada var sizce neden böyle oldu
 
eşimle ilişkiye girdikten sonra köpük oluyor vajinal bölgemde kaşıntı ve yanmada var sizce neden böyle oldu

Merhaba, muhtemelen vajinal mantarınız var. Vajinal mantarı eşinize de bulaştırmış olabilirsiniz bu nedenle birlikte tedavi olmanız gerekiyor. Bir kadın doğum uzmanına görünüp muayene olmanızda fayda var.
 
Geri
Üst