Vanilya yağının faydaları nelerdir, nerelerde kullanılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Vanilya yağının faydaları nelerdir, nerelerde kullanılır ?
Vanilya esansiyel yağı, bir dizi sağlık ve güzellik avantajıyla doludur. Vanilya yağı iyi bilinen bir uçucu yağ değildir. Fakat bilmediğimiz pek çok değerli faydaya sahip olabilir. Makalede detayları ile ele alacağımız faydalarını okuyunca ne gibi avantajları kaçırdığınıza şahit olacaksınız.Vanilya dondurma , pasta ve tatlıların vazgeçilmez popüler lezzeti. Vücut losyonları, dudak balsamları, vücut yağları kremler gibi pek çok cilt bakım ürünü içeriğidir. Antibakteriyel özellikleri cilt sağlığı üzerinde inanılmaz derecede etkilidir.Vanilya esansiyel yağı, serbest radikallerin neden olduğu hasarı her zaman tersine çevirecek antioksidanlar açısından zengindir. İnce çizgileri, kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini azaltarak yaşlanma sürecini yavaşlatır. Vanilya yağı ekşi sözlüğede konu olmuştur, vanilya yağı cinsellik üzerinde etkiliymiş cinsel gücü artırıyormuş. Kozmetik endüstrisi, anti-aging yöntemleri ve kokusu için yoğun olarak kullanıyor.Vanilya esansiyel yağının sağlık yararları antioksidan , afrodizyak , antikanserojen, antidepresan , yatıştırıcı, sakinleştirici ve rahatlatıcı bir madde olarak özelliklerine bağlanabilir . Vanilya yağı ile masaj sizi olabildiğince gevşetecektir. Vanilya yağı migros, eczane ve aktarlardan temin edilebilir. Vanilya yağı fiyatı markalar arasında değişmektedir. Vanilya esansiyel yağının faydalarına tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





vanilya yağı ne için kullanılır.jpg






Vanilya esansiyel yağı aromaterapide, pasta yapımında ve parfümeride yaygın olarak kullanılır. Ayrıca afrodizyak özellikleri vardır.Oksidasyon, pek çok sağlık durumunun temel nedenidir. Pek çoğu tedavisi olmayan bir dizi hastalık ve dejeneratif hastalık için asal sorumluluğu üstlenir. Oksidasyon, vücudun hücreleri ve dokuları için çok zararlı olan serbest radikaller üretir. Serbest radikallerin oluşumu, sağlıklı hücreler arasında DNA mutasyonuna neden olabilir, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır, zarar verir, zihinsel stabiliteyi bozar ve vücudun hastalıklara daha duyarlı hale gelmesine neden olabilir.Neyse ki, vanilya esansiyel yağı, bu serbest radikalleri nötralize eden ve vücudu aşınma ve yıpranmadan koruyan ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara tepkisini güçlendiren antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar vücudu hücresel düzeyde onarmaya yardım eder.Tüm bu faydaları elde etmek için organik vanilya yağı kullanın.


Vanilya yağı da testosteron ve östrojen gibi hormonların salgılanmasını teşvik etmeye yardımcı olur, böylece erektil disfonksiyon, iktidarsızlık gibi cinsel problemleri çözmede yardımcı olur. Vanilya yağı beyinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki yaratır, böylece anksiyeteyi hafifletmeye yardımcı olur. Vanilya yağı, yukarıda belirtildiği gibi östrojen salgılanmasını desteklediğinden, adet akışını düzenlemeye ve uterustan kanın doğru ve zamanında salgılanmasını sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca, ruh hali değişiklikleri, ağrılı karın krampları, yorgunluk, şişkinlik ve bulantı gibi genellikle menstürasyonla ilişkili diğer semptomların bir kısmını hafifletmeye yardımcı olur.Hormon düzeylerini dengeler ve stresi yönetmeye yardımcı olur, böylece bedeninizi ve ruh sağlığınızı sakinleştirici nitelikleriyle gevşetir.Vanilya yağı da doğal bir yatıştırıcıdır, bu nedenle vücudu ve zihni rahatlatarak ve aynı zamanda stresi azaltarak doğal kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, kan basıncı seviyelerinin tehlikeli düzeyde yüksek seviyelere ulaşmasını önler, bu da inme, kalp krizi ve hatta şeker hastalığı risklerini azaltır.



vanilya yağı kullanımı faydaları.jpg




Vanilya esansiyel yağı ayrıca vücuttaki stresi azalttığından ve iltihabın neden olduğu hasarı azaltmak için aktif olarak antiinflamatuar özellikler içerir. Aynı zamanda, romatoid artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olarak, anti-enflamatuar, sedatif ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için, canlı, doğal bir artrit tedavisi haline getirmektedir. Uykusuzluk günümüzün en büyük sorunu. Çok çeşitli çareler olsada vanilya yağı en etkili olanıdır. Uyku düzenini geliştirmek ve aklınızı rahatlatmak için vanilya yağının tatlı kokusunu doğrudan şişeden soluyabilirsiniz.Tatlı kokusu nedeniyle vanilya yağı , ev yapımı parfüm olarak kullanılabilir! Nemresim takımlarınıza bu yağı sürebilrisiniz. Çarşaflarınız yataklarınız mis gib kokacak.Eğer alerjiniz varsa veya hassas bir cilde sahipseniz, vanilya yağı bazı cilt tahrişleri, şişme veya iltihaplanmalara neden olabilir. Bu durumda, bir taşıyıcı yağın (hindistancevizi, jojoba veya badem yağları gibi) eşit parçalarıyla seyreltilebilir ve herhangi bir alerjik veya hassas reaksiyonu test etmek için öncelikle cildinizin küçük bir kısmında bir deri yama testi gerçekleştirebilirsiniz.Hamileyseniz veya emziriyorsanız, hormon ve sekresyonun salgılanmasını tetiklediği bilinen vanilya yağından kaçınmak en iyisidir.




Vanilya esansiyel yağı saçınıza B vitaminleri içerdiğinden birçok şekilde yardımcı olabilir. B-kompleks vitaminler saçlarınızı güçlü tutmak ve saç büyümesini teşvik etmek için gereklidir. Vanilya esansiyel yağı da saçınızı parlak tutmanıza yardımcı olabilir.Esansiyel yağların çoğunluğu gibi, vanilya aromatik bileşenlerinin solunması yoluyla ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aslında, insanlar 17. yüzyıldan beri depresyon, endişe ve stresle savaşmak için vanilya esansiyel yağı kullanıyorlar.Nörolojik çalışmalara göre, vanilya esansiyel yağlarının olumlu etkileri vanilya esansiyel yağının ana bileşeni olan vanilinden kaynaklanmaktadır. Genel olarak, uçucu yağ, yatıştırıcı, gevşetici ve sakinleştiricidir.İltihabı hafifletir, hiperaktiviteyi önler ve kan basıncını düşürür, böylece rahatlayabilirsiniz. . Tansiyon, stresle belirgin şekilde kötüleşir. Bu nedenle, gevşeme yoluyla stresi ortadan kaldırarak, kan basıncı seviyelerini düşürür.




vanilya yağı nelere iyi gelir.jpg




Vanilya esansiyel yağı, enflamasyonun neden olduğu hasarı en aza indiren antioksidanlar bakımından zengindir.Ayrıca, vanilya esansiyel yağı, romatoid artritli hastalara yarar sağlar.Romatoid artrit, kontrolsüz inflamasyon ile işaretlenmiş bir otoimmün hastalıktır . Vanilya esansiyel yağı iltihaplı eklemlerle ilişkili ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.Düşük testosteron veya östrojen seviyeleri sıklıkla iktidarsızlığın, ve libido kaybının temel nedenidir. Vanilya esansiyel yağı, bu tür sorunları gidermek için bu hormonları uyarmaya yardımcı olur.Hormonal dengesizlik, menstruasyondaki kadınlarda dismenore, yorgunluk, ruh hali değişimleri ve meme hassasiyeti gibi PMS semptomlarına neden olan temel faktördür. Vanilya esansiyel yağı PMS semptomlarını hafifletir. Ayrıca PMS sırasında nöronların aşırı duyarlılığını önler, böylece belirtiler en aza indirilirken zihniniz ve vücudunuz rahatlar.Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri de ateşi tedavi etmede ve ayrıca bağışıklık sistemi tarafından üretilen ısının atılmasında faydalıdır.



Vanilya esansiyel yağının en önemli faydaları arasında kanserin önlenmesi ve tedavisinde gösterdiği üstünlüktür. Her şeyden önce, vanilya esansiyel yağı, hücre DNA'sına zarar veren serbest radikalleri temizleyen antioksidanlar açısından zengindir. Yüksek konsantrasyonlarda serbest radikaller kanserin gelişiminde rol oynar, ancak antioksidanlar vücuttan serbest radikalleri yok eder ve etkilerini tersine çevirir. Vanilya, serbest radikallerin neden olduğu deri hasarını önleyen ve tersine çeviren antioksidanlar açısından zengindir . İnce çizgiler, kırışıklıklar ve yaş lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur. Vanilya, yanıkları, yaraları ve kesikleri iyileştirmek için geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Vanilya, sağlıklı cilt bakımında önemli rol oynayan niasin, tiamin, B6 vitamini ve pantotenik asit gibi iyi bir B-vitamin kaynağıdır . Vanilyanın antioksidan özellikleri cildinizi çevresel kirleticiler ve toksinlerin neden olduğu hasarlardan korur.



Saç bakımındaki rolü hakkında konuşmazsak, vanilyanın faydalarının listesi eksiktir. Saç sağlığının korunmasında yardımcı olan birçok besin maddesinin iyi bir kaynağıdır. Saç uzamasını teşvik ediyor. Bazı nörolojik çalışmalar, vanilya ekstresinin depresyon ve anksiyete bozukluklarından muzdaripler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini kanıtlamıştır. Vanilya kokusu bu amaç için özellikle yararlıdır. Bu aromatik baharat sinir sisteminiz için faydalıdır. Bazı çalışmalar vanilya özünün insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Egzersiz ve diyet kilo kaybında temel bir rol oynasa da, bu çabalar, daha büyük faydalar için vanilya özü alımıyla desteklenebilir. Vanilya özünün en iyi yararlarından biri, mide bulantısı hissi durumunda mideyi sakinleştirmeye yardımcı olmasıdır . Vanilya esansiyel yağı, diş ağrılarındada etkilidir. Vanilya antik çağlardan beri afrodizyak olarak kullanılmıştır. Aromaterapi üzerine yapılan bazı çalışmalar, vanilin erkeklerde testosteron seviyelerini artırarak cinsel isteği artırabildiğini kanıtlamıştır.


Vanilya özü menstruasyonun düzenlenmesinde faydalıdır. Adet düzensiliği olanlar bu yağı kullanabilir.Bu problemlerin tedavisi için çeşitli ilaçlar olsa da, vanilya özü diyetinizin bir parçası haline getirilerek hafif problemler giderilebilir.Anti-inflamatuar özellikleri, ciltte iltihaplı bölgeleri yatıştırıp sakinleştirebilir. Yara iyileşmesi için harika bir ilaç olarak kabul edilir. Açık yara ve yanıklarda vanilya ekstresinin doğrudan kullanılmasından kaçınılmalıdır.Vanilya özünün farklı lezzet ve sağlık yararları, antioksidan özelliklere sahip olan yaklaşık 200 bileşiğin varlığına atfedilebilir. Yüksek düzeyde antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikalleri azaltır. Bu serbest radikaller, normal ve zararlı metabolik süreçlerden kaynaklanan atık ürünlerdir. Kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabilirler. Vanilya hem antioksidan hem de kanser savaşma özelliklerine sahiptir. Vanilyanın besin değeri, cildiniz, saçınız ve sağlığınız için birçok açıdan faydalı kılan şeydir. Vanilya özü, esansiyel yağı, vitaminlerin ve minerallerin yanı sıra basit ve karmaşık şekerlerin deposudur. anilya özü, niasin, pantotenik asit, riboflavin, Vitamin B6 ve tiamin gibi az miktarda B-kompleks vitaminlerden oluşur. Bu vitaminler enzim sentezi, sinir sistemi fonksiyonu ve vücut metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur.Vanilya özü ayrıca magnezyum, kalsiyum, manganez, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller içerir.Piyasada bulunan sentetik olarak üretilmiş yapay vanilya özüne dikkat edin. Orijinal vanilya nadir ve pahalıdır.
 
Geri
Üst