Vitaminler. Hangi besinde hangi vitamin

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Vitaminler. Hangi besinde hangi vitamin
pırasadaki vitaminler pırasada hangi vitamin var kuzu karaciğeri bademde hangi vitaminler var maydonozda vitamin
Bugünlerde, ben ve etrafımda ki birçok kişi havanın soğumasıyla birlikte, ya hasta ya da kendini bitkin hisseder oldu. Normalde çoğumuz vitamin almayı çok önemsemiyorken, hasta olduğumuz zamanlarda ilk aklımıza gelen şey vitaminler oluyor.

Bende bu durumdan yola çıkarak bu sefer ki yazımda sizlere vitaminler hakkında bilgiler vermek istedim.
Vitaminler, vücutta metabolik gereksinimler için vazgeçilmez olan organik maddelerdir. Bir kısmının vücutta üretilebilmesine karşın, çoğu vücutta üretilemez. Bu nedenle dışarıdan, bazı yiyeceklerle alınmaları gerekir.
Her vitaminin vücutta belirli bir işlevi olmakla birlikte, bunların hepsi bir arada görev yaparlar. Yani, vücutta bir vitamin eksikse bu diğerlerinin iyi çalışmasını etkiliyebilir.
Vitaminler iki gruba ayrılır. Yağda eriyenler, suda eriyenler. A,D,E ve K vitaminleri yağda eriyen türdendir, vücutta genellikle depo edildikleri için de her gün yenilenmelerine gerek yoktur. C ve B kompleks vitaminleri suda eriyen türdendir, bunların fazlası idrarla vücuttan atıldığı için her gün alınması gerekir.
Her gün taze besinlerden yeteri kadar yerseniz vücudun ihtiyacı olan bütün vitaminleri almış olursunuz. Taze besinlerden faydalanamıyorsanız, o zaman ayrıca vitamin almak gerekir.

A Vitamini (Retinol)

Cildin sağlıklı olmasını sağlar, derinin iyi durumda kalması için gereklidir. Ayrıca A vitamini gözlerin iyi görmesine yardımcıdır.
A vitamin kaynakları; Kayısı, havuç, tavuk karaciğeri, yumurta, kuzu karaciğeri, maydonoz, ıspanak, kırmızı biber, marul, roka, semizotu.

B Kompleks Vitaminleri

Bu grupta 13 ayrı vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler, uygun oranlarda, birlikte alınmalıdır. Çünkü içlerinden birinin büyük dozda alınması diğerlerinde bir eksikliğe yol açabilir. Stres içinde olanlara, hamile kadınlara, alkoliklere B Kompleks vitaminleri verilir.
B 1 vitamin kaynakları; Kuşkonmaz, yer fıstığı, bira mayası, kuru fasulye, yulaf unu, ay çiçeği çekirdeği, esmer pirinç, bezelye, yumurta sarısı.
B 2 vitamin kaynakları; Badem, bira mayası, tavuk karaciğeri, beyaz peynir, böbrek, süt, mantar, ıspanak, yoğurt, kaşar, uskumru balığı, incir, şeftali, kuru erik, yağsız etler.
B 3 vitamin kaynakları; Tavuk, pisi balığı, böbrek, kuzu karaciğeri, uskumru, şamfıstığı, som balığı, hindi, sardalya.
B 5 vitamin kaynakları; Kepek, bira mayası, böbrek, şamfıstığı, rafine edilmemiş unlar, mantar.
B 6 vitamin kaynakları; Muz, pekmez, yerfıstığı, ceviz, buğday özü, kuzu karaciğeri, ceviz, uskumru, rafine olmamış unlar.
B 12 vitamin kaynakları; Her tür peynir, yumurta, böbrek, süt, istiridye, sardalya, soya fasulyesi.
Biyotin vitamin kaynakları; Pekmez, karnabahar, kuru yulaf unu, pırasa, böbrek, kuzu karaciğeri, çiğ yumurta sarısı.
Kolin vitamin kaynakları; Kuru fasulye, kuru bakla, kuru börülce, mercimek, buğday özü, rafine edilmemiş unlar.
Folik Asit kaynakları; Badem, kuzu karaciğeri, çiğ lahana, ceviz, tere, istiridye.
İnositol kaynaları; Kepek, pekmez, fındık, fıstık, ceviz, badem, yulaf, susam, buğday özü.
Paba kaynakları; Lahana, karalahana, kırmızı lahana, böbrek, esmer pirinç, kuzu karaciğeri.

C Vitamini

C vitaminin esas görevi “kollagen” seviyesini korumaktır. “Kollegen” deri, bağ, ve kemiklerin yapımında gerekli bir proteindir. C vitaminin bazı virüs ve bakteri enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olduğu bilinir. Bildiğimiz nezle bu tür enfeksiyonlardan biridir.
C vitamin kaynakları; Lahana, kara lahana, karnabahar, portakal, mandalina, limon, turunç, maydonoz, yeşil biber, ananas, vişne, kuşburnu, çilek, tere, böğürtlen.
D Vitamini
Kalsiyum, fosforun kemik yapan dokulara gitmesine yardımcıdır.
D vitamin kaynakları; Balık yağı, yumurta, güneş ışığı, som balığı, uskumru, sardalya.
E Vitamini
E vitamini sayesinde kalp hastalıklarının iyileşmesine yardım edildiği, yaşlanmanın çok geciktirildiği iddia edilmektedir.
E vitamin kaynakları; Elma, havuç, lahana, kereviz, yumurta, zeytinyağı, yulaf unu, ayçiçeği yağı, buğday özü, rafine edilmemiş buğday unu.

K Vitamini

K vitamin kaynakları; Lahana, karnabahar, yumurta, yulaf, patates, çilek, buğday özü.
Bazı beslenme uzmanları, belirli vitaminlerden fazla dozda almanın kötü yan etkileri olduğunu belirtmektedirler. Ancak, yine de çevre gerilimi, hava kirliliği karşısında bizi en iyi koruyacak şeylerin vitaminler olduğunu gösteren güçlü belirtiler de vardır.
Sağlıklı günler dileğiyle…
 
Geri
Üst