Vitiligo nedir ? Vitiligoya ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Vitiligo nedir ? Vitiligoya ne iyi gelir ?
Vitiligo, cilt renginin kaybolmasıyla sonuçlanan bir hastalıktır. Vitiligodan muzdarip insanların çeşitli vücut bölgelerinde cildinde beyaz lekeler var. Vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ve ayrıca ağzınızın, saçınızın ve hatta retinalarınızın rengini de etkileyebilir. Vitiligodaki yamalar, ten rengini veren melanin olarak bilinen bir pigmentin kaybı nedeniyle genellikle yüz, eller ve boyunda gelişir. Vitiligo hastalarına sıklıkla dermatologlar tarafından cilt kanseri için yüksek risk altında oldukları söylenir, çünkü bunlar güneşin zararlı ışınlarına karşı cilt pigmenti melaninin doğal korumasından yoksundur. Makul bir uyarı gibi görünüyor, çünkü güneşe maruz kalmanın özellikle ciddi yanıklar yaşayan genç insanlarda cilt kanseri riskini artırdığını biliyoruz. Makalemizin devamında , vitiligo, vitiligo nedenleri,vitiligo belirtileri ve vitiligo tedavisi hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz...



vitiligo.jpg







Vitiligo, vücudun belirli bölgelerinin pigmentleri kaybettiği ve beyazlaştığı bir cilt rahatsızlığıdır. Vitiligo diyetiyle ilgili çok şey duymuş olabilirsiniz. Bununla birlikte, herhangi bir somut bilimsel veri tarafından desteklenen vitiligo için tavsiye edilen bir diyet yoktur. Bununla birlikte, cilt uzmanları bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı bir diyet önermektedir. Vitiligo'nun bir otoimmün hastalık olduğuna ve güçlü bir bağışıklık sisteminin depigmentasyonun yayılmasını önleyebileceğine inanılmaktadır.Ciltte beyaz lekeler veya vitiligoya sahip olmak çok daha ciddi ve anında harekete ihtiyaç duyar. Durum yaşamı tehdit edici veya bulaşıcı olmamakla birlikte, zihinsel strese neden olmaktadır. Vitiligoya sahip kişilerde genelde utanç, ve özgüven eksikliği yaşanır..



Belirtiler



Vitiligo belirtileri, pigment kaybının neden olduğu ciltte beyaz lekeler içerir. Bu de-pigmentasyon kafa derisi, yüz, saç, sakal, kaş, kirpik ve güneşe maruz kalan cildin herhangi bir parçası olabilir. En yaygın olarak, önce yüz, dudak, ayak, kol ve ellerde gelişir.Saçta pigmentasyon meydana geldiğinde, sonuç saçın beyazlaşması veya grileşmesidir.


Kimleri etkiler ?


Herhangi bir ırka sahip olan herkes vitiligo geliştirebilir. En çok 20-30 yaşları arasında gelişir; Bununla birlikte, otoimmün hastalıkları olan kişiler artmış bir riske sahip olabilir. Vitamin B-12 eksikliği, anemi, hipertiroidizm, ve Addison hastalığı gibi hastalıklara, sahip bireylerde vitiligo geliştirme riski daha yüksek olabilir. Güneş ışığına aşırı derecede hassas olan kişiler de vitiligo geliştirme riski daha yüksektir.


Nedenler



Vücutta , deri pigmenti melanin üreten melanositler olarak adlandırılan belirli hücreler vardır . Melanin vücudumuzun çeşitli kısımlarını renklendiren şeydir: gözler, saçlar, dudaklar, cilt, vb. Vitiligo, bu melanin üreten hücrelerin melanin üretimini durdurmasına veya ölmesine, beyaz lekeler veya gri saçlara neden olmasına sebep olur.


Cildi saldıran bir otoimmün bozukluk

Genetik (hastalığın aile öyküsü)

Kötü bir güneş yanığı

Endüstriyel kimyasallara maruz kalma

Stres



Vitiligodan muzdarip insanlar, cilt durumlarının kötüleşmesini önlemek veya beslenme eksikliklerinin üstesinden gelmek için özel bir diyet tüketmek zorunda kalabilirler. Vitiligo bir otoimmün hastalık olduğundan, fitokimyasallar, beta-karoten ve antioksidanlar açısından zengin bir diyet yemeye ihtiyatlıdır. Böyle bir diyet bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir cildi teşvik eder ve cildin repigmentasyonunu önleyebilir.Vitiligo varsa, armut ve yaban mersini tüketmekten kaçının. Bu meyveler, depigmentasyon özelliklerine sahip oldukları bilinen hidrokinonların doğal kaynaklarıdır. Daha önce de belirtildiği gibi, hiç bir gerçek vitiligo diyeti yoktur. Bununla birlikte, dengeli ve besleyici bir diyet uygulayarak durumunuzu destekleyebilirsiniz.


Meyveler - incir, kayısı ve olgun mango.


Sebzeler - Ispanak, pancar, havuç, patates, lahana, turp, karnabahar, kırmızı biber, kabak ve yeşil fasülyelerden oluşan bitki merkezli bir diyet tüketmeye çalışın.


Protein - Hayvansal ürünler tavuk göğsü, hindi, balık ve organik yumurta yağsız et tercih edin. Onları hafif pişirmek en iyisidir. Veganlar için, barbunya , nohut, mantar ve mercimek


Süt - Süt ürünleri tüketilebilir. Ancak, durumun düzeyine bağlı olarak, bazı hastalara süt ürünlerinden tamamen kaçınmaları tavsiye edilir.


Tam Tahıllar - Yulaf, kahverengi pirinç, beyaz pirinç, kuskus, kinoa ve mısır.


Takviyeler - B12 vitamini, protein, kalsiyum, mineraller


İçecekler - İzin verilen sebze ve meyve suları ve hindistancevizi suyu (size uygunsa).


Otlar ve Baharatlar - Biberiye, kekik, fesleğen, kişniş yaprakları (küçük miktarlarda), karanfil, karabiber, kakule, tarçın ve hindistan cevizi.




Kaçınılması gereken yiyecekler



Meyveler - Bektaşi üzümü, portakal, nektarin, kuru erik, şeftali, ananas, limon, ıhlamur, kavun, karpuz, üzüm, papaya, guava, greyfurt, armut, demirhindi ve iyi miktarda C vitamini içeren herhangi bir meyve. Gazlı ve şekerli içecekler, paketlenmiş meyve suları, kahve, C vitamini açısından zengin taze meyve suları ve alkol. Yağlı, baharatlı, işlenmiş, paketlenmiş ve konserve yiyeceklerden uzak durun. Gofret, turşu ve çikolata tüketmekten kaçının.Araştırmacılar, vitiligodan muzdarip insanların sıklıkla B12 vitamini eksikliğine ve çinko ve bakır gibi bazı minerallere sahip olduklarını bulmuşlardır. Vitamin seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Ve bir eksiklik varsa, takviyeleri almak veya bu vitaminler açısından zengin gıdalar yoluyla eksiklikleri gidermek için doktorunuzla konuşun.


Vitiligo varsa, güneş yanığı gerçek bir risktir. Cildinizi güneşten korumalısınız.Cildinizi güneş yanıklarından ve uzun süreli hasarlardan korumak için daima güneş koruyucu bir faktör (SPF) ile 30 veya daha yüksek bir güneş koruyucu uygulayın.Cildiniz güneşe maruz kalmazsa, D vitamini eksikliği riski artar. Kemikleri ve dişleri sağlıklı tutmak için D vitamini gereklidir.Güneş ışığı, D vitamininin ana kaynağıdır, ancak yağlı balıklar gibi bazı gıdalarda da bulunur. Aloe vera, beyaz lekeleri temizlemeye ve cildinizi nemlendirmeye yardımcı olacak özellikleri ve besinleri iyileştirir. Hindistan cevizi yağı çoğunlukla vitiligo tedavisi losyonları ve kremlerinde kullanılır. Cildi nemlendirir ve kan dolaşımını artırır. Aynı zamanda doğada antibakteriyel ve antifungaldir. Karabiber yağı, piperine adı verilen bir bileşiği içerir. Bu bileşik, inaktif melanositleri (melanin üreten hücreler) aktive ederek cilt rengini geri yükler . Çay ağacı yağı bağışıklık uyarıcı ve iltihap önleyici özellikleri nedeniyle beyaz vitiligo lekelerini koyulaştırma özelliğine sahiptir. Zeytin yaprağı ekstresi doğada antimikrobiyaldir .Vitiligo tedavisinde yardımcı olduğu gösterilmiştir.





Vitiligo'nun sizi depresyona sokmasına ve üzdüğüne şüphe yoktur. Bu nedenle, stres seviyenizi yönetmek ve sağlıklı bir zihin korumak için önemlidir. Duygusal stresleri yönetmek için yoga yapmayı deneyin. Yeteri kadar uykunuzu aldığınızdan emin olun.Düzenli egzersiz ruh halini güçlendirici hormonları tetikler. Vitiligo tedavi edilemese de, vücudunuzun beslenme gereksinimlerini karşılayan bir diyetin ardından sağlıklı ve uzun ömürlü olmanıza yardımcı olur. Ve eğer durumunuzla başa çıkmayı öğrenirseniz, stressiz bir yaşam sürdürebileceksiniz. Ayrıca, depigmentasyonun ilerlemesini yavaşlatabileceğinden, Gingko biloba gibi doğal besin takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.Vitiligo tedavisi, rengini geri kazandırarak cildin görünümünü iyileştirmeye dayanır.Bununla birlikte, tedavinin etkileri genellikle kalıcı değildir ve her zaman durumun yayılmasını kontrol edemez.
 
Vitiligonun nedeni bilinmemektedir, ancak doktorlar ve araştırmacılar bir kaç farklı teoriye sahiptir. Vitiligo, bazı otoimmün hastalıkları olan kişilerde daha sık görülür. Vitiligo geliştiren insanlar genellikle ciltlerindeki beyaz lekeleri (depigmentasyon) fark ederler. Bu yamalar, eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar da dahil olmak üzere güneşe maruz kalan bölgelerde daha yaygındır. Beyaz lekelerin görünmesi için diğer ortak alanlar, koltukaltı ve kasık ve ağız, göz, burun delikleri, göbek ve cinsel organlar etrafındadır. Vitiligo'nun birincil semptomu, vücudun herhangi bir bölgesinde yamalar halinde oluşan pigment kaybıdır. Yamalar belirli bir boyutta değildir ve vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.Vitiligo ciddiyeti, her bir birey ile farklıdır. Vitiligo'nun neden olduğu görünüm değişikliği, kişinin duygusal ve psikolojisini etkileyebilir. Vitiligo için kesin bir tedavi olmamasına rağmen, bununla başa çıkmanın bir çok yolu vardır. Vitiligo tedavisinin amacı, cildin işlevini geri kazandırmak ve hastanın görünümünü iyileştirmektir. Vitiligo tedavisi uzun zaman alır . Vitiligo belirtileriniz varsa, birinci adım dermatoloğa görünmektir.Dermatolog ailenizi ve tıbbi geçmişinizi değerlendirecek ve fiziksel muayene yapacaktır.Doktorunuz muhtemelen altta yatan otoimmün hastalıkları kontrol etmek için kan tahlilleri yapacaktır, çünkü vitiligo birkaç tanesiyle güçlü bir şekilde ilişkilidir. Bazı durumlarda, kanser gibi daha ciddi cilt rahatsızlıklarını dışlamak için bir deri biyopsisi de yapabilir.
 
Geri
Üst