Vücuda En Çok Faydası Olan Aminoasitler Hangileridir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Vücuda En Çok Faydası Olan Aminoasitler Hangileridir ?
En Faydalı Amino Asit İsimleri


Vücuda En Faydalı Amino Asitler Nelerdir




Sevgili melekler, bildiğiniz gibi proteinlerin yapıtaşı aminoasitlerdir. Biz de insan vücudu için son derece önemli maddelerden biri olan proteinlerin yapıtaşları olan vücuda en faydalı aminoasitler hangileriymiş onları bu sayfamızda sizlerle paylaşacağız...



aminoasitler-76.jpg



Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.

Amino asitler kimyasal olarak popüler isimlendirilmeleriyle yapı blokları olup,vücutta protein üretirler. Bütün yaşayan canlıların yapılarını oluşturan proteinlerdir. Proteinler,insan vücudunda adale, bağlar, tendonlar, organlar, bezler, tırnaklar, saç, safra ve idrar hariç tüm vücut sıvılarının üretiminden direkt sorumludur. Proteinler kemiklerin büyüme ve gelişmesinde esas rol oynarlar. Enzimler,hormonlar ve genler işlevleri için proteinlere ihtiyaç duyarlar. Bunun neticesinde de protein eksikliği oluşur bu da zamanla daha ciddi bozukluklara yol açar.

Vücuda en faydalı amino asitler;

ALANİN: Alanin vücutta glukose metabolizmasında kullanılan amino asittir ve karbonhidratların yanarak vücut enerjisinin üretilmesinde yardımcıdır.

SİSTEIN: Sistein vücuttaki toksin maddeleri temizler bu sayede hücreleri korur. Hücreleri radyasyonun zararlı etkilerinden korumasının yanı sıra beyin ve karaciğeri de sigara ve alkolün zararlarından korur. L-Sistein 'in respirator kanalda mukuz' u parçalama özelliği olduğundan genellikle bronşit,amfizem ve tüberküloz tedavisinde faydalıdır.

GLUTATHION: Vücudu sigara ve radyasyonun zararlı etkilerine karşı korur,kemoterapi ve X ışınlarının yan etkilerini azaltır. Alkol zehirlenmesine karşı savaşır. Bir metal ve ilaç detoksifiyanı olarak karaciğer ve kan bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.

GLİSIN: Merkezi sinir sistemi fonksiyonları ve prostat sağlığı için gereklidir. Bu amino asid bipolar depresyon tedavisinde kullanılır. Bu amino asidin çok fazla olması durumunda glukozu metabolik zincirden çıkararak yorgunluğa sebep olur. Uygun miktarlarda olması durumunda ise daha fazla enerji üretir.

L-METİONİN: Yağların parçalanmasına,karaciğer ve arterlerde yağ oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Bu amino asit sindirim sistemine yardımcı olur. Adale zayıflığını ve saç kırılmasını önler. Allerjik kimyasallara hassasiyetin giderilmesi ve osteoporosiste kullanılması faydalıdır.

L-SERİN: L-Serin yağ ve yağ asidi metabolizması,kas gelişimi ve immün sistemi için varlığı önemlidir. Ayrıca immünoglubulinlerin ve antibadilerin üretimine yardımcı olur.

L-TAURİN: L-Taurin yüksek konsantrasyonlarda kalp adalesi,beyaz kan hücreleri,iskelet adaleleri ve merkezi sinir sisteminde bulunur. Bu amino asid yağ sindiriminde,kalp bozukluklarında, hipoglisemi, aterosklerosis, ödem ve, hiper tansiyonda faydalıdır.

L-TREONİN: L-Treonin kalp,merkezi sinir sistemi ve iskelet kaslarında vardır. Bu önemli amino asid epileptik atakların kontrolünde kullanılır.

L-VALİN: L-Valin stimülan etkilere sahip olup eksikliğinde vücutta negatif hidrojen dengesi oluşur. Valin, lösin ve isolösin ile birlikte daha iyi adale metabolizması,doku onarımı ve azot dengesi temini için kullanılır.

L-KARNİTİN: Uzun zincirli yağlı asidlerin taşınmasına yardımcı olur. Bu amino asid yağ oluşumunu önleyerek kilo vermeye yardımcı olur,kalp krizi riskini azaltır,atletik kabiliyeti geliştirir. Bilhassa vejeteryanların diyetlerinde kafi miktarda Lisine olmadığından L-Karnitin eksikliği oluşur.
 
Amino asitler proteinler oluşturur ve proteinler hayatı sürdüren makro besin maddeleridir. Bazı amino asitler yalnızca proteinler üretirken, bazıları metabolizmayı desteklemekten kalbinizi korumaya kadar çeşitli rolleri üstlenir . Karbon ve yağdan yoksun olduğunda vücudunuz enerji için amino asitler de kullanabilir.

Protein kasların temeli olabilir, ancak amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Vücudunuz doku fonksiyonu için gerekli tüm proteinleri oluşturmak için 21 farklı amino asidi kullanır. Bununla birlikte, gerekli amino asitler olarak adlandırılan dokuz spesifik amino asit, vücudunuz tarafından üretilemez ve diyet yoluyla edinilmelidir. Benzer şekilde, egzersiz öncesi amino asitlerle ilave destek kardiyovasküler dayanıklılık, kas gücü ve genel iyileşmeyi artırmaya yardımcı olabilir.Yaşam için amino asitlere ihtiyacımız var, ancak kadınların spesifik beslenme ihtiyaçları amino asit takviyesini daha da önemli hale getiriyor.
 
Geri
Üst