Yabancıların Yıldızı Türkiye

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yabancıların Yıldızı Türkiye
Yüksek Getiri Peşindeki Yatırımcıları İhya Eden Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan'dan Oluşan Brıc Ülkeleri Eski Formunda Değil. Müşterilerine Yeni Markalar Sunmak İsteyen Yatırım Uzmanları Aralarında Türkiye'nin de Bulunduğu Ülkelere Yöneldi. Ancak Ekonomistler Yapay Sınıflandırmaların İşe Yaramayacağını Savunuyor.


Yüksek getiri peşindeki yatırımcıları ihya eden Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan'dan oluşan BRIC ülkeleri eski formunda değil. Müşterilerine yeni markalar sunmak isteyen yatırım uzmanları aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere yöneldi. Ancak ekonomistler yapay sınıflandırmaların işe yaramayacağını savunuyor.

Referans Gazetesi'nde Tamer Çetin imzasıyla yer alan habere göre bundan 4 yıl önce ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ın Küresel Ekonomik Araştırma bölümünün başındaki Jim O'Neill, gelişen piyasaların en büyük ekonomileri olan Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan'ı baş harflerinden oluşan BRIC ismi altında grupladığında yatırımcılar için altın bir marka yarattığının farkında değildi. O günden bu yana BRIC ismi, hızlı büyüyen, borsa ve tahvil piyasalarından hızlı kazanç elde edilen ve yatırım fırsatlarının sayısız olduğu gelişen piyasaların sembolü haline geldi. Ancak 2007 başından beri gelen veriler, aynı zamanda "tuğla" anlamına gelen BRIC'te çatlakların başladığını işaret ediyor. Yatırımcılar kendilerine yeni markalar aramaya başladı bile.


Brezilya ve Çin borsalarının performansı yatırımcıyı memnun etmeye devam ederken Hindistan ve Rusya geride kalmaya başladı. Brezilya'da Bovespa Endeksi 1 Ocak'tan bu yana yüzde 14,7'lik yükselişiyle yatırımcıları gülümsetti. Asya devi Çin, yatırımcıların gözdesi olmaya devam ederken bir taraftan da hızlı yükselişin ardından sert bir düzeltme yaşanacağı endişesi artıyor. Gösterge kabul edilen Şanghay bileşik endeksi bu yıl yüzde 55'lik bir yükseliş yaşarken, yabancı yatırımcılara yönelik B hisselerinin yer aldığı endeks geçen yıl yüzde 129'luk bir çıkış gerçekleştirdi. Ancak şubat ayında Pekin yönetiminin borsadan elde edilen gelirlere vergi getireceği spekülasyonu panik satışlarına neden olmuş ve Şanghay endeksi bir günde yüzde 9'luk değer kaybına uğramıştı. Bütün dünya piyasalarını etkileyen ve İMKB'ye de günde yüzde 4,49'luk düşüş yaşatan bu şokun ardından piyasalar çabuk toparlandı. Ancak Çin'de sert düzeltme tehlikesi geçmiş değil. ABD'nin eski Merkez Bankası (FED) başkanı Alan Greenspan de geçen hafta bu yönde bir uyarı yaptı.

Hindistan ve Rusya'da da hayal kırıklığı yaşanıyor. Hindistan'da Sensex endeksi kapasite sınırlamaları, enflasyon ve faiz artışı korkuları gibi etkenler nedeniyle bu yıl içinde yalnızca yüzde 3,1'lik bir yükseliş kaydederken, Rusya'da RTS endeksi petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve siyasi belirsizlikler nedeniyle yüzde 6,8 düştü. Geçen sene yüzde 53 değer kazanan MSCI BRIC endeksinin bu yıl aynı performansı yakalaması zor gözüküyor.

Yeni yıldızlar arasında Türkiye de var

BRIC'teki çözülme, küresel likidite bolluğunun sürdüğü bir dönemde yatırımcıları yeni marka arayışına itti. Reuters haber ajansında Jeremy Gaunt imzasıyla yayımlanan analizde Vietnam, Endonezya, Güney Afrika, Türkiye ve Arjantin'in dahil edildiği VISTA grubunun gelişen piyasaların yeni yıldızı olabileceğini belirtti. Yatırımcıların yeni gelişen piyasa markaları bulma isteği artarken, BRIC'in isim babası O'Neill ve Goldman Sachs'taki ekibi, Next 11 (Gelecek 11) ya da N-11 olarak adlandırılan yeni bir grup oluşturmuş durumda. bu ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Vietnam var. BRIC'lerin gelişen piyasalar olmadıklarını, küresel ekonomiyi bütünleyen parçalar olduklarını belirten O'Neill, N-11 fonlarının gelişen piyasa kriterlerine daha çok uyduğu görüşünde.

Uzmanlar şüpheyle bakıyor

Ancak birçok uzman bu gruplandırmaların yanıltıcı ve yapay olduğu görüşünde. ABN Amro'nun gelişen piyasalar stratejistlerinden Marteen-Jan Bakkum Reuters'a yaptığı açıklamada "Bu yıl BRIC çok kan kaybetti. Zaten suni bir yapılanmaydı" dedi. Referans'a konuşan Finansbank ekonomisti İnan Demir ise farklı ülkeleri aynı sepette toplamanın yatırımcıların algılamasını kolaylaştırdığına, ancak sınıflandırmanın doğru yapılması gerektiğine dikkat çekti. Demir "Ben Rusya'nın Çin ve Hindistan ile aynı sepette yer almasına kuşkuyla bakıyorum. Bu 2 dev Asya ülkesinin büyüme potansiyeli yüksek ama petrol gelirlerinin yükselmesi sayesinde güçlü bir duruma gelen Rusya'nın fiyatlarda düşüş yaşanması durumunda belirsizliklerle karşı karşı kalması mümkün" diye konuştu. Demir'e göre Avrupa Birliği'ne (AB) yeni üye olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin yer aldığı bir sepet ile Uzak Doğu ülkelerinin bulunduğu bir grup daha mantıklı bir kategorizasyon olabilir. Morgan Stanley baş ekonomisti Serhan Çevik ise Türkiye'nin İran ve Vietnam gibi ülkelerle aynı kategoride yer almasının tutarsızlık olacağını belirterek "Türkiye gelişmekte olan AB ülkeleriyle birlikte değerlendirilmeli" dedi.
 
Geri
Üst