Yapay mide Gerçegi Gibi Sindiriyor

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Yapay mide Gerçegi Gibi Sindiriyor
insan midesi video yapay mide midemiz neleri kolay neleri zor sindirir
İngiliz bilim insanları dünyanın ilk yapay midesini geliştirdi. Yapay mide, besinleri öğüterek insan vücuduna yararlı yapıtaşlarına dönüştürüyor.

Yapay mide, en yüksek kalite plastik ve aaaaller kullanılarak üretildi, bu nedenle insan midesinin salgıladığı en sert asitleri ve enzimlere dayanabiliyor. Yapay mide ayrıca besinlerden en iyi kalite mineral, protein ve diğer besleyici yapıtaşlarını çıkarıyor. Böylece, insan midesinden farklı olarak sağlıksız besinlere karşı bilinçli. Yapay mideye besin olarak ilk sebze çorbası ‘içirildi'.

Cihazın üst kısmında yiyecekler mide asitleri ve enzimleri ile karışıyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra, besinleri içeren bulamaç gümüş bir tüpten aşağı sindirimin ikinci evresine aktarılıyor. Alt kısımdaki tüp transparan olduğu için içi görülebiliyor. Yapay mide bir yazılım aracılığıyla çalışıyor. Yazılım cihaza hangi besinden ne kadar mineral ve protein alınacağı, kaç kalorilik sindirim yapılacağı, hormon dengesi gibi bilgilerin girilmesini sağlıyor.

YAPAY MİDE KUSUYOR BİLE

Yapay mideyi üreten Norwich's Institute of Food Research uzmanı Martin Wickham, cihazın midede meydana gelen enzim süreçlerini tıpatıp uyguladığını ifade ediyor. "Hatta" diyor Wickham, "Fazla besin verildiğinde insan midesi gibi kusabiliyor".

Önceki yapay mide modellerine kıyasla, Wickham'ın cihazı sindirimin fizyolojik getirilerini de hesaba katıyor; örneğin midenin kasılması esnemesi gibi değişimler yapay mide tarafından yerine getiriliyor. Ancak yapay midenin en önemli avantajı besinlerin içindeki yapıtaşlarının nasıl ve ne oranda insan midesi tarafından emildiğini göstermesi.

BESLENME SİMÜLASYONLARI

Bilim insanları yapay mideyi çeşitli besinlerin ve bazı maddelerin mide tarafından nasıl emildiğini araştırmakta kullanacak. Uzmanlar bu sayede, bazı marjinal hastalıklar için tasarlanmış özel besinlerin üretilmesi gibi araştırmalar yapabilecek. Örneğin, glükozun emilimi üzerine yapılacak araştırmalardan şeker hastalarına uygun besinlerin üretimine yönelik ipuçları çıkacak.

Wickham'e göre yapay mide hiçbir zaman gerçek insan midesinin yerini tutamaz, zira insan midesi son derece karmaşık ve stres gibi kendisi dışında etkilere açık bir organ. Ancak midenin işleyişi hakkında standart modeller geliştirilmesine yarayacak.

Midesinden şikayet edenler şimdilik biraz daha beklemek durumunda, zira yapay mide bir masaüstü bilgisayardan biraz daha büyük. İngiliz hükümetinin de maddi olarak desteklediği proje 1.8 milyon dolara mal oldu.
 
Geri
Üst