Yaşım ilerledikçe hamile kalmam zorlaşırmı?

Uzman SühaN

Administrator
Yaşım ilerledikçe hamile kalmam zorlaşırmı?
ileri yaş hamileliği,ne zaman hamile kalmalıyım,kaç yaşında hamile kalmalıyım,ileri yaş doğruganlığı etkilermi,ileri yaş ve gebelik


Anne olmayı ertelemiş birçok kadın yaşın geçmesi ile birlikte korkulara kapılmaya başlar. Yaşım ilerledikçe gebe kalmam zorlaşır mı? Sorusu akıllara gelen ilk soruların başınadır. Aslında bu konuyu iki ayrı şekilde ele almamız gerekir. Daha önce anne olmuş kişiler ve hiç olmamış kişiler.

Daha önce anne olmuş kişiler yaşı ilerledikçe anne olmaya daha yakın olabilirler. Yani vücut daha önce de böyle bir evrimi yaşadığı için kadın rahatlıkla 45 yaşına kadar doğumu yapabilir ama ileri yaş gebelikleri oldukça riskli olduğu için daha sık doktor kontrolünde olması gerekir.Hiç doğum yapmamış kadın kaç yaşına kadar doğum yapabilir diye baktığımızda ise bu biraz da kilosu ile orantılı olup ortalama olarak verilen yaş Aralığı 40 civarında seyir etmektedir. Kadınlar yaş adlıkça doğurganlığını yavaş yavaş kaybetmeye başlar


g.jpg




. Örneğin 45 yaşında bir kadın hala adet olabilir ama artık hamilelik için elverişli yumurtlama yapamıyor olabilir. Bu sebeple çocuk planlarını çok da fazla ertelemeden ve nasıl olsa tıp çaresini bulur demeden anne olmak gerekiyor.Tıbbi literatürde kadınlarda hamile kalabilme ve doğurganlık "fertilite" terimi ile özdeştir. Erkeklerde de "gebe bırakabilme" anlamında yine aynı terim (fertilite) kullanılmaktadır.

Biyolojik nedenlerden dolayı ileri yaşlarla birilikte hamilelik oranları (doğurganlık, fertilite) azalır. Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir.

Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük ve anomalili bebek şansı artmaktadır.

Doğurganlıkta olan bu değişiklikler; içinde bulunulan sağlık durumu, yumurtlama fonksiyonunda oluşan değişiklikler ve yumurtalıktan atılan yumurtanın yapısındaki değişiklikler ile açıklanabilir.

Ayrıca kırk yaşına gelene kadar bir çok kadının başından doğurganlığını etkileyebilecek, kadınlık organları ile ilgili enfeksiyon, dış gebelik, appendisit, endometriosis ya da cerrahi müdahale geçebilmektedir.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde infertilite tetkiklerine 1 yıl başarısızlıktan sonra başlanırken, kadının yaşı 40'ın üzerinde ise bu süre 6 ay olmalıdır.

Yaşlanmanın Erkek Fertilitesi Üzerine Etkileri
Yaşlanma yalnızca kadınları etkilemez. Erkeklerdeki andropoz durumu, kadınlardaki menopoz gibi olmamakla birlikte, seksüel fonksiyonlar ve gebelik oluşturma (fertilite) kabiliyetinde yaşlanma ile birlikte değişiklikler meydana gelir.

Erkeklerde andropoz ve yaşlanma ile birlikte testisler çok hafif bir şekilde ufalır ve yumuşar. Sperm şekli ve hareketliliği de azalma eğilimindedir. Bu değişikliklere rağmen erkekler ileri yaşlarda dahi çocuk sahibi olabilme açısından şanslıdırlar.

Sıklıkla andropoz ve yaşlanma ile birlikte erkeklik hormonu olan "testosteron" düzeylerinde hafif bir azalma meydana gelir ve bu cinsel isteğin (libidonun) azalmasına neden olabilir.

Ancak; özel bir sağlık problemi olmayan bir çok erkeğin, yaşlanma ile birlikte cinsel yaşamında belirgin bir değişiklik olmaz ve fertiliteleri azalmakla birlikte ömür boyunca devam edicidir.
 
Geri
Üst