Yatak yaralarına ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yatak yaralarına ne iyi gelir ?
Yatak yaraları, hastalık sürecinde hastanın uzun süre yatakta tek pozisyonda kalmasından kaynaklanır. Yatak yarasında genelde etkilenen bölgeler kuyruk sokumu, diz, dirsek , topuk, sırt ayak bilekleri gibi yerler etkilenir. Durum hasta açısından çok rahatsız edicidir. Öz bakımla mutlaka önlenmelidir. Çok uzun süre cilt üzerinde çok fazla basınç olduğunda yaralar oluşur. Bu bölgeye kan akışını azaltır. Yeterli kan olmadığından, deri ölebilir ve bir yara yaratabilir.Ölü deride sarı,yeşil veya kahverengi olan yaralar görülebilir. Alan koyu mor veya bordo olabilir. Basınç yaralarının nedenleri şunlardır ; Deri ve dokularda basınç. (en yaygın sebep ) . Ter, idrar veya dışkı gibi aşırı nem. Bir kişinin baskı yaralarına yakalanma olasılığını artıran şeyler şunlardır: Omurilik yaralanması, felç, koma veya uzun süre yatak istirahatı ile sonuçlanan hareket etmeyi engelleyen koşullar. Mesane veya bağırsak yönetimi ile ilgili sorunlar . Yeterli protein veya lif içermeyen bir diyet . İnsanlar yaşlandıkça, ciltleri daha ince, daha kuru ve daha az elastik hale gelir, bu nedenle daha kolay yaralanır. Sigara içmek cildi kurutur ve cilde kan akışını azaltır. Diyabet gibi iyileşmeyi engelleyen bir sağlık sorununa sahip olmakta yatak yarasına neden olabilir.



yatak yarası.jpg






Yatak yaraları, dış yumuşak cildin uzun süreli sıkışmasıyla ortaya çıkan doku hasarıdır. Ayrıca bası ya da basınç ülseri olarak da adlandırılır. Normalde pozisyonunu uzun süre değiştiremeyen felçli insanlarda görülür.Yatak yaraları, farklı kişiler için farklı nedenlerden dolayı neden olur. Bir yatak ağrısının yaşam döngüsü dört aşamaya ayrılabilir. İlk aşama, etkilenen bölgede kaşıntılı ve kızarık cilt ile karakterizedir. Bir sonraki aşamada, cilt şişmiş ve ağrılı kabarcıklar gelişir. Aşama 1: Bu yatak yaralarının en hafif aşamasıdır ve genellikle cildinizin üst tabakasını etkiler. Bu aşamada ortaya çıkan semptomlar ağrı, yanma veya cildin kaşınmasıdır. Aşama 2: Yaralar ikinci aşamada biraz daha derine yayılabilir. Aşama 3: Bu aşamada, yaralar cildinizin ikinci tabakasından geçer ve yağ dokularına ulaşır. İrin ve kötü koku septomudur. Aşama 4: Bu, kaslarınızı ve bağlarınızı bile etkileyebilecek en ciddi aşamadır. Semptomları derin ve büyük yaralardır. Bazı durumlarda tendonlar, kaslar ve kemikler görülebilir.



Yatak Yaralarının Belirtileri



Cilt renginde veya dokusunda değişiklikler

Şişme

İrinli kızraık kabarcıklar

Cildinizin belirli bölgeleri diğer bölgelerden daha sıcak veya daha soğuk his

Bazı vücut bölgelerinde cilt hassasiyeti




Diğer faktörler



Aşağıdaki faktörler aynı zamanda yatak ağrısını da etkiler:

Yaş

Kilo kaybı

Zayıf beslenme

Aşırı nem

Vücut kuruluğu

Az hidrasyon

Bağırsak inkontinans



Basınç Yaraları En Çok Nerede Olur?


Tekerlekli sandalye kullanan kişilerde bası yaraları oluşabilir:

Kuyruk kemiği veya kalça
Omuz
Omurga
Kollar bacaklar
kalça
topuk
bilekler
Diz arkasındaki cilt


Yatak yaraları veya bası yaraları, cildiniz uzun süreli baskıya maruz kaldığında ortaya çıkan yaralanmalardır. Bu genellikle, bir kişi tıbbi nedenlerden dolayı uzun süre tekerlekli ya da yatak ile sınırlı olduğunda gerçekleşir. Vücudunuzdaki bazı bölgeler üzerindeki sürekli baskı, daha sonra bölgedeki deriye ve dokuya azalan kan akışına neden olabilir ve bölgede yaralara neden olabilir. Tedavi edilmeyen yatak yaraları, yaşamı tehdit edici olabilecek komplikasyonlara yol açabilir. Kızarıklığa ve şişmeye neden olan deri enfeksiyonu gelişebilir.Yatak yaraları eklemlerinize ve kemiklerinize de girebilir ve kemik ve eklem enfeksiyonlarına neden olabilir.Ciddi sonuçları önlemek için mümkün olduğunca erken tedaviyi yapmak en iyisidir.Sık sık pozisyon değiştirerek basıncı rahatlatın ve destek için özel minder / yatak kullanın.Basınç ülserleri ya da yatak yaraları, vücudunuzun kalça, dirsek, omurganızın tabanı ve topuklarınız gibi kemik bölgelerinde bulunan baskı altında olan herhangi bir kısmında gelişebilir. Bir yatak yarasının görünümü, ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişebilir.


Bir yatak ağrısına dikkat etmek aşağıdaki geniş adımları içerir:

Etkilenen bölgelerden gelen basıncı rahatlatın.
Yarayı temiz tutun, pansumanları uygun şekilde değiştirin.
İyileşmeyi engelleyen ve hatta enfeksiyona yol açabilen ölü dokuyu çıkarın.
İyileşme ile yardımcı olabilecek sağlıklı bir diyet yapın.


Ancak, ciddi veya enfekte yatak yaralarının tıbbi müdahale gerektirdiğini aklınızdan çıkarmayın.Bir yatak yaranız varsa, etkilenen bölgedeki baskıyı hafifletmek önemlidir. Bunun için sık sık konumları değiştirmeniz gerekir. Tipik olarak, bir tekerlekli sandalye kullanıyorsanız, her 15 dakikada bir konum değiştirmeyi denemelisiniz. Ya da yatalaksanız, bakıcınız her iki saatte bir hareket ettirmelidir.Etkilenen bölgedeki baskıyı azaltmaya yardımcı olan özel yastıklar yataklar mevcut bunları temin edin.. Yastıkları stratejik olarak konumlandırmak, hassas alanlarda baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.


Yara iyileşmesi enfeksiyonun önlenmesi için iyi hijyen sağlanması önemlidir. İlk aşamada yaranızı temiz bir sabun ve su ile temizleyin. Yaralı alan su ve tuz çözeltisi ile yıkayarak temizlenebilir. Tuzlu su çözeltisi, yaradan gelen aşırı sıvıdan ve ölü dokudan kurtulmaya yardımcı olur.İyileşmeyi hızlandıran özel pansumanlar, yatak yaralarını tedavi etmek için kullanılabilir. Yapılan araştırmalar yatak yarasında bal pansumanı yapılmasının yarayı hızlı bir şekilde iyileştiridiği görülmüştür.Bal antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Zerdeçal, yara iyileştirici özellikleriyle iyi bilinir. Zerdeçal tozu ve steril suyla macun uygulanması, yatak yaralarının iyileşmesine yardımcı olabilir.erdeçalda bulunan biyoaktif bir bileşik olan Curcumin, iyileşmeyi hızlandırır .


Bir yatak yarası ölü dokunun varlığı iyileşme üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir ve hatta enfeksiyona neden olabilir. Ağır vakalarda cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Sağlıklı ve dengeli bir diyete sahip olmak iyileşme sürecini hızlandırabilir. Yara iyileşmesi için özellikle yararlı olduğu tespit edilen bazı besinler şunlardır:C vitamini kolajen sentezinde yardımcı olur. Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler bu önemli besinlerin iyi kaynaklarıdır.Protein sağlıklı yeni doku geliştirmenize yardımcı olur. Fasulye, fındık, süt ürünleri, yumurta ve et, size iyi bir protein dozu verebilir.Çinko, hücerelerinizi yeniler ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.Cildiniz kuruduğunda yaranın iyileşmesi engellendiği için yeterli sıvı almak da önemlidir.


Lavanta yağı, anti-inflamatuar, analjezik ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı bası yaralarının tedavisi için mükemmel bir seçenektir . Sadece yatak yaralarını tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda etkilenen bölgede enfeksiyonları da önler.Papatya yağı, yatak yaralarının tedavi edilmesine ve mikroplara neden olan anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri, basınç yaralarının iyileşmesine yardımcı olan güçlü anti-enflamatuar, analjezik ve antimikrobiyal özellikler gösterir. Aloe vera jel, iltihaplı yatak yaralarından daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilecek mükemmel anti-enflamatuar ve yara iyileştirici özellikler gösterir. Zerdeçaldaki curcumin'in varlığı, olağanüstü yara iyileştirici ve anti-inflamatuar özellikler yatak yaralarına neden olan inflamasyonu ve enfeksiyonu tedavi etmede yardımcı olur.


Zerdeçal, yatak yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca vücudunuzun semptomlarla başa çıkmasına ve enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olan antienflamatuar, antiseptik ve antioksidan özelliklere de sahiptir.İyileştirici ve yatıştırıcı özellikleri nedeniyle, aloe vera yatak yaralarında enfeksiyonu kontrol etmek için kullanılabilir ve aynı zamanda iyileşmeyi de teşvik edebilir . Ayrıca, etkilenen cildin nemlenmesini sağlar, bu da hızlı iyileşmeyi sağlar.Balın doğal antiseptik özellikleri vardır ve ayrıca hafif yatak yaralarının bulunduğu cildi yumuşatır . Ağrıdan kurtulma, kaşıntıyı azaltma ve iyileşmeyi destekleyebilir. Bal enfeksiyon riskini azaltabilir .Orta zincirli yağ asitleri açısından zengin olan hindistan cevizi yağı, cildinizi sağlıklı tutabilir ve baskı yaralarının neden olduğu hasarlardan koruyabilir. Ayrıca, vücudunuza masaj yapmak kan dolaşımını artıracaktır.


C vitamini, bası yaralarından kaynaklanan yaraların iyileşmesini hızlandırdığı bilinen güçlü antioksidan özelliklere sahiptir . C vitamini ayrıca iyileşmeye yardımcı olarak kolajen üretimini de arttırır . Zeytinyağı, anti-enflamatuar, analjeziktir ve aynı zamanda yüksek düzeyde nemlendiricidir. Sadece mevcut iltihaplı yaraları tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda durumun nüksetmesini de önler. Sirke, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikler kazandıran asetik asit içerir, bu da bu durumun tedavi edilmesine yardımcı olur . Epsom tuzu cildinizin pH'ını geri kazandıran ve basınç yaralarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan kayda değer anti-inflamatuar özellikler gösterir. Bu makalede listelenen kolay ev ilaçları ve ipuçları sadece mevcut rahatsızlığı ve inflamasyonu azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda enfeksiyonun tekrarlanma olasılığını da azaltacaktır. Ancak, bu önerileri uygulamadan önce mutlaka hekime danışın..
 
Geri
Üst