Yazlığınızı Yaz Tatili İçin Hazırlayın!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Yazlığınızı Yaz Tatili İçin Hazırlayın!
yazlık ev bakımı
yazlığınızı bakıma alın
yazlık bakımı hakkında



Sevgili melekler, yoğun şehir koşturmacasından kurtulmak için en iyi yer yazlıklar. Havaların ısnmasıyla birlikte öğrencilerin okul tatil olunca gitmeye can attığı, evin babasının izin alıp keyifli bir dinlenmeye geçtiği yazlıklar için yaz sezonu öncesi bakım yaptırmak, şöyle bir elden geçirmek şarttır. Bunun için nerden başlayacağınıza karar veremiyorsanız, aşağıdaki makaleye bir göz atmanızı tavsiye ederiz...



yazlik_ev-193.jpg

Öncelikle yazlığınızın ne derece bakıma ihtiyacı olduğunu belirleyen ve ilk olarak yapılması gereken işlerin bir listesini çıkarın.

Büyük tamiratlar söz konusuysa, iyi bir ustayla anlaşarak gerekli onarımları yaptırın. İleride daha büyük sorunlara yol açacağıdüşünülürse, küçük onarımları da ertelememekte fayda var.

Kış boyunca rutubetten çatlamış ve kabarmış iç ve dış cephenin boyanması gerekebilir. Duvarlar kâğıt kaplıysa sökmeden tekrar kâğıtla kaplayın.

Çatıdaki kiremitler, rüzgârın ve yağışlı havanın etkisiyle uçmuş ya da kırılmış olabilir. Bunları tespit edip yenileyin. Çatının izolasyonu dayanıklı çatı kaplama malzemeleriyle yapıldığında uzun süre bakım gerektirmeyecektir.

Kapı ve pencere doğramalarınız ahşapsa, kış mevsimi boyunca rutubet ya da yağmurun etkisiyle şişmiş olabilir. Pencerelerin cam macunları kontrol edilmeli, onarılamayacak kadar kötü durumda olanlar değiştirilmelidir.

Suyunuzu güneş enerjisinden yararlanarak ısıtıyorsanız, mevcut sisteme bir bakım yaptırın. Kırılan camları değiştirin ve paslanan metal kısımları antipas bir boya ile boyayın.

Elektrik tesisatı da zaman içinde bakım gerektirecektir. Yıpranan prizleri, duyları, yanan ampulleri değiştirin.

Mutfak ve banyo gibi ıslak alanlar, özellikle su tesisatında bir problem varsa ve zamanında bakım yapılmadıysa, büyük sorunlara yol açabilir. Bu durumda yapılacak ilk iş, tesisatın onarılması ve damlayan muslukların değiştirilmesi olacaktır. Mutfakta, eviye ile alt ve üst dolaplar, banyoda ise lavabo, rezervuar, klozet ve duş kontrol edilmelidir.

Balkon, kış mevsiminde evin en çok zarar gören bölümü olmasına rağmen, çoğunlukla ihmal edilir. Balkonun su akıtma sistemini ve zemin karolarını gözden geçirin.

Korkuluklarınız paslandıysa, onları antipas boyayla boyayın. Balkonunuzda barbekü varsa, bacasının tıkalı olup olmadığını kontrol edin.

Yazlığınızın bulunduğu bölge zehirli hayvanlar veya böcekleriyle ünlüyse, Mayıs ve Temmuz olmak üzere yılda iki kez ilaçlama yapmalısınız. Yaz boyunca sineklerden şikâyet etmemeniz için ise, günaşırı ilaçlama şart.

Havuzunuzun üstü kış mevsimi boyunca açık kaldıysa, sorunsuzca kullanabilmeniz için mutlaka dezenfekte ederek bakımını yapın. Bahçeniz varsa, toprağı havalandırın, kış boyunca bakımsız kalmış ve böceklenmiş bitkilerinizin kuruyan ve çürüyen kısımlarını budayın.
 
Geri
Üst