Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyin

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyin
Özellikle sebzeleri pişirirken daha pişirme esnasında vitaminleri kaybolur ve ölür

Mutfakta işinize yarayacağını düşündüğüm eğer sağlığınıza da dikkat ediyorsanız tam size göre bilgiler şimdi geliyor hanımlar
sebze-6252.jpg


Yemeklerin sadece güzel görünmesi ve lezzetli olması yeterli değil, doğru pişirerek vitamin kayıplarının en aza indirilmesi de son derece önemli.

Yemekleri hazırlarken sadece lezzetine değil, sağlıklı pişirilmelerine, besin değerlerine de önem vermek gerekiyor. Besin öğeleri içerisinde işleme koşullarından en fazla etkilenen vitaminlerdir. Vitaminlerin çoğu ısıya, ışığa, oksijene duyarlı olduğundan kayba uğrar. Vitamin kayıplarını azaltmak için Marmara Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Yıldız Arslan bazı bilgiler veriyor.

ET PİŞİRİRKEN
Izgara yapılırken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Çok yüksek ısı su kaybı ve yüzeyinin yanmasına yol açarak folik asit B12 vitamini kaybına neden olur. Pişmeye tam olarak ulaşmak ve kuruluğu önlemek için etler ortaya yakın ısıda uzun süre pişirilmelidir. Ayrıca etler pişirilirken su kaybı önlenmelidir. Yumurta kaynatıldığında 4 dakikada beyazı 12 dakikada tamamı katılaşır. Yumurta beyazının çiğ olarak tüketilmemesi gerekir. Ayrıca 12 dakikanın üzerinde pişirilirse sarı ile beyazı arasında yeşilimsi renkte bileşik oluşur ve bu bileşiğin oluşumu yumurtanın bayat olmasıyla ve yüksek ısıda pişirilmesiyle artar. Sütü kaynatma, kaynama noktasında en az 5 dakika tutularak yapılmalıdır. Kaynamış sütte bazı B vitaminlerinde kayıplar oluşur. Kayıpların en aza inmesi için pastörize süt tercih edilmelidir.

TATLI YAPARKENSütlü tatlı yaparken un önce soğuk sütün birazı ile ezilip sütün kalanına eklenerek karıştırılarak pişirilmeli, pişmeye yakın şeker eklenmelidir. Yoğurdun yeşilimtrak suyu atılırsa riboflavin kaybı olur. Tarhanayı güneşte kurutmak riboflavin değerini düşürür. Gölgede ve üzerine ince örtü serilerek kurutulmalıdır. Makarnanın suyu atılırsa B vitaminleri kaybı olur. Ekmek yaparken dış yüzeyini yüksek ısıda uzun süre tutmamak, çorba yaparken pirinç veya unu önceden kavurmamak kaybı azaltacaktır.
 
Geri
Üst