Yenilenen Sarp Sınır Kapısı açıldı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Yenilenen Sarp Sınır Kapısı açıldı
TOBB tarafından yenileme çalışmaları tamamlanan Sarp Sınır Kapısı Başbakan'ın katılımıyla hizmete açıldı.
Türkiyenin Kafkasya ve Orta Asya'ya çıkış kapısı olan "Sarp Sınır Kapısı" yenilendi. Artık kapıdaki uzun kamyon kuyrukları sona erecek.

Yenilenen sınır kapısı, Başbakan Erdoğan ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin katıldığı törenle açıldı.

ERDOĞAN: BU SANAL KAPI ARTIK BİR FORMALİTE

Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, "Halklarımız 70 yıl birbirinden ayıran sınır, Gürcistan'ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra insanlarımızın kucaklaştığı bir hasret dostluk köprüsüne kavuştu. Bu sanal kapı artık bir formalite kapısı haline gelmeli ve buradan rahatlıkla halklarımız geçişlerini yapabilmeli" dedi.

SAAKAŞVİLİ: HALKLARIMIZ ARASINDA SINIR YOK

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ise "Bugün kuvvetle muhtemeldir ki güneş bizi sınırımızı aydınlatıyor. Ancak halklarımız arasında bir sınır yoktur. Sayın Başbakan'a teşekkür etmek istiyorum. Kendisi sadece Türkiye için değil, Gürcistan ve tüm bölge için çok başarılı ve büyük devlet adamıdır" diye konuştu.

YENİLENME 20 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, yap-işlet-devret modeliyle bir yıl önce yenileme çalışmaları başlatılan Sarp Sınır Kapısı tamamlandı. 20 milyon dolara mal olan yenileme çalışmaları sonucunda, Sınır kapısından yıllık geçiş kapasitesi, 750 bin araç ve 4 milyon yolcuya çıktı.

Gürcistan tarafında bulunan Sarpi Sınır Kapısı'nın da yenilenmesi çalışmalarına kısa sürede başlanacak.

Gürcistan tarafındaki yenilemenin tamamlanmasıyla uzun kamyon kuyruklarının son bulması bekleniyor. Sarp Sınır Kapısı'ndaki fiziksel imkansızlıkların giderilmesiyle Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin artması da hedefleniyor.
 
Geri
Üst