Yoğurt nedir ? Yoğurdun sağlık üzerindeki faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Yoğurt nedir ? Yoğurdun sağlık üzerindeki faydaları nelerdir?
Yoğurt, süt fermantasyonu ile üretilen bir süt ürünüdür . Yoğurt, yağsız süt, yağlı süt, vb. Dahil çeşitli süt türlerinden elde edilebilir. Yoğurt yapmak için keçi, koyun veya inek sütü kullanabilirsiniz.Bazı B vitaminleri dahil olmak üzere protein, mineraller ve vitaminler açısından zengin bir fermente gıda olan yoğurt genel sağlığa çok faydalıdır. Yoğurt, vajinitle savaşır ve cildi ve saçı sağlıklı tutar. Aynı zamanda kolorektal kanseri ve kalp hastalıklarını önlemektedir.Yoğurt, vitamin B2 ve B12, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve çinko gibi yüksek protein, vitamin ve mineral konsantrasyonlarına sahiptir. Yoğurtta bulunan canlı mikroorganizmalar, aynı zamanda probiyotikler veya iyi bakteriler olarak da adlandırılırlar.Aslında, dünyadaki en çok tüketilen fermente süt ürünleri arasındadır.


yoğurt fayadsı.jpg







Güzellik ve cilt bakımı da dahil olmak üzere sayısız faydaları vardır. Yüzünüz kuruduğunda, haftada en az bir kez bir yoğurt yüz maskesi ile iyice nemlendirin. Bu ayrıca cildin esnek ve parlak olmasına da yardımcı olur.Kırışıklıkları ve ince çizgilerin önleyebilirsiniz.Laktik asitin yanı sıra çinko varlığı ile , yoğurt ile akne tedavisi yapabilirsiniz. Yüzünüze sade yoğurt uygulamak, tekrarlanmasını önleyebilir. Akne tarafından geride bırakılan leke ve pigmentasyon izlerini silmek için yoğurda da limon suyunu ilave edebilirsiniz.Buna ek olarak, yoğurtta bulunan yüksek miktarda çinko sayesinde UV ışınlarına maruz kalmanın yol açtığı yanıkları yatıştırabilirsiniz. Nemlendirici özellikler saçınıza da fayda sağlayabilir. Hasarlı saçları onarmaya yardımcı olur, yumuşak ve yönetilebilir hale getirir. Üstelik yoğurdun anti-fungal özelliği vardır, bu da onu kepek için ideal bir ilaç haline getirir.



Yoğurt, iyi bakteriler olarak da bilinen canlı bir probiyotik bolluğuna sahiptir. Yüksek seviyelerde kötü kolesterol veya LDL, koroner kalp hastalığı ve ateroskleroz ile bağlantılıdır. Bu tür hastalıkların genel insidansını azaltmak için düzenli olarak yoğurt alımı tavsiye edilir.Probiyotikler , sağlıklı sindirimi destekler ve bu da kolorektal kansere karşı korunmada yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitleri kilo kaybına yardımcı olur, kan basıncını düzenler, inflamasyonu azaltır, bilişsel gerilime karşı savaşır ve kanseri önler. Yoğurt omega-3 gereksinimlerinizi karşılamak için mükemmel bir seçim olacaktır.Diyabetli kadınlar, vajinal mantar enfeksiyonlarına eğilimlidir . Her gün yoğurt tüketmek bu problemi önleyecektir.



Düzenli tüketimi, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve bir hastalık edinme şansınızı azaltır. Yoğurtta bulunan canlı aktif mikroorganizmalar bağırsakta sitokin üreten hücreleri teşvik ederek bağırsak mukozal bağışıklık sistemini uyarır. Mide-bağırsak, ishal, irritabl bağırsak sendromu veya kabızlık olsun, mide rahatsızlığı veya diğerinden muzdarip olduğunuz her defasında, belirli bir süre boyunca diyetinize yoğurt dahil etmelisiniz.Üstelik, günlük olarak yoğurt tüketmek de laktoz intoleransı olan kişilere yardımcı olur.




Yoğurt, kemikleri güçlü tutmak için önemli olan iyi bir kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır.Sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olan yoğurt protein bakımından yüksektir.Aktif kültürleri içeren yoğurtlarda bulunan 'iyi' bakteriler, bağırsakların çeşitli şekillerde korunmasına yardımcı olabilir.Yoğurt, sindirimde kolaylaştırır. Bu nedenle, sabahları yoğurt tüketmek, bağırsakları ve sindirim sistemini toksinlerden ve kötü bakterilerden koruyabilir. İltihaplı sindirim sistemini rahatlatır ve mide rahatsızlığını giderir.Ayrıca, yoğurdun bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri, içinde bulunan magnezyum, çinko ve selenyum gibi minerallere bağlıdır.Bazen hipertansiyon ve böbrek problemlerine yol açabilecek daha fazla tuz tüketirsiniz. Yoğurttaki potasyum, fazla sodyumun vücudunuzdan dışarı atılmasına yardımcı olur. Böylece, kan basıncını düşürmede ve sağlıklı bir kalbi teşvik etmede yardımcı olur.



Yoğurt özellikle kadınlar için iyidir, çünkü maya enfeksiyonlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Yoğurt, zararlı mikroorganizmaları bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilen sindirim sisteminden ayıran probiyotiklere sahiptir. Şişkinlik veya ishalden muzdaripseniz, sabahları yoğurt tüketin.Yoğurt kalorilerde düşüktür ve kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Yoğurdun sağlık yararları çoktur. Yoğurt dünyanın en eski fermente gıdalarından biridir ve pek çok kültürde temel besindir.Kolay sindirilebilir proteinlerin iyi bir kaynağıdır ve vücutta kolesterol seviyelerini korumak ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları önlemek için faydalıdır. Yoğurt ayrıca bağışıklığı artırmaya yardımcı olur, kemiklerin ve dişlerin kuvvetini iyileştirmek için iyidir, cilt bakımı ve sindirime yardımcı olur.



Sütten elde edilen yoğurt, kemik ve diş sağlığını korumak için gerekli olan yüksek dozda kalsiyum içerir. Yeterli kalsiyum tüketimi ayrıca menopoz dönemindeki kadınlarda osteoporoz insidansını azaltır. Yoğurt, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Potasyum sinir sağlığı için vazgeçilmezdir ve vücuttaki sıvı dengesini korur. Magnezyum, kemik sağlığı için kalsiyum kadar önemlidir! Yoğurt, bol miktarda B2 vitamini ve B12 içerir. B2 vitamini sağlıklı sinirler, gözler, kemikler ve cilt için gereklidir ve eksikliği anemiye yol açar. Yoğurt ayrıca sağlıklı vitamin D ve E içerir. D vitamini, sağlıklı cildin korunmasında iskelet sağlığında ve E vitamini ise iyi üreme sağlığı için gereklidir.Düzenli süt ürünleri alımının hipertansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir. Bununla birlikte, yüksek yağ içeriğinin varlığı nedeniyle, aşırı tüketim tavsiye edilmez.Yoğurt, ağız kokusu için doğal bir tedavidir . Yoğurt alımı da kolon kanserinden muzdarip olanlara rahatlama sağlayabilir.Topikal olarak uygulandığında yoğurt, sivilceleri ve deri döküntülerini iyileştirdiği kanıtlanmıştır ve koyu halkaları azaltarak ve gözenekleri kapatarak sağlıklı bir ışıltı verir.


Kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri, osteoporozun başlıca nedenidir.Süt ürünleri iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Bununla birlikte, yoğurt, kalsiyum ve D vitamini ile fosfor, potasyum ve protein gibi kemik sağlığının teşviki için kullanılan diğer önemli besin maddelerinin bir kombinasyonuna sahiptir.Bu vitaminler, mineraller ve besinler kemik yoğunluğunu arttırır ve osteoporozu önler.Yoğurt çok fazla fayda sağlasa da, herkes için uygun olmayabilir. Laktoz intoleransı olan bireyler birkaç komplikasyon getirebileceğinden dikkatli olmalıdırlar.
 
Yoğurt tüketmeyi çok severim özellikle manda ve koyun yoğurduna bayılırım. Koyun yoğurdunu bulmak biraz zor . Geçenlerde bize yatıya gelen arkadaşım karşımızdaki şarküteride koyun yoğurdu bulup almış. Onun sayesinde yıllarca tadına özlem duyduğum koyun yoğurdunu tüketmeye başladım. Çiğ süt temin ederek bu koyun yoğurdunu maya olarak kullanıyor evimde doğal yoğurt yapıyorum. Hem manda hem de koyun yoğurdu gerçekten çok besleyici özelliklere sahip . Çok iyi bir kalsiyum kaynağı. Kemik ve diş sağlığı için süt ve süt ürünlerini iyi miktarda tüketmek gerekiyor. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve menopoza giren kadınlar sıklıkla süt,peynir,yoğurt,kefir tüketmelidir.
 
Yoğurt eşsiz bir besindir Bazı B vitaminleri dahil olmak üzere protein, mineraller ve vitaminler açısından zengin bir fermente gıda, yoğurt genel sağlığa çok faydalıdır. Günlük yoğurt tüketimi, laktoz intoleransı için bile en iyi bağırsak sağlığını korumak için iyidir. Yoğurt, vajinitle savaşır ve cildi ve saçı pürüzsüz ve sağlıklı tutar. Aynı zamanda kolorektal kanserin önlenmesinde ve kalp hastalıkların dan korur. Yoğurt, vitamin B2 ve B12, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve çinko gibi yüksek protein, vitamin ve mineral konsantrasyonlarına sahiptir. Mide-bağırsak, ishal, irritabl bağırsak sendromu veya kabızlık problemi olanlar yoğurt tüketmelidir. Yoğurtta bulunan probiyotik bakteri türleri bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonların, enflamatuar hastalıkların ve alerjilerin insidansını azaltır. Ayrıca Parkinson, Alzheimer ve otizm gibi sinir bozukluklarını da tedavi eder . Hemen hemen tüm diyetisyenlerin diyet listesinde yoğurt vardır. Yoğurt sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur.Ayrıca, probiyotik yoğurt toplam kolesterol seviyelerini azaltmaya ve LDL kolesterol konsantrasyonunu ve trigliseridleri azaltmaya da yardımcı olur. Yoğurt besin açısından zengindir, çünkü kalori için mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır!
 
Geri
Üst