Yüksek tansiyon nedenleri nelerdir ? Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yüksek tansiyon nedenleri nelerdir ? Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir ?
Hipertansiyon, yüksek tansiyon için başka bir isimdir. Şiddetli komplikasyonlara yol açabilir ve kalp hastalığı, inme ve ölüm riskini artırır.Kan basıncınız sağlıksız seviyelere yükseldiğinde yüksek tansiyon veya hipertansiyon oluşur. Kan basıncı kanın kan damarlarının duvarlarına karşı uyguladığı kuvvettir. Baskı, kalbin yaptığı iş ve kan damarlarının direncine bağlıdır. Bu makale tansiyon, yüksek tansiyon,yüksek tansiyon nedenleri,yüksek tansiyon belirtileri,yüksek tansiyon tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.



tansiyon.jpg





Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, zamanla kan damarı duvarlarına zarar verebilecek ve kişinin kalp krizi, felç ve diğer rahatsızlık riskini artırabilen ciddi bir hastalıktır.Kan basıncı iki sayı olarak kaydedilir ve bir oran olarak yazılır: sistolik basınç olarak adlandırılan en üstteki sayı, kalp atımının baskısıdır. Diyastolik basınç olarak adlandırılan alt sayı, kalp ritimler arasında rahatladığında ölçümdür. En yüksek sayıya sistolik kan basıncı denir


Nedenler



Yüksek tansiyonun kesin nedenleri genellikle net değildir. Tansiyonunuz güçlü bir şekilde etkilenebilir:

Aile öyküsü
Tuzlu yiyecekler de dahil olmak üzere beslenme şekilleri
Alkol alımı
Vücut ağırlığı


Yüksek tansiyonun belirtileri nelerdir?


Yüksek tansiyonun genellikle hiçbir belirti veya semptomu yoktur, bu yüzden yüksek tansiyonunuz olup olmadığını bilmenin tek yolu tansiyonu düzenli ölçmektir. Bazen çok yüksek tansiyonu olan kişiler baş ağrıları yaşadıklarını söylüyorlar, ancak semptomlarla ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuzu ziyaret etmek en iyisidir. Yaşam tarzınızı değiştirerek, tansiyonunuzu ve inme ve kalp krizi riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz .




Teşhis


Yüksek tansiyonun olup olmadığını bilmenin en iyi yolu, tansiyonunuzu doktorunuz veya sağlık uzmanınız tarafından kontrol ettirmektir. Kan basıncı günün farklı saatlerinde değişebilir. Bazen bir kişi onu aldığından dolayı bile yükselebilir, bu yüzden kan basıncınızın kesin bir ölçüsüne sahip olmak önemlidir. Kan basıncı seviyeniz hakkında doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla konuşun.


Yüksek tansiyonumu nasıl kontrol edebilirim?



Kan basıncını kontrol edin
Gerekirse, her gün yüksek tansiyon ilacınızı alın.
Sık sık egzersiz yapın.
Tuzlu yiyecekleri az tüketin.
Kilo verin veya kilonuzu sağlıklı bir seviyede tutun.
Sigara içmeyin.
Alkolü kısıtlayın.


yüksek tansiyon.jpg






Yüksek tansiyon stresi ile ilişkili midir?



Evet olabilir. Stres kan basıncımızı yükseltebilir, çünkü stres hormonları olan kortizol ve adrenalini serbest bırakmamıza neden olur. Stres altında olmak tansiyonunuzu geçici olarak artırabilir, ancak stres hipertansiyon için kanıtlanmış bir risk faktörü değildir. Yine de, bazı çalışmalar zihinsel stres ve depresyon ile yüksek tansiyon riski arasında bağlantı kurmuştur.


Yüksek tansiyonu genetik olabilirmi?


Evet. Yüksek tansiyonlu bir akrabanız varsa, tansiyon hastası olmanız daha olasıdır. İlginç olarak, bunun hem genlerin hem de çevrenin bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir.


Yediklerimiz tansiyonu etkilermi ?


Evet! Diyetinizde çok fazla tuz bulunması yüksek tansiyona katkıda bulunabilir. Lif vitamin ve mineral bakımından zengin olan düşük yağlı diyetler kan basıncını azaltmaya da yardımcı olabilir. Alkol ve kafein gibi içeceklerde de dikkatli olun, kan basıncındaki yükselmelere de katkıda bulunabilirsiniz.


Yüksek tansiyon kalp krizine neden olurmu ?



Evet, yüksek tansiyon ciddidir. Nadiren semptomlar üretmesi riske neden olmadığı anlamına gelmez. Artan basınç kan damarlarına baskı uyguladığı için, kalp krizinden anjinaya ve tıkalı arterlere kadar kalbe zarar verebilir. Aynı zamanda beyine zarar verebilir inme veya hafıza sorunları, böbreklerin gözlerin görme bozukluğu, körlük ile sonuçlanan ve hatta cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir.


Yüksek tansiyon tedavi edilebilirmi ?


Çoğu durumda, yüksek tansiyon hem yaşam tarzı değişikliği hem de ilaçlar kullanılarak kontrol edilir. Bazı insanlar için kan basıncını sadece yaşam tarzı değişikliği ile kontrol etmek mümkün olabilir.



Yüksek tansiyon vücudunuza ne yapar?



Yüksek tansiyon böbrek problemleri, inme, kalp yetmezliği, körlük ve kalp krizi gibi hayatı tehdit eden hastalıklara neden olabilir.


Yüksek kan basıncı nedir?



Kan basıncı ölçümleriniz sürekli olarak 140 ın üzerinde veya daha yüksekse birkaç hafta boyunca yüksek tansiyonunuz (hipertansiyon) vardır.Yüksek tansiyonunuz varsa, bu yüksek basınç kalbinize ve kan damarlarına fazladan baskı uygular. Zamanla, bu ekstra zorlama kalp krizi veya felç riskini artırır .


Arterlerinizin içindeki basınç, arterlerin duvarlarını kaplayan kasların kalınlaşmasına ve dolayısıyla da geçidin daralmasına neden olabilir. Bir kan pıhtısı kalbinize veya beyninize kan akışını engelliyorsa kalp krizi ya da felç oluşabilir.Diyabetiniz varsa, yüksek tansiyon, gözünüzün retinasındaki küçük kılcal damarların kanamasına neden olabilir. Retinopati denilen bu durum körlüğe yol açabilir.

Çoğu zaman, doktorlar belirli bir hipertansiyon nedenini bulamıyorlar ve bu da esansiyel hipertansiyon olarak biliniyor. Bazı faktörler, obez olmak, çok fazla alkol almak, çok fazla tuz tüketmek, sigara içmek ve diyabet olmak gibi hipertansiyon gelişme riskini artırmaktadır. Her yaştan herkesi etkileyebilir, ancak orta yaş grubu risk altındadır.Böbrek hastalığı, endokrin bozuklukları, gebe kadınlar ve bazı ilaçları veya rekreasyon ilaçlarını alan hastalarda daha sık görülür. Bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar da kan basıncını artırabilir ve bu sekonder hipertansiyon olarak bilinir. Kronik akut böbrek hastalığı, gebelikte preeklampsi ve adrenal bezin bozuklukları gibi durumlar yüksek tansiyona neden olabilir.


Yüksek tansiyon, bir tansiyon ölçümü ile tespit edilebilir.Bir kişinin kan basıncı günün saati de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğinden, bir doktor genellikle tansiyonu birkaç kez ölçebilir. Diyet ve fiziksel aktivitede değişiklikler dahil olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri ve yüksek tansiyonun tedavisi için ilaçlar önerilmektedir.
 
Kalp, vücuda kan pompalayan bir kastır.Bir kişinin yüksek tansiyonu varsa, arterlerin duvarlarının sürekli olarak çok fazla basınç aldığı anlamına gelir.Risk faktörleri aşırı kilolu olmak , diyetinizde çok fazla tuza sahip olmak , yeterli fiziksel aktivite yapmamak , fazla alkol almak ve aile öyküsü yüksek tansiyona sahip olmaktır . Sağlıklı bir kilonun korunması, tuzun azaltılması, bol sebze ve meyve yemesi ve fiziksel olarak aktif olmak durumu engelleyebilir.Hipertansiyonu olan yakın aile üyeleriniz varsa , bunu geliştirme şansınız çok daha yüksektir. Fazla kiloya sahip olanlar normal kilo aralığına sahip olanlardan daha fazla risk altındadır.Yüksek tansiyon büyük ölçüde semptomsuzdur.Uzun bir süre boyunca yüksek olan kan basıncı, kalp hastalığı için ana risk faktörlerinden biridir. Yaşlandıkça, sürekli olarak yüksek tansiyona sahip olma şansınız artar.Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir . Kontrolsüz yüksek tansiyon kalp krizi veya felce yol açabilir. Böbreklerinizi de etkileyebilir.
 
Geri
Üst