Yumurtalık kistleri tehlikelimi ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalık kistleri tehlikelimi ?
Yumurtalık kistleri genellikle bir kadının üreme yıllarında sıklıkla görülür. Bununla birlikte, yumurtalık kistleri herhangi bir yaştaki bir kadını etkileyebilir.Yumurtalık kistleri, bir (veya her iki) yumurtalıkta ya da üstünde büyüyen sıvı dolgulu keselerdir. Kist, sıvı dolu bir yapıyı tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Yumurtalık kistleri genellikle asemptomatiktir, ancak karında veya pelvis ağrısı yaygındır.Çoğu kist herhangi bir belirti oluşturmaz ve kendiliğinden kaybolur. Büyük bir yumurtalık kisti abdominal rahatsızlığa neden olabilir.



yumurtalık kisti.jpg






Çoğu yumurtalık kistleri adet döngüsünün normal işlevinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bunlara fonksiyonel kistler denir. Diğer kist türleri daha az yaygındır.Çoğu yumurtalık kisti doğal olarak oluşur ve tedaviye gerek duymadan birkaç ay içinde ortadan kalkar.Bazı durumlarda, yumurtalık kistleri ağrıya ve kanamaya neden olur. Kistin çapı 5 cm'nin üzerindeyse cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir.

Yumurtalıklar Nedir ? Yumurtalıklar ne yapar?

Yumurtalıklar kadınlarda pelvis içinde bulunan üreme organlarıdır. Bir rahminin her iki yanında bulunur . Yumurtalıklar yumurta , östrojen ve progesteron olan kadın hormonları üretir. Yumurtalıklar, göğüsler, vücut şekli ve vücut tüyü içeren cinsel gelişmeyi kontrol eden kadın hormonlarının ana kaynağıdır. Yumurtalıklar ayrıca adet döngüsünü ve gebeliği de yönetir.

Yumurtlama Nedir?

Yumurtlama , beyindeki hipotalamustan kaynaklanan bir dizi hormon zinciri reaksiyonu tarafından kontrol edilir. Her ay bir kadının adet döngüsünün bir parçası olarak, yumurtalıktan yumurta salınarak follikül yırtılır. Bir follikül, yumurtalık içindeki dişi gameteleri (yumurtaları) içeren küçük bir sıvı keseciğidir. Bu serbest bırakma işlemine yumurtlama denir.

Yumurtalık Kistleri Nedir?

Bazen bir folikül yumurtlama sırasında bir yumurta bırakmaz ve bunun yerine yumurtalıkta sıvı ile dolmaya devam eder. Buna folliküler kist denir. Diğer durumlarda follikül yumurta bırakır ancak keseyi tıkar ve çözülmek yerine sıvı veya kanla şişer. Bu korpus luteum kisti olarak bilinir. Bu koşulların her ikisi de fonksiyonel yumurtalık kistleri tipidir. Fonksiyonel yumurtalık kistleri, yumurtalık kistlerinin en sık görülen tipidir.

Yumurtalık Kisti Risk Faktörleri

Aşağıdakiler, gelişen yumurtalık kistleri için olası risk faktörleridir:

Önceki yumurtalık kistleri öyküsü
Düzensiz menstrüel sikluslar
İnfertilite
Polikistik over sendromu
Endometriozis
Obezite
Erken adet görme (11 yaşında veya daha genç)
Hipertiroidi
Meme kanseri için tamoksifen tedavisi

Yumurtalık kistinin en yaygın tipi fonksiyonel kist olarak adlandırılır. Fonksiyonel kistler genellikle tehlikeli değildir ve genellikle semptomlara neden olmazlar. Bir yumurtalık kisti işlevsiz ise, bu bir kompleks yumurtalık kisti olarak düşünülür.

Fonksiyonel Yumurtalık Kistleri

İki tip fonksiyonel over kisti vardır: folikül kistleri ve korpus luteum kistleri.

Folliküler kistlerde rüptürü başarısız olan ve bunun yerine daha fazla sıvı bulunan bir folikül bulunur. Corpus luteum kistleri, yumurta bırakmak için folikül yırtığında ortaya çıkar, ancak daha sonra tıkanır ve sıvı ile şişer. Corpus luteum kistleri ağrılı olabilir ve kanamaya neden olabilir. Fonksiyonel bir kistte kanama oluştuğunda, hemorajik kist olarak bilinir.

Kompleks Yumurtalık Kistleri

Diğer yumurtalık kistleri türleri, endometriozis, polikistik over sendromu ve diğer koşullarla ilişkili olabilir. Polikistik over, yumurtalıklar anormal derecede büyüdüğünde ve dış kenarlar üzerinde çok sayıda küçük kist içeriyorsa oluşur.

Yumurtalıkların dış astar dokusundan gelişen kanserli olmayan büyümeler kistadenomlar olarak bilinir. Bir kist, rahim dokusu dokusu uterusun dışına çıkınca ve yumurtalıklara bağlandığında gelişebilir; Bu bir endometrioma olarak bilinir.

Gebelikte Yumurtalık Kistler

Hamilelik dönemindeki yumurtalık kistleri genellikle ilk üç ayda keşfedilen fonksiyonel yumurtalık kistleridir. Hamilelik dönemindeki yumurtalık kistleri, doğumdan önce kendiliğinden düzelme eğilimindedir.

Çoğu zaman yumurtalık kistleri semptomlara neden olmaz. Belirtiler olduğunda, aşağıdakileri içerebilirler:

Cinsel ilişki sırasında veya menstruasyon sırasında ağrı
Abdominal dolgunluk
Mide bulantısı
Kusma
Olağandışı kanama
Kilo almak
Mesaneyi tamamen boşaltamama
Meme ağrısı
Pelvik bölgede ağrılar

Yumurtalık Kisti Teşhis Ve Tedavi

Yumurtalık kistleri birkaç farklı şekilde teşhis edilebilir. Doktor bir yumurtalık kistinden şüphelendiğinde, tanıyı doğrulamak için ek testler yapılacaktır.Yumurtalık kistleri genellikle pelvik muayene sırasında tespit edilir. Bir pelvis ultrasonografisi, doktorun kistigörmesini ve sıvı, katı dokudan veya ikisinin bir karışımından oluşup oluşmadığına karar vermesine yardımcı olabilir. Laparoskop, doktorun kisti tanımasına ve muhtemelen kisti çıkarmasına veya biyopsisini yapmasına izin verir.

Doktor hamilelik testi isteyebilir ve hormon düzeylerini değerlendirebilir. Polikistik over sendromuna neden olabilecek diğer hormonları test etmek için kan testleri de yapılabilir.Birçok fonksiyonel yumurtalık kisti herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz ve genellikle kendi başına geçerler. Doğurganlık çağındaki kadınlarda yumurtalık kistleri ,özellikle sıvı dolu kistler , sıklıkla dikkatli bir şekilde beklemekle idare edilmektedir. Bu kist keşfedildikten 1-3 ay sonra tekrar muayene edilmeyi gerektirir. Kist kaybolduysa ya da herhangi bir değişiklik olmazsa, hiçbir tedavi gerekli olmayabilir.

Ovaryumun hormonal uyarımı fonksiyonel bir yumurtalık kistinin gelişimini belirler. Hala adet gören ve östrojen üreten bir kadın, bir kist geliştirme olasılığı daha yüksektir. Postmenopozal kadınlar yumurtalık kistleri geliştirme riski daha düşüktür, çünkü artık ovülasyon yapmazlar veya büyük miktarda hormon üretmezler. Daha büyük miktarda hormon geliştiren genç kadınların postmenopozal kadınlara göre yumurtalık kistleri geliştirmesi daha olasıdır.

Yumurtalık kistleri önlenemese de, düzenli pelvik muayeneler yumurtalıklarda herhangi bir değişikliğin teşhisine yardımcı olabilir. Bir kadın premenapozal ve yineleyici fonksiyonel yumurtalık kistleri varsa, doğum kontrol hapları veya diğer hormon tedavisi yeni kistlerin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu yumurtalık kisti, tedavi olmadan kendi başına gider ve tehlikeli değildir.
 
1 yıldır evliyim çocuğum yok benim yumurtalıklarımda küçük küçük kist vardı dr ilaç verdi ben o ilacı kullandım bu benim hamile kalmamı engeller mi?
 
Merhaba, hekimin size reçete ettiği muhtemelen doğum kontrol hapıdır. Bu hapı kullandığınız müddetçe gebe kalmazsınız. İlaç kesildiği zaman üreme ile ilgili herhangi bir problem söz konusu olmazsa gebe kalabilirsiniz.
 
Geri
Üst