Yumurtalık yaşlanması kısırlık yaparmı?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalık yaşlanması kısırlık yaparmı?

Yumurtalık yaşlanması kısırlık yaparmı? Yumurtalık yaşlanması olan kadınlar


Reprodüktif (üreme) sisteminiz sizin fark ettiğinizden daha hızlı yaşlanmaktadır. Bazı kadınlar (eğitimini tamamladıktan sonra, kariyer edindikten veya doğru insanı bekledikten sonra) gebe kalmak konusunda yaşa bağlı problemleri olduğunu fark etmektedirler. Bazı kadınlar da hala kendilerini genç ve sağlıklı hissederken, menopoz belirtileri ortaya çıkmaya başlayınca şaşırmaktadırlar. Reprodüktif sisteminizin evrelerini anlamak, vücuttaki bu değişiklikleri anlamak açısından önemlidir. Aşağıdaki tablo reprodüktif yaşlanma sürecini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.



Kadınlarda Yumurtalık Yaşlanması

Reprodüktif Yıllar: İlk adet periyodunuz yaklaşık 12 yaşında olmaktadır. Periyotlarınız ilk başta düzensiz olabilmektedir fakat birkaç yıldan sonra düzenli hale gelmelidir. Cinsel olarak aktifseniz ve gebe kalmak istemiyorsanız doğum kontrolüne ihtiyacınız vardır. 20’ lerin sonuna kadar doğurganlığınız en üst noktaya ulaşmakta ve daha sonra azalmaya başlamaktadır. 30’ larda düşük riskiniz artmaya başlar.




7.jpg



Menopozal Geçiş: Genellikle 40’ larınızda reprodüktif yıllarınızdan menopoza geçiş başlamaktadır. Periyotlarınızın arasındaki süre değişiklik göstermeye başlar ve periyotlar atlanmaya başlar. Yumurtalıklarınızda üretilen östrojenin azalmasına bağlı olarak sıcak basması hissedebilirsiniz ve uyumada zorluk çekebilirsiniz. Gebelik olasılığı azalır fakat imkansız değildir. Bu nedenle doğum kontrolüne hala ihtiyaç duyulmaktadır. Ortalama menopoz yaşı 51’ dir.



Postmenopoz: Menopozdan sonra gebelik mümkün değildir ve doğum kontrolüne ihtiyacınız olmayacaktır. Yumurtalıklarınız çok az östrojen üretecektir. Bu da vajinal kurulukla ve kemik kaybıyla sonuçlanmaktadır. Sıcak basmaları yoğunlaşacaktır ve sonra azalmaya başlayacaktır. Hormon tedavileri ve diğer tedaviler kısa süreli kullanım için uygun olabilmektedir. Eğer bu aşamada herhangi bir vajinal kanamanız olursa, doktorunuza görünmelisiniz.Kadınlarda 35 yaşında sonra yumurta rezervinde azalma başlar. Bu süreç ilerleyerek 45 yaşına kadar devam eder. Ardından yumurta rezervi iyice azalır… Ancak her zaman durum böyle gelişmeyebilir. Genç yaşlarda da yumurtalık yaşlanması görülen kadın vakalarına rastlamak mümkündür.

Yumurtalık yaşlanmasıyla ifade edilmek istenen aslında yumurta sayısının azalmasıyla beraber geride kalan yumurtalardaki kalite düşüklüğüdür Doktorlar bunu şöyle ifade eder: ‘Nüfus kağıdında yaşı 29 ama yumurtalık yaşı 40’ Sonuç; genç kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğunda gebe kalma potansiyeli düşer.

Yeni evlenmiş ve çocuk sahibi olmak isteyen kadında yumurtalık yaşlanmasından şüphelenildiğinde onlar için bir fırsat doğar. Çünkü yumurtalıklarının yaşlandığından haberi olamayan birçok kadın boşuna zaman kaybediyor.

Yumurtalık yaşlanması belirtileri yumurtalık yaşlanması Nasıl Anlaşılır?


Maalesef yumurtalık yaşlanmasını kadınların anlaması mümkün değildir. Bu sorun ne adet düzensizliği ne de menopoz şikâyetlerine yol açar. Bunu jinekolojik muayene ve hormon testleriyle anlamak mümkündür. Yumurtalık yaşlanmasını önceden tespit edebilecek kesin yöntem yoktur. Yumurtalıkların ultrasondaki görüntüleri infertilite uzmanını şüphelendirir. Adet dönemindeyken yapılan FSH ve östrojen ölçümleri yumurtalık yaşlanması hakkında bilgi verir. Son yıllarda AMH testi de kesin olmamakla beraber yumurtalıkların yaşlanması hakkında bilgi verebilir. Test, hamile kalma potansiyelini öğrenmek için yaptırılabilir.

Yumurtalık yaşlanması hamile kalıp kalınmayacağını değil hamile kalma potansiyelini gösteren bir durumdur. Bu nedenle “yumurtalıkları yaşlanmış bir kadının gebe kalması mümkün değildir” söylemi gerçeği yansıtmaz. Önerimiz evli olup gebe kalma süreçlerini ertelemek isteyen kadınların ileride pişman olmamaları için bu tip testleri yaptırarak potansiyellerini ölçtürmeleridir. Yumurtalık yaşlanması saptanmış kadınlar, uzman bir hekime başvurarak, makul bir zamanda basit tedaviden tüp bebek tedavisine kadar yöntemler uygulanmalıdır.
 
Geri
Üst