Yumurtanın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtanın faydaları nelerdir ?
Tavuk yumurtalarının mükemmel bir protein kaynağı olduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Ayrıca kalorili olarak nispeten düşüktürler . Yumurta, kahvaltıda ,keklerde yemeklerde salatalarda kullanılmaktadır. Yumurta insanlar tarafından binlerce yıldır tüketilmektedir. Birçok farklı türden dişi hayvanlar yumurta üretirler, ancak tüketimde en çok tercih edilen tavuk yumurtasıdır. Yumurtalar sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası dır pek çok vitamin ve minerali içermektedir . Yumurta inanılmaz derece de besleyicidir. Makalemizin devamın da yumurtanın faydalarına , sağlık üzerindeki etkilerine değineceğiz.


yumurta faydası.jpg





Araştırmalar yumurtanın mükemmel bir protein kaynağı, antioksidan, vitamin, mineral, amino asit, faydalı yağ asidi ve diğer önemli beslenme bileşikleri sağladığını göstermiştir. Kolesterol, hücre zarı yapısı için önemli olan önemli bir bileşiktir ve steroid hormonları ve safra asidi üretimi sağlıklı sindirim için gereklidir. Klinik araştırmalar, sağlıklı bireylerin yumurta alımının koroner kalp hastalığı riskini arttırdığına dair kanıt sağlamamıştır. Yumurta dünyada en besleyici yoğun gıdalardan biridir. Ne yazık ki bazı bireyler yumurtalara karşı bağışıklık duyarlılığına sahiptir.

Yumurta vejeteryanlar için harika bir protein kayneğıdır. Amino asitlerin tam dizisine sahiptir . Amino asitler, sağlıklı bağışıklık sistemi ve metabolizma ve yağsız vücut dokusu gelişiminde önemlidir. Yumurtayı beyazından ayırmadan tüm yemek önemlidir. Vitamin A ve B2 de büyüme için önemlidir, bu nedenle çocuklarınızın yumurtaları düzenli olarak yemesine dikkat edin.


Yumurtanın sarısını tüketmelimiyiz ?

Yumurta sarısı, yüksek kolesterol içeriğinden dolayı kötü bir üne sahiptir. Doktorlar ve sağlık yetkilileri bir zamanlar insanların yumurta sarısı tüketimini, özellikle yüksek kolestrol, kan basıncına veya kalp rahatsızlığına sahip kişilerin sınırlamalarını önermiştir. Fakat daha odaklanmış araştırmalar, yüksek kolesterol düzeylerinin, etnik köken, cinsiyet, hormonal işlev ve beslenmeyle ilgili olduğunu göstermiştir. Yumurta akı gibi, yumurta sarısı yüksek bir protein içeriğine sahiptir ve birçok önemli vitamin , mineral, yağ ve sağlıklı kalori içerir .

yumurta.jpg






Yumurtanın faydaları

Yumurta, düşük maliyetli, besleyici dir. Dünya genelinde birçok kişi için mükemmel bir besin kaynağıdır. Yumurtayı tüm olarak tüketirseniz sizi gün boyu tok tutacaktır.

Kemik yoğunluğunu ve direncini arttırır
sağlıklı bir kan üretimini sağlar
Demir eksikliğine iyi gelir
Metabolizmanın sağlıklı işleyişini sağlar
Hücresel büyümeyi ve onarımı geliştirir
kardiyovasküler sağlığı geliştirir
Tansiyonu düzenler
Cilt ve saç sağlığını korur
Mesana ve bağırsak sağlığını geliştirir
Böbrek taşı riskini azaltır
Vücutta iltihap gelişimini önler
Beyin sağlığını geliştirir
Antioksidan olduğu için kansere karşı korur bağışıklığı güçlendirir
maküler dejenerasyon riskini düşürür

Yumurta sarısı, aşağıdakiler dahil olmak üzere en az yedi adet önemli mineral içermektedir:

22 mg kalsiyum
0.46 mg demir
1 mg magnezyum
66 mg fosfor
19 mg potasyum
8 mg sodyum
0.39 mg çinko

Yumurta sarısı, pek çok bileşik, vitamin ve birçok uzun süreli ve enfeksiyöz hastalıkların önlenmesi de dahil olmak üzere sağlık üzerinde yararları olduğu bilinen diğer besin maddeleri bakımından da yüksektir. Tavuk, kaz , ördek ve bıldırcın yumurtası tüketebilirsiniz.Kalp rahatsızlığınız veya şeker hastalığınız varsa veya bu rahatsızlıklar için risk altındaysanız, yumurta tüketmeden önce hekiminize danışınız.

Yaşlanmanın sonuçlarından biri, görme güçlüğünün azalması eğiliminde olmasıdır.Gözlerimizi etkileyebilen dejeneratif süreçlerden bazılarına karşı koyan bazı besinler vardır.Bunlardan ikisi lutein ve zeaksantin dir. Yumurta tüketerek göz problemlerin den korunabilirsiniz. Omega - 3 bakımından zengin olan yumurta tüketerek kalp hastalıklarını önleyebilirsiniz. Proteinler insan vücudunun ana yapı taşlarıdır. Yumurta tüketerek ğrotein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Sağlıklı bir gebelik için yumurta tüketmelisiniz. Yumurta tüketimi spina bifida gibi gebelik problemlerini önler. Yumurtanın sağlık üzerinde bir çok faydası vardır . Göz sağlığından, kalp sağlığına, beyin sağlığın dan cilt sağılığına kadar bir çok sağlık problemini önleyebilir. Yumurta A vitamini , E vitamini, Biyotin , folik asit, demir, B 12 vitamini, Vitamin B5, kolin,selenyum ve fosfor içermektedir. Her birinin sağlık üzerinde olumlu etkisi vardır. Beslenmenize yumurtayı dahil ederek sağlıklı bir yaşamı garantileyebilirsiniz.
 
Yumurtanın sağlık açısından çok faydalı olduğu biliniyor. Bende beyazını severim sarısını yemem. Kokusundan da tiksiniyorum. Yerken çok tereddüt ediyorum çünkü yedikten sonra mideme kramplar giriyor. Bu nedenle canım çok istediği zaman ayda yılda bir tüketiyorum. Sanırım yumurtaya karşı allerjim var. Yumurta allerjisi olan yumurta tüketiminde dikkatli olmalı.
 
Yumurta büyük bir vitamin D kaynağıdır . Bu besin kemiklerinizi korumanıza yardımcı olur. Ayrıca osteoporoz riskinizi de azaltabilir. Bu, kemiklerin zayıf ve kırılgan hale gelmesine neden olan bir durumdur. Dahası, vücudunuz güneşten gelen yeterli vitamin D olmadığı sürece kalsiyumu ememez! Ayrıca yoğun bir egzersiz sırasında hasar gören kas dokusunun yeniden inşasına yardımcı olabilirler. İşte bu yüzden antrenmandan sonra birkaç yumurta yemelisiniz. Kilo vermeye çalışıyorsanız , diyetinize yumurta ekleyerek faydalanabilirsiniz . Yumurtalar protein bakımından yüksektir, Diyabet nedeniyle özel bir diyete uymanız gerekiyorsa, yumurtalar yiyebileceğiniz besinlerdendir. Karbonhidratları yoktur, bu yüzden kan şekerinizi yükseltmezler. Yumurtalar aynı zamanda glutensiz bir diyete ihtiyaç duyan insanlar için mükemmel bir seçimdir.
 
Hepimiz yumurtanın lezzetli ve çok yönlü olduğunu biliyoruz. Sadece bağımsız bir yemek olarak harika bir tadı değil, aynı zamanda en sevdiğimiz yemeklerin çoğunda gerekli bir malzemedir. Yumurta mutfağınızdaki en çok yönlü gıdalar arasındadır tek başlarına sayısız yöntemlerle servis edilebilir. Sabah kahvaltısının olmazsa olmazıdır ve mutlaka her gün tüketilmelidir. Yumurta zengin bir beslenme profili ve düşük kaloriye sahiptir.Bir dizi vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri sağlarlar. Bununla birlikte, yumurta bazı beslenme dezavantajlarına da sahiptir, bu nedenle bunları dengeli bir diyetin parçası olarak ılımlı bir şekilde tüketmelisiniz. Yumurtanın besleyici avantajlarından bir tanesi protein içeriğidir. Yumurta, birkaç temel besin ögesi nin zengin bir kaynağıdır.


Yumurta yemek kolin, beyin fonksiyonu için önemli bir vitamin alımı artırır.Diyetinize yumurtayı dahil ettiğinizde , iyot ve B-2, B-5 ve B-12 vitaminleri alımınızı da artırırsınız. Beslenme profillerine rağmen, yumurta herkes için sağlıklı bir diyet seçeneği sunmaz. Yumurta hazırlarken sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Yumurta pişirirken yağ kullanımınızı sınırlayın. Haşlanmış yumurta, kemik ve dişlerinizi güçlü tutmak için D vitamini sağlar. D vitamini, kalsiyum emilimini arttırır ve kandaki kalsiyum seviyelerini düzenler. Yumurta demir, çinko ve fosfor ile doludur. Vücudunuz için hayati önemi olan mineraller. Beslenmenizde mutlaka yumurtaya yer verin.




Sadece bir katı haşlanmış yumurta içerir:


A vitamini
B5 Vitamini
B12 Vitamini
Vitamin B2
Folat
Fosfor
Selenyum
Ayrıca, kalsiyum, demir, çinko ve omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi miktarda Vitamin D, E, K, B-6 içerirler.

Yumurta beyin, hormonal ve bağışıklık sağlığı için tüketilen en iyi besinlerdendir . Önemli B kompleksi vitaminleri çoğunlukla yumurta sarısında bulunur. Biotin, yağları ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur ve sağlıklı saçlar, tırnaklar ve cildi destekler .Vitaminler gibi mineraller de, elektrolitlerin dengelenmesi gibi vücut fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan önemli besin yapı taşlarıdır. Yumurta sarısı ve yumurta akı her biri 13 çeşit mineral içerir.



Bu mineraller kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, sodyum ve selenyum içerir. Bir yumurtanın kalsiyumunun yüzde 90 ı onun sarısındadır.Yumurta sarısı - ve içinde bulunan vitaminler, mineraller ve diğer besinler - ayrıca kalp ve kardiyovasküler sağlığı geliştirmeye yardımcı olur. Yumurta sarısı kolesterol içerir, bu nedenle her gün yediğiniz yumurta sayısını sınırlandırmalısınız. Genel sağlığınıza veya kalp krizi riskine bağlı olarak, doktorunuz yumurta sarısından kaçınmanızı veya diyetinizde dikkatli bir şekilde kullanmanızı tavsiye edebilir.Yumurta ayrıca, modern diyetlerden çoğu zaman eksik olan, ancak genel sağlık için önemli olan bir dizi besin maddesi sunmaktadır.Dahası, amino asitler proteinin yapı taşları saçlarımızı nörotransmitterlere dönüştürmek için bir takım özel fonksiyonlara sahiptir.Gerçek şu ki, yeterli miktarda protein tüketmek insan hayatı için inanılmaz derecede önemlidir.
 
Geri
Üst