Zeytinin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Zeytinin faydaları nelerdir ?
Zeytin sabah kahvaltılarının vazgeçilmez besinidir. Zeytin bir çok farklı renkte ve boyutta olmaktadır. Demirin en iyi kaynağıdır. Sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir . E vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar açısından çok yüksektir. Önemli vitaminler ve amino asitler sağlar. Zeytinin sayısız sağlık yararı vardır. Yağı bile bin bir derde devadır. Makalemizin devamın da zeytinle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


zeytin.jpg



Zeytin olağanüstü bir lezzete sahip olmasının yanın da sağlık üzerinde önemli etkiye sahiptir.. Kalp hastalığı, felç, DNA hasarı ve kanser, özellikle göğüs ve mide kanseri gibi bir dizi farklı hastalıktan koruyan serbest radikal ve antioksidanlarla yüklüdür. Diğer faydaları sinir sisteminin sağlığı, solunum sistemi, bağışıklık ve sindirim ile ilişkilendirilir. E Vitamini (alfa tokoferol), zeytinlerde önemli bir antioksidan besin maddesidir ve selenyum ve çinko gibi antioksidan mineraller içerir.

Zeytin yağının faydaları


Yağlar, insan yaşamı için gerekli olan ve vücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturan üç makro besleyiciden biridir. Sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, stresle mücadele etmenize, ruh hali değişiklikleri geliştirmenize, zihinsel yorgunluğunuzu azaltmanıza ve aslında kilo vermenize yardımcı olabilir. Sızma zeytinyağı tüketimi kemik mineralizasyonu ve kireçlenmeyi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Günde sadece iki çorba kaşığı sızma zeytinyağı, LDL kolesterolü ve trigliseridleri azaltmaya yardımcı olur. Zeytinyağı, omega-3 yağ asitleri için iyi bir kaynaktır

Vitamin E: Yüksek yağlı bitki gıdaları genellikle bu güçlü antioksidanın en yüksek miktarlarını içerir.

Demir: Siyah zeytin demirin iyi bir kaynağıdır, bu da kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınması için
önemlidir

Kalsiyum: Vücuttaki en bol mineral. Kemik, kas ve sinir fonksiyonları için önemlidir

Sodyum: Çoğu zeytin , tuzlu suda paketlendiğinden yüksek miktarda sodyum içerir .

Bakır: Bakır eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir

Zeytinin faydaları

Zeytin , özellikle kalp sağlığı ve kanser önleme için birçok sağlık faydası ile ilişkilendirilmiştir.Osteoporoz, azalmış kemik kitlesi ve kemik kalitesi ile karakterizedir. Kırılma riskini artırabilir. Zeytin kemik kaybını önlemektedir. Zeytinler, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir . Zeytin kronik hastalıklardan korur bağışıklığı güçlendirir. Zeytin doğurganlık ve üreme sistemini güçlendirir .Zeytinlerdeki antioksidanlar yaşlanmayı önleyici faydalar sağlar.

zeytin faydası.jpg



Zeytin Yaprağının Faydaları

Zeytin öyle bir nimettirki hem kendisi hem yağı hemde yaprağı adeta şifa dağıtıyor.Zeytin yaprağı kalp ritmini düzenliyor. İhali kesiyor, kan basıncını dengede tutuyor. Sinüzit ve sinüzit kaynaklı baş ağrılarını gideriyor. Bir çok virüsü vücuttan uzaklaştırıyor. Zeytin yağrağı çok iyi bir detoks kaynağıdır. Detoks yapmak isterseniz zeytin yaprağını tercih ediniz. Kaynamış suya zeytin yapraklarını atın. Bir kaç dakika demlenmesini bekleyip tüketin.


zeytin yaprağı.Jpeg



Günümüzde anemi bir çok insan için ortak bir sağlık sorunu. Zytin tüketerek anemiyi önleyebilirsiniz. Özellikle kahvaltıda 7 adet siyah zeytin tüketin. Düzenli zeytin ve zeytin yağı tüketenlerin cildi parlak ve canlı olur. Kırışıklık görmezsiniz. Sizlerde zeytin ve zeytin yağı tüketerek cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz. Saçlarınız çok dökülüyorsa ve cansızsa zeytin yağıyla saçlarınızı onarabilirsiniz. Zeytin yağını cildinize uygulayarak nemlendirebilirsiniz. Kolesterolünüz varsa zeytin tüketerek dengeleyebilirsiniz. Zeytin sayesinde kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ülser gastrit bir çok insan için ortak bir sorun. Zeytin tüketerek mide problemlerini engelleyebilirsiniz. Göz sağlığınızı korumak için yeşil zeytin tüketin. Yeşl zeytinde yüksek miktarda A vitamini vardır.
 
Siyah ve yeşil zeytini çok severim. Özellikle iri etli yeşil zeytine ve hatay zeytinine bayılırım. Siyah zeytin mideme dokunuyor bu nedenle fazla tüketemiyorum. Tercihimi yeşil zeytin den yana kullanıyorum. Normalde şarküteriden temin ederdik zeytini. Bu yıl eşim kendisi evde yaptı. Hem kırma hem çizik zeytin ikiside çok lezzetli. Zeytinin sayısız faydaları var zaten makalede belirtmişsiniz . Kahvaltıda zeytin tüketerek bir çok faydasın dan istifade edebiliriz
 
Zeytine bayılırım özellikle yeşil zeytine. Üzerine dökerim has ve has zeytin yağını kekiği.pul biberi . bandırırım ekmeğimi keyifle yerim. İnternette bir kaç yerde okudum zeytin çekirdeğini yutanlar varmış. Kimi zararlı diyor kimi zararsız. Acaba zeytin çekirdeğini yutmamızda sakınca varmı ?
 
Geri
Üst