Zor kelimeler nasıl söyletilir

fırtına

Yeni Üye
Üye
Zor kelimeler nasıl söyletilir
Bebeğe telaffuz edemeyeceği şeyleri söyletmek ve onunla daha iyi iletişim kurmak için Polonyalı bazı dilbilimciler, sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret diline başvurmayı önerdi.

Lehçe "przepraszam" (özür dilerim) veya "kurczaczek" (civciv) gibi kelimeleri telaffuz etmek 12 aylık bebek için çok zor, ancak işaret dilinde uzman dilbilimci Danuta Mikulska´ya göre bebeğin halihazırda bazı hareketleri yapabilecek elleri var.

"Bebeğin konuşabilmesi için dişlere, yeterince gelişmiş kas ve ses tellerine ihtiyacı vardır. Buna karşılık, bebek bazı hareketleri yapabilecek ellere zaten sahiptir" diyen Mikulska ve iki akrabasının Varşova´da kurduğu merkezde, işitme engelli olmayan anneler ve bebekleri eğitim görüyor.

Bir saatlik eğitici oyunların oynandığı derslerde söylenen şarkı, okunan şiir ve yapılan alıştırmalarda söz, sistemli olarak sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret dilindeki el hareketleriyle pekiştiriliyor.

Bu şekilde çocuk ile ebeveynler arasındaki ilişkinin ve hafızanın güçlendiğini, zekanın geliştiğini, bebeğin ellerini kullanma, konsantrasyon yeteneğinin artığını ve hayal gücünün zenginleştiğini belirten dilbilimciler, yöntemin ayrıca bebeğin konuşmaya, okumaya, yazmaya ve sayı saymaya daha çabuk başlayabilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Mikulska, "Ev işaretinin ev anlamına geldiğini öğrenince kavramsal iş tamamlanıyor. Konuşabilecek kadar büyüyünce, bebeğin bu işlemi kafasında tekrar yapması gerekmiyor" dedi.

2005´ten bu yana sağır olmayan çocuklarla işaret dili konusunda çalışan Mikulska, aynı zamanda, Polonya´da da işaret dilinin resmen tanınması için mücadele veren uzman grubunun bir üyesi.
 
Geri
Üst