gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.164
    Beğenilen Mesajlar:
    2.213
    Ödül Puanları:
    113

    Balık nasıl temizlenir?

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    sardalya nasıl temizlenir rüyada temizlenmiş balık görmek rüyada balık temizlemek dil balığı nasıl temizlenir video hamsi Balık çok sağlıklı bir besin olmasına rağmen bana göre bazı insanlar gerek kokusundan gerekse balığı temizlemesini bilmedikleri için evlerine koymaktan kaçınıyorlar.Oysa ki bu kadar besn yönünden zengin ve değerli olan balığı temizlemenin bazı püf noktaları var.Özellikle küçük balkları pek aldığınız yere temizletemezsiniz sizlere hamsi gibi küçük balık aldığınızda nasıl temizlenmesi konusunda gereki olan pratik yöntemleri veriyorum [​IMG]
    Balıkları balıkçınızdan temizlenmiş ve isteğinize göre parçalanmış alabilirsiniz. Ancak balıkçılar küçük balıkları genelde temizlemek istemezler. Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.
    Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışrı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.
    Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır. Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.
    Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.
    Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.
    Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.
    Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır. Örneğin sinarit veya dil balığı gibi. Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz. Bu işleme tulum çıkartma denir. Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutp yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir. Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir.
    Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır. Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmelisiniz, yoksa bu işlemi evli bir erkek olarak yapıyorsanız karınızdan yiyeceğiniz aile boyu fırçaya peşinen hazır olmalısınız.


     
  2. AuSSie-AnGeL

    AuSSie-AnGeL Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    15 Şubat 2009
    Mesajlar:
    6.965
    Beğenilen Mesajlar:
    780
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    aNKaRa
  3. Vijdan

    Vijdan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.140
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Balık temizlemek tam bir işkence benim için..Karadenizde olupta balıksız olurmu hiç..Küçük bir diş fırçasıyla işiniz kolaylaşıyor..İçini bebekler için olan diş fırçasıyla temizliyorum ben tek tek..Pullu balıkları ise akan suyun altında pullarını kazıyın,etrafa çok sıçramıyor o zaman.
     
  4. ebraryksl

    ebraryksl Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    8 Ocak 2010
    Mesajlar:
    853
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    BURSA
    bis yine haftada 3-4 gün yeris.ama babam sağolsun o temizler pişirir annemle ben yeris
     
Balık nasıl temizlenir? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. pullu ya da pulsuz balıklar nasıl temizlenir acaba ?

    pullu ya da pulsuz balıklar nasıl temizlenir acaba ?

    Eşim balıkları çok seviyor bense yesem de olur yemesem de. Ama o alıyor tabi ki. Ben de alışmaya çalışıyorum.Sormak istediğim her balık aynı temizlenmiyormuş.Pullu pulsuz balıklar nasıl temizlenir bir bilgi verseniz çok sevinirim :)
  2. Porselen Takımlar Nasıl Temizlenir?

    Porselen Takımlar Nasıl Temizlenir?

    Bu sayfa; Porselen Takımlar Nasıl Temizlenir konusu hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, mutfak eşyaları içinde en sağlıklı materyal şüphesiz porselendir. Sağlıklı olmasının yanında son derece estetik ve zarif görünmesi de tüketicinin porselene daha bir önem vermesine sebep olmuştur. Ancak porselenlerin de son zamanlarda düşük kalitede olanlarının piyasada bulunabildiğini ve...
  3. Karides Nasıl Temizlenir?

    Karides Nasıl Temizlenir?

    karides nasıl ayıklanır, karides temizliği nasıl yapılır Deniz mahsullerinden biri olan karides birçok kişinin sofrasından eksik etmediği ve severek yediği bir üründür. Karides temizliği hakkın da sizlere işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz. Aşağıda ki adımlarla karides temizliğini pratik bir şekil de gerçekleştirebilirsiniz. Karides, deniz mahsulü tüketmeyi...
  4. Ayna nasıl temizlenir ?

    Ayna nasıl temizlenir ?

    ayna temizliği nasıl yapılır,lekeli aynalar nasıl temizlenir,pratik ayna parlatma yöntemleri, Evimizde dekorasyon amaçlı kullandığımız ya da banyomuzda yer alan aynaların kirli ve lekeli olması hem işlevini kaybettirir hem de kötü bir görüntü oluşturur. Aynalar çok sık temizlenmedikleri için zaman zaman ayna temizliği püf noktalarını unutmak gayet mümkündür ve işte biz de bu nedenle ayna...
  5. Taze Kan Nasıl Temizlenir?

    Taze Kan Nasıl Temizlenir?

    Giysinize, halıya ya da döşemelere sıçramış kan lekesinden kurtulmak oldukça zor olmakla birlikte bir takım yöntemlerle sorunu çözebilirsiniz. Ancak, eğer yanlış bir yol izlerseniz kan lekesi iyice içine işleyecek ve çıkarma zorluğu iki kat artacaktır. Ayrıca uygun yüzey tipine göre uygun temizliği uygulamanız da oldukça önemlidir. Eğer kan lekesi henüz yeni oluştuysa temizlemek daha kolay...

Sayfayı Paylaş