Detaylı ultrason ne için yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Detaylı ultrason ne için yapılır?
Detaylı ultrason, bilinen ultrason yönteminden farklıdır ve bebeğin konumu, gelişimine ek olarak bünyesinde barındırabileceği hastalıklar hakkında bilgi verebilmektedir. Bu teknik çoğu zaman doppler taraması ile karıştırılmaktadır. Doppler de kullanılan cihazın işlemsen veri analizi ile detaylı ultrason birbirinden büyük ölçüde farklıdır. Detaylı ultrason nedir sorusuna cevap olarak bebeğin gelişim evrelerinin olası hastalıkları beraberinde getirip getirmediğini incelemeye yarayan cihaz tanımlaması yapılabilir. Gebelik halindeki anne adayının karın kısmına ultrason jel sürülerek işlem başlar ve bebeğin bulunduğu alandaki amnios sıvısının yeterli seviyede olup olmadığı hakkında bilgi edinilebilir.

Kalıtsal faktörlerden dolayı bebekte gelişebilen hastalıklar ya da kromozom anomalileri hakkında ipucu verebilen bu cihaz sayesinde hastalıkların varlığı önceden tespit edilebilmektedir. Anne karnında bebeğin konumu ve yaşamsal durumu incelenirken doğumdan önce yapılabilecek bir müdahale varsa bu aşamada gerçekleştirilmektedir. Yani ayrıntılı detaylı ultrason sayesinde bebeğin anne karnındaki gelişim evrelerinde karşılaşabileceği hastalıkların önceden çözümlenmesi için adım atılabilmektedir. Tıp vakalarında erken teşhisin önemi çok büyük olduğundan detaylı ultrasonun bebek gelişimi hakkındaki evreleri tam anlamıyla incelemeye olanak sağlıyor olması nedeniyle kullanım oranı yüksektir.



de.jpg



detayli-ayrintili-ultrasonAyrıntılı ultrason nedir açıklamaları sayesinde bu konu hakkında özellikle de anne adayları bilinçlendirilmektedir. Bebeğin gelişim evrelerinde anne karnında duruşunun yanı sıra omurga açıklığı, beyin loblarının gelişimi gibi pek çok durum incelenebilmektedir. Bebekleri hakkında her türlü gelişim durumunu öğrenebileceğini bilen bir anne adayı bu yolu tercih ederek olası hastalık durumlarına karşı önlem alınmasına fırsat verebilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının konu hakkında bilinçli olmaları, sağlıklı bireyler dünyaya getirebilmek adına çok büyük önem arz etmektedir.

Birinci düzey ayrıntılı ultrasonografi olarak da bilinen detaylı ultrason ile bebeğin beyincik dokusunun gelişimi, yüz, boyun, çene gibi organlarının sağlık durumları takip edilebiliyor. Ayrıntılı inceleme sağlanabilen bu yöntem 15-30 dakika civarında sürmektedir. Bebeğin tüm fiziksel fonksiyonlarının detaylandırıldığı yöntem pek çok merkezde uzman birimlerce uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst