gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    yöresel yemek resimleri yemekler yöresel yemekler doğu anadolu bölgesinin yemekleri doğu anadolu yemekleri Doğu Anadolu Bölgesinin meşhur yemekleri nelermiş bir bakalım melekler...
    İçimizde mutlaka Doğu Anadolu Bölgesi meleği vardır kızlar lütfen sizin bildiğiniz burda olmayan yöresel yemekleriniz varsa sizde ekleyin :tik:

    [​IMG]


    Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası

    Malzemeler:

    1 su bardağı yeşil mercimek
    1 su bardağı erişte (kesme)
    1 çorba kaşığı salça
    2 çorba kaşığı kuru nanr
    2 çorba kaşığı un
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı tuz
    8-10 bardak su ya da et suyu

    Yapımı:

    Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır. Tencerede yağ ve un kavrulur. Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır. Salçanın kokusu gidene kadar kavrulur. Üzerine et suyu ve tuz katılır. Kaynama noktasına gelince erişte katılır. Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir. Sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır.
    ___________________


    Malatya Usulu Tarhana Çorbası

    Malzemeler:

    250 gr Malatya tarhanası
    1 su bardağı siyah nohut
    Yarnm kg ıspanak
    4 çorba kaşığı kavurma
    2 su bardağı yoğurt
    8 su bardağı su ya da et suyu
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yapımı:

    Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır. Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç kez çevirdikten sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir. Daha sonra ince doğranmış ıspanak katılır. Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır. Üzerine arzuya göre biberli yağ gezdirilebilir.
    ____________________________

    Mişmiş Tatlısı

    Malzemeler:

    Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı
    1 çay bardağı şeker
    1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı
    1,5 su bardağı su
    1 çay bardağı dövülmüş ceviz

    Yapımı:

    Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır. 5 dakika yağla kavrulur. Üzerine şeker ve su konur. Kayısılar kabarana kadar pişirilir. Servis tabağına aktarılır, üzerine ceviz serpilir.

    ______________________________ _________

    KAZ GÖĞSÜ

    Kazdan, her biri yüzer gram gelecek irilikte göğüs parçalarını ayırmalı. Bir dövecekle bunları döverek yassılaştırmalı.
    Bir tavaya 40 gram margarin yağıyla iki çorba kaşığı zeytinyağını koyup ısıtmalı. Yağ ısınınca kaz göğüslerini içine atıp her yanlarını nar gibi kızartmalı. Kabın ağzını örtmeli ve kaz göğsünü 7-8 dakika daha pişirmeli. Kaz göğüsleri pişince bunları sıcak bir yerde tutulan servis tabağına almalı. Yanına sote edilmiş bir sebze koyduktan sonra sıcak sıcak servis yapmalı.

    ______________________________ ______

    SAÇ KAVURMA

    MALZEME
    2 Kilo kuşbaşı et
    1 kilo patlıcan
    1 kilo domates
    Bir miktar dolmalık biber
    HAZIRLANIŞI
    Ateş üstüne oturtulan saçın içine etler konularak, su ile hallolunur. İyice piştikten sonra yağla kızartılır. Dilim dilim kesilen patlıcan, biber ve domates, bu ete ilave edilir. İyice kızardıktan sonra servis yapılır.

     
  2. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    KEŞKEK
    MALZEME
    1 kilo bulgur
    1 kilo yoğurt
    Yağ
    HAZIRLANIŞI
    Bir taşta ayran yapılarak bulgura, karıştırılır ve tencereye konularak katılaşana kadar ateşte pişirilir. Sonra bir tepsiye alınarak üzerine nane dökülür. Kendi halinde soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra , üzerine yağ ve yoğurt ilave edilir.
    __________________________

    ZERAFET

    MALZEME
    Yeteri kadar un
    Bir kilo yoğurt
    Sarmısak
    Yağ
    HAZIRLANIŞI
    Un hamur haline getirilerek bir tepsiye serilir. Kuzine sobasında pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ortasında ikiye ayrılarak, içindeki ekmekler ufalanır. Ufalanan ekmekler içine serilir ve üstü örtülür. Üzerine eritilmiş yağ ile sarmısaklı yoğurt dökülerek yenir.
    _____________________
    SAÇ EKMEĞİ TATLISI

    MALZEME
    10 yumurta
    Yarım kilo un
    Bir miktar süt
    Bal veya reçel
    HAZIRLANIŞI
    Bir kapta 10 yumurta kırılır unla iyice çırpılır. Süt ilave edilir. Daha sonra ateşe bırakılan saçın üzeri yağlanarak, ufak ekmekçikler halinde pişirilir. Bala veya reçele batırılarak yenir.

    ______________

    TEREYAGLI AYVA TATLISI

    MALZEMELER
    2- 3 ADET AYVA
    4 YEMEK KASIGI TEREYAG
    YARIM SU BARDAGI SEKER
    1 SU BARDAGI SU
    1 CAY BARDAGI KURU UZUM


    YAPILISI
    AYVALARIN KABUKLARI SOYULUP YEMEKLIK DOGRANIR .
    DUDUKLUYE TEREYAGI KOYULARAK ERITILIR UZERINE AYVALAR VE TOZ SEKER EKLENIR BIRAZ KAVRULUR .AGZI KAPATILMADAN ONCE AYVALARA SU VE UZUMLERDE EKLENEREK DUDUKLUDE 15 - 20 DAKIKA PISIRILIR PISEN AYVALAR DUDUKLUYE ALINIR.SICAK SERVIS YAPILIR

    Abdigör Köftesi

    Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti
    Soğan
    Haşlanmış pirinç
    Baharat

    Taze et dövülerek hamur haline getirilir, baharat ve haşlanmış pirinçle yoğrulur köfte yapılır. İnce doğranmış soğanlar suda tuzla birlikte kaynatılır, kaynayan suya köfteler atılır. Piştikten sonra bir saat kadar dinlendirilen; köfteler; pilav üzerine konularak servis yapılır.
    _____________________

    Doğu usûlü makarna

    Malzeme :
    350 gr. makarna (3 no.)
    10 bardak su
    1 çorba kaşığı tuz
    30 gr. tereyağı (1,5 çorba kaşığı)
    50 gr. margarin (1,5 çorba kaşığı)
    150 gr. rende kaşar (1,5 bardak)
    4 tane yumurta
    1 kahve kaşığı karabiber
    2 tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı:
    Ölçülere göre bir tencereye su doldurulur, tuz da konulup iyice kaynatılır, 3 numara makarnalar kırılmadan atılır, 15-20 dakika kaynatılır, suyu süzülür ve makarnalar soğuk suda 2-3 defa yıkanarak başka bir tencereye alınıp üzerine bol soğuk su doldurarak 15 dakika suda bekletilir. Sonra süzgece konarak suları iyice süzülür, yeniden tencereye konulur ve bunlara erimiş tereyağ, margarin, karabiber, tuz ve bir bardak rendelenmiş kaşar peyniri ilâve edilerek hepsi güzelce harmanlanır, iyice karıştırılr. Bir tepsi alınarak içi hafifçe yağlanır ve içine muntazam bir şekilde makarnalar döşenir, üzerleri avuçla biraz bastırılır ve tepsiye iyice yerleştirilir. Üzerlerine de yarım bardak rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Bu iş bitince bir kâseye yumurtalar kırılır, bir çatalla 2 - 3 dakika iyice karıştırılır, yarım bardak süt de ilâve edilerek yine iyice karıştırılıp makarnaların üzerine dökülür ve tepsi orta ısıdaki fırına sürülür. Bir saat sonra fırında pişen makarnaların üzeri pembeleşince, tepsi fırından çekilir ve makarnalar kare halinde kesilerek servis yapılır.

     
  3. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    ELBİSTAN TAVASI:

    Malzeme:
    1,5 kilo koyun eti
    1 kilo yoğurt yarım limon
    125 gr. sofra margarini
    6 yumurta
    Tuz

    Yapılışı:
    Orta büyüklükte parçalar halindeki et, tuzlu su içinde iyice haşlanır. Sonra fırın tepsisine alınır. Üzerine sofra margarini ilâve edilip fırına sürülür. Et, biraz pembeleşinceye kadar hafif ateşte çevrilir. Bir başka kap içinde altı yumurta ile bir kilo yoğurt iyice çırpılır. Buna bir miktar tuz ve yarım limonun suyu ilave edilir. Fırından çıkarılan kızarmış etin üzerine bu karışım da döküldükten sonra yeniden firma sürülür. Yumurtalı yoğurt, etin üzerine koyulup pembeleşinceye kadar kalır. Fırından çıkarılıp servis yapılır.
    ___________________

    Mastuva

    2 Kg. ayran
    250 gr. Pirinç
    125 gr. tereyağı

    Pirinç yıkandıktan sonra geniş bir tencereye konur. Ayran ilave edilir, karıştırılarak normal yanan ocağa konur. Ayranın bozulmaması için kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Kaynadıktan sonra karıştırma işlemi bırakılarak katı hale gelinceye kadar pişirilir.

    _________________

    Tutmaç Çorbası (Bingöl)

    500 gr. Un
    1 kg. yoğurt
    2 baş sarımsak
    1 kaşık tereyağı
    200 gr. Kavurma
    Yeteri kadar toz biber, nane ve tuz

    Un biraz su ve tuz ile yoğrulur. Hamur kağıt inceliğinde yufkalar halinde açılarak bir bez üzerine tek tek istenilen büyüklükte kesilir. Önceden hazırlanmış yoğurda bir miktar su katılarak hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. 5 dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalar ilave edilir. Bir miktar kavurma içine atılarak 15 dakika sonra ateşten indirilir. Tavada eritilen tereyağına isteğe göre acı biber, nane konarak ateşte kavrulur. Tabaklara konan çorbaya bu sos ilave edilerek servis yapılır.

    Selekli Saç Kavurma

    Taze oğlak veya kuzu eti
    Sarımsaklı yoğurt
    Tereyağı

    Et doğranır içine tereyağında eritilmiş salça konur, bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.
    _________________________

    Gösteberg Buğulama

    Genç kuzu veya oğlak eti
    Tereyağı
    Salça
    Gosteberg adı verilen dağ otu

    Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır. Tereyağı ve salça ile yoğrulur. Üzerine gosteberg otu ince kıyılarak serpilir. Tüm bu karışım aynı hayvanın postu içerisine koyularak açık yerleri dikilir. Düz bir yerde üzerine nemli toprak yığılır, bu toprağın üzerinde bir saat kızgın ateş yakılır. Bir süre dinlendirildikten sonra post açılarak servis yapılır.


    ________________________

    Kurze

    500 gr yağlı koyun kıyması
    2 soğan
    1 kahve fincanı sirke
    Yarım limonun suyu
    3 çorba kaşığı domates salçası
    Tuz


    Hamur malzemesi:

    2 su bardağı un
    1 yumurta
    Yarım su bardağı su

    1. Soğanları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Kıyma ve soğanı bir tavada sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, 1 fincan sirke ve yarım limonun suyunu ilave edip tavayı ocaktan alın.
    2. Hamur için; unu bir kaba alın. Tuz serpip harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu ekleyin. Unu kenarlardan ortaya toplayarak bir hamur yoğurun. Hamuru küçük bezelere ayırın. Hazırladığınız iç malzemeden ortasına yayın. Kenar uçlarını kapatarak rulo şeklinde sarın.
    3. Derin bir tencerede hafif tuzlu su kaynatın. Hamurları kaynar suda haşlayıp kevgirle süzgece alın. Mantıları servis tabaklarına paylaştırın.
    4. Salçayı suyla ezin. Tavaya alıp 1-2 dakika pişirin. Salçalı sosu kurzelerin (mantı) üzerine gezdirip servis yapın.
     
  4. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    Kaz Etli Pilav

    500 gr kaz göğüs eti
    1.5 su bardağı pirinç
    1 soğan
    2.5 su bardağı et suyu
    150 gr tereyağı
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 ayva
    Tuz

    1. Gögüs etini 3 su bardağı tuzlu suda 10 dakika haşlayıp didikleyin. Etin suyunu ayırın. Etleri bir tavaya alıp kendi yağıyla 5-10 dakika kavurun.
    2. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. 2.5 su bardağı et suyunu yayvan bir tencereye alın. Pirinci ve tuzu ilave edip karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar 15 dakika pişirin. 100 gr tereyağını küçük parçalar halinde pilava ilave edin. Tahta kaşıkla harmanlayıp kapağı kapalı olarak 5 dakika dinlendirin.
    3. Ayvayı soyup küp şeklinde doğrayın. Bir toprak güveçte pilav, et ve ayvayı harmanlayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin.
    4. Soğanı soyup küp şeklinde doğrayın. Kalan tereyağını küçük bir tavada kızdırıp soğanı kavurun. Salçayı ekleyip ezerek karıştırın.
    5. Pilavı servis tabaklarına paylaştırıp üzerlerine 1-2 kaşık salçalı sos ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.

    _______________________

    Kete

    5 su bardağı un
    1 çay kaşığı kuru maya
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    1 su bardağı ılık süt
    150 gr margarin
    1 yumurta
    1 tutam tuz

    1. Unu geniş bir kaba eleyin. Yarım su bardağı kadarını ayırıp kalanına tuz ekleyin ve harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın. Mayayı 1 fincan sütle ezip unun ortasına ekleyin. Üzerine biraz un serpip ılık ortamda maya kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin.
    2. Margarini eritin. 1 kaşık kadarıyla tepsiyi yağlayın. 2 kaşık kadarını ayırın. Kalan yağ ve sütü una azar azar ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
    3. Ayırdığınız 2 kaşık margarine yarım su bardağı unu ilave edin. Kısık ateşte 4-5 dakika kavurun.
    4. Hamurdan 6 beze hazırlayın. Her bezenin ortasını çukurlaştırıp kavrulmuş undan ekleyin. Hamuru yuvarlayarak kapatın. Ters çevirip tepsiye yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Üzerine çatal ucu batırarak birkaç yerinden delin. Çırpılmış yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

    Erişte Aşı

    1 kahve fincanı nohut
    1 çay fincanı yeşil mercimek
    1 soğan
    1 havuç
    1 patates
    2 domates
    45 gr tereyağı
    1.5 litre sıcak su
    150 gr hazır erişte
    Taze ya da kurutulmuş reyhan
    Kekik ya da nane

    Erişte hamuru için:
    1 su bardağı un
    1 kahve fincanı su
    1 tutam tuz

    1. Nohutları akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip haşlayın ve süzün. Mercimeği yıkayıp haşlayın ve süzün.
    2. Soğan, domates, patates ve havucu temizleyip küp küp doğrayın. Bir tencerede tereyağını kızdırıp soğanı kavurun. Domatesi ilave edip birkaç dakika pişirin. Havuç ve patatesi ilave edip tuz serpin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
    3. Sıcak su, nohut ve mercimeği ilave edin. Ara ara hızlıca karıştırarak 20 dakika daha pişirin.
    4. Unu hamur yoğurma kabına alın. Tuz serpip harmanlayın. Suyu ilave edip sert kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamuru unlanmış tezgâhın üzerinde merdaneyle açın. İnce şeritler şeklinde kesip erişteyi hazırlayın.
    5. Erişteyi tencereye ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Taze ya da kurutulmuş reyhanı ilave edip tencereyi ocaktan alın. Çorbayı servis kâselerine paylaştırın. Kekik ya da nane serpip sıcak olarak servis yapın.

    __________________________

    Köftesir

    500 gr köftelik ince bulgur
    1 su bardağı un
    3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
    Bir tutam tuz

    Kavurmalı sos için:

    100 gr kavurma
    2 soğan
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 çorba kaşığı domates salçası
    Nane, kekik, kırmızı pulbiber

    Üzeri için: Sarımsaklı yoğurt

    1. İnce bulguru tepsiye alın. Eritilmiş tereyağını ekleyin. Azar azar un ve su serperek içli köftenin dış kısmı kıvamında yoğurun. Malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak avuç içinde şekillendirin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Bir tencerede su kaynatıp köfteleri haşlayın.
    2. Kavurmalı sos için; soğanları temizleyip kıyın. Kavurmayı küçük küçük doğrayın. Tereyağı ve sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı kavurun. Salça, kavurma ve baharatı ekleyip karıştırın.
    3. Köfteleri servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Yoğurdun üzerine kavurmalı sosu ekleyip servis yapın.
     
  5. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    Kiris
    500 gr kemikli et
    2 büyük kuru soğan
    2 çorba kaşığı tereyağı
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    3 çorba kaşığı domates salçası
    1 su bardağı besni üzümü
    1 su bardağı nohut
    1 su bardağı ceviz içi
    1 su bardağı sumak
    Nane, kekik
    Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

    İçli köfte malzemesi:

    500 gr orta yağlı kıyma
    2 su bardağı pirinç
    Tuz

    İç malzemesi:

    500 gr kıyma
    1 soğan
    1 çorba kaşığı sıvıyağ
    Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
    Nane, kekik, kimyon
    Tuz, karabiber, kırmızıbiber

    1. Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip haşlayın. Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti pişirin.
    2. İç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun. Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin. Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
    3. İçli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi ıslatıp parçaları yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın. Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.
    4. İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın.
    5. Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin. Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    ___________________

    Doleme

    1 kg kabak
    4 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 çorba kaşığı biber salçası
    Nane, kekik, kırmızı pulbiber
    1 tutam tozşeker
    Tuz

    Köfte malzemesi:

    500 gr kıyma
    1 su bardağı pirinç
    Tuz, nane, kekik, karabiber

    1. Köfte için; pirinci ıslatıp 1-2 saat bekletin. Süzüp robottan geçirin. Kıyma, tuz ve baharat ekleyip yoğurun. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak yuvarlayın.
    2. Kabakları temizleyip küp küp doğrayın. Bir tencerede tereyağını kızdırıp salçaları ekleyin ve karıştırın. Tuz ve baharat ilave edin. 1 sıra kabak, 1 sıra köfte olacak şekilde malzemeyi yerleştirin. Bir tutam şeker ve tuz serpin. Bir miktar kaynamış su ekleyin. Kısık ateşte suyunu kontrol ederek yarım saat pişirin.

    Zeytinyağlı Elma Dolması

    MALZEMELER
    4 adet yesil elma
    1 tatli kasigi dolmalik fistik
    1 tatli kasigi kus üzümü
    3 adet sogan
    1 kahve fincani pirinç
    4-5 dal maydonoz
    4-5 yaprak nane
    1 tatli kasigi toz seker
    1 tutam tuz
    2 çorba kasigi zeytinyagi

    YAPILIŞ TARİFİ
    Rendelenmis soganlari, fistiklarla birlikte zeytinyaginda pembelesinceye
    kadar kavurun. Yikanmis pirinci ekleyin. 1,5 kahve fincani su ilave edip
    pirinçler diri kalacak sekilde pisirin. Seker, tuz, kiyilmis nane ve maydonoz
    ekleyip karistirin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra sogumaya birakin.
    Elmalari sivri uçlu ince bir biçakla oyun. Hazirladiginiz karisimi elmalarin
    içine doldurun. Orta isili firinda 40 dakika pisirin. Soguk olarak servis
    yapin.
    _____________________

    Kadayıf Dolması

    250 gr tel kadayıf
    200 gr çekilmiş ceviz
    2 çorba kaşığı tozşeker
    4 yumurta
    Yarım çay bardağı su
    Kızartmak için bol sıvıyağ
    200 gr taze kaymak
    Şerbet için:
    2.5 su bardağı tozşeker
    2 su bardağı su
    Yarım limonun suyu

    1. Kadayıfı tel tel ayırın. Avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın. Ortasına çekilmiş ceviz yerleştirip sıkıca sararak kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.
    2. Derin bir kapta yumurtaları suyla çırpın. Hazırladığınız kadayıf dolmalarını bu karışıma batırıp kızgın yağda nar gibi oluncaya kadar kızartın.
    3. Şerbet için; su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Soğumaya bırakın.
    4. Sıcak kadayıf dolmalarını soğuk şerbete atın. Şerbeti çekince servis tabağına alın. Kaymak eşliğinde servis yapın.
     
  6. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    ERZURUM SARMASI

    Malzemeler
    1 su bardağı süt
    1 su bardağı sıvı yağ
    Yarım paket kabartma tozu
    1 su bardağı ceviz
    Biraz tarçın
    Şerbeti İçin
    1 Kg şeker
    1 Kg su
    Yarım limon
    Yapılışı
    Su, süt, kabartma tozu karıştırılıp alabildiğince un konup yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur açılıp içine ceviz ve tarçın serpilir. Rulo yapılıp halka halka kesilerek tepsiye yerleştirilir. Fırında kızartılır. Çıkan hamurlar şerbetle ıslatılıp soğuk olarak servis yapılır
    _______________

    KUZU ELBÎSTAN TAVASI

    1 kilo un
    1 kilo kuzu eti
    4 kilo yoğurt
    2 adet yumurta
    1 adet soğan
    1 kaşık yağ
    Yeteri kadar tuz.

    Bir kap içinde irice parça kesilmiş etler, kesilmiş soğan, hafif öldürülür. Az su ile orta ateşte pişirilir, kemiğinden ayrılarak bir küçük tepsiye konur. Ayrı bir kap içinde un, yumurtalar, yoğurt ve etin az suyu hep beraber vurularak halledilir, etin üzerine dökülür, orta ateşle fırında pişirilir.

    Kudret Köftesi

    Malzemeler: 1 su bardağı dolusu irmik, 1 su bar-dağı dolusu bulgur, 2 çorba kaşığı tarhana, 1 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı kıyma, 1 çay kaşığı pul biber, 2 çorba kaşığı margarin, 3 diş sarımsak, yeterince tuz ve l kâse yoğurt.

    Hazırlanışı: Bir karıştırıcının içine; ince ince kıyıl- m mış soğanı, irmiği, bulguru, tarhanayı, unu, yumurtayı, kıymayı, eritilmiş tereyağını koyup karıştırın. Karışım köfte kıvamına gelince kayısı büyüklüğünde toplar yaparak bir tencereye dizin. Başka bir tencerede kaynar durumda olan suyu bu köftelere katarak 15 dakika kadar kaynatın. Sosun hazırlanışı: Ezilmiş sarımsağı yoğurtla karıştırın ve köftelerin üstüne bolca dökün. Margarin ile pul biberi kavurup köftelerin üzerine dökün.

    _______________

    TİRİTLİ KÖFTE

    1 su bardağı nohut
    1 tatlı kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı margarin
    100 gram kuzu eti
    1 çorba kaşığı salça
    1 adet soğan
    Hamur için:
    1 çay bardağı ince bulgur
    50 gram çok çekilmiş kıyma
    2 adet yumurta
    5 çorba kaşığı kıyılmış ceviz
    Tuz ve karabiber

    öncelikle bir gece öncesinden 1 su bardağı nohutu derin bir kaba alıp, ıslatın. Bir gece bu şekilde bekletin. Bol suda haşlayın. 1 tadı kaşığı tereyağı ve margarini tavada eritip, etleri bu yağda karıştırarak soteleyin. Yemeklik doğranmış soğan ve 1 çorba kaşığı salçayı ekleyin. Bir miktar su ilave edip, kısık ateşte iyice pişirin. Tuz ve nohutları da tencereye ilave edin. Tencereyi ocaktan alın. Hamur için; 1 çay bardağı ince bulgur ve kıymayı karıştırın. Su ilave edip, yoğurun. Tuzunu ekleyin. Yoğurmanın sonuna doğru hamura tek tek yumurtaları kırın. Kıymayı tereyağı ile tavaya alıp, çevirerek kavurun. İçine bir tutam tuz ve karabiber katın. Soğan ile margarini ayrı tavada kavurun. Daha sonra ikisini bir tavaya aktarıp, beraberce kavurun. İçine, ikiye ya da dörde bölünmüş cevizler ilave edin. Yağın donması içi bekletin. Tiritli köftenin hamurunu ceviz büyüklüğünde açın. İçini hazırlayıp, donmaya bıraktığınız et ile doldurun. Ayrıca hazırladığınız hamurun bir kısmını nohut şeklinde yuvarlayıp yemeğe eklemek için hazırlayın. Yemek piştikten sonra nohut büyüklüğünde hamurlar ve ceviz büyüklüğündeki et ile doldurulan hamuru yemeğe ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.
     
  7. Dj Aşık

    Dj Aşık Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    1 Aralık 2009
    Mesajlar:
    539
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    periler ülkesi
    ay çok güzeller ben beceremem zaten hastayım biri bana güzel bir çorba yapsa ne güzel olurdu
     
  8. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    çok çok sağolun sizin sayesinizde performans ödevimi yaptım ve yüz aldım okuyanlar çatlasın patlasın son olarak söyliyimki kimse beni kıskanmasınnnnnnn
     
Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

    ege bölgesi yöresel yemekleri ege bölgesinin yöresel yemekleri bölgesinin bölgesi Ege Bölgesi zeytinyağının anavatanı genelde hafif sağlıklı yemekleri vardır Ege Bölgesinin peki diğer yöresel yemekleri nelerdir merak ediyorsanız buyrun melekler :tik: Ege Bölgesinin melekleri eksik yemekler varsa lütfen sizlerde ekleyin :ehi: EGE PİLAVI 1 tavuk 4 su bardağı pirinç 1 kaşık yağ 10...
  2. Karadeniz Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Karadeniz Bölgesi Yöresel Yemekleri

    değişik yemekler yöresel yemekler yöresel yemeklerimiz karadeniz bölgesinin yemekleri nelerdir karadeniz bölgesi yemekleri nelerdir Karadeniz yemeklerinin en meşhuru sanırım balıkla yapılan yemeklerdir ama bir Karadenizli olarak benim çoğunun adını bile ilk defa duyduğum lezzetleri varmış Karadeniz Bölgesinin... Gelin meleklerim hep birlikte bakalım Karadeniz Bölgesinin yöresel yemeklerine...
  3. Güney Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Güney Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

    güneydoğu anadolu bölgesinin yemekleri güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri bölgesinin yöresel meşhur bölgesi yöresel Güneydoğu Anadolu mutfağında en önemli yeri kebaplar alıyor...Özellikle acılı ve bol salçalı yemeklerin yer aldığı Güney Doğu Anadolu Bölgesi mutfağına daha yakından bakalım meleklerim :tik: BABAGANUŞ (Diyarbakır) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1 kilo patlıcan,...
  4. İç Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

    İç Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

    iç anadolu bölgesinin yemekleri iç anadolu bölgesi yemekleri bölgesinin yöresel anadolunun meşhur İç Anadolu Bölgesinde hamur işleri çok yapılır börekler etli ekmekler hımm olsada yesek :D:D Evet meleklerim İç Anadolu Bölgesinin en güzel lezzetlerini araştırdım sizler için hep birlikte bakalım :tik: HUNNAK Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1/2 kilo patates, 1/2 kilo yağsız dana...
  5. Akdeniz Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Akdeniz Bölgesi Yöresel Yemekleri

    akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri akdeniz bölgesi yöresel yemekleri bölgesinin meşhur akdenizin Akdeniz bölgesinin en meşhur yemeği hangisi diye düşünürseniz işte cevabı melekler :tik: MAHLUTA Malzeme: 250 gr. Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz Yapılışı: Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır. Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave...

Sayfayı Paylaş