İç Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

  1. iç anadolu bölgesinin yemekleri iç anadolu bölgesi yemekleri bölgesinin yöresel anadolunun meşhur
    İç Anadolu Bölgesinde hamur işleri çok yapılır börekler etli ekmekler hımm olsada yesek :D:D

    Evet meleklerim İç Anadolu Bölgesinin en güzel lezzetlerini araştırdım sizler için hep birlikte bakalım :tik:

    [​IMG]


    HUNNAK

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    1/2 kilo patates,
    1/2 kilo yağsız dana eti,
    2 yumurta,
    200 gram domates,
    1 baş soğan,
    2 çorba kaşığı zeytinyağı,
    50 gram margarin yağı,
    2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri,
    2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
    2 çorba kaşığı süt,
    bir fiske cevz.i bevva,
    yeteri kadar tuz ve karabiber.

    Yapımı:
    Patatesleri iyice yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda haşlamalı. Sonra kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli. Bu püreye cevz.i bevva'yla yumurtaları, margarin yağını, sütü, rendelenmiş peyniri, tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli. Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı. Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı. Bir - İki defa karıştırarak kavurmalı. Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı. Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeli. Salça istenilen kıvama gelince, pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı. Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı. Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı. Onun üstüne kalan püreli karışımı yaymalı. Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli. Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye kadar orada tutmalı. Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı.
    __________________

    Toyga Çorbası (Konya)

    1 su bardağı yoğurt
    1 kahve fincanı un
    1 çay bardağı pirinç
    1 adet yumurta
    4 su bardağı su
    tuz, karabiber, nane

    Yoğurt, un, yumurta ve pirinç iyice karıştırılır. Su yavaş yavaş ilave edilir. Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır. Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir.

    ____________________

    Madımak (Yozgat)

    1.5 kg. Madımak
    Bir kase yoğurt
    150 gr. Pastırma
    Bir-iki diş sarımsak
    Tuz,biber,yağ,salça

    1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

    ____________________

    Arabaşı (Yozgat)

    Hamur İçin :
    Bir ölçü Un
    6 Ölçü Su
    Tuz

    Çorba İçin:
    Tavuk veya Hindi
    Bir Kaşık Yağ,
    Bir Kaşık Salça,
    Tuz,karabiber,
    Kırmızı Biber,
    Bir Miktar Un

    Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.
    Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.
    Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.
    ___________________

    İskilip Dolması (Çorum)

    2 kg pirinç
    1,5 kg et
    500 gr tereyağı
    5 yemek kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
    15 su bardağı su
    5 adet kuru soğan

    Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir. Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir
  2. Keşkek (Çorum)

    500 gr yarma (gendirme)
    500 gr koyun eti
    2 adet soğan
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı tuz
    1 çay kaşığı kırmızı biber
    11 su bardağı su

    Yarmalar akşamdan ıslatılır. Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır. Yarma yıkandıktan sonra 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir.
    Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir.

    Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir. İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır. Genellikle ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir. Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır.

    ____________________

    Zeytinyağlı Pırasa Dolması (Çankırı)

    1 kg. pırasa ( kalın olanlar tercih edilir )
    1 su bardağı pirinç
    250 gr. kıyma
    1 baş soğan
    1 kaşık salça
    Tereyağı, zeytinyağı
    Maydanoz, karabiber, pul biber
    1 limon

    Kalın pırasalar 8 cm. boyunda kesilir sıcak suda 10 dakika kadar haşlanarak kesilip katları ayrılır. Soğan ufak doğranır 1 kaşık tereyağı ile kavrulur, pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, tuz, pul biber ve salça ilave edilip karıştırılır. Katları ayrılan pırasaların aralarına hazırlanan malzemeden konarak sarılır. Tencereye dizilen dolmaların üzerine 1 kaşık zeytinyağı ve sulandırılmış salça dökülüp yarım limon sıkılır suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınarak üzerine limon suyu ilave edilip servise sunulur. İsteğe göre sıcak veya soğuk yenebilir.
  3. Hoşmerim (Çankırı)

    2 su bardağı un
    300 gr. Tereyağı
    1 çay kaşığı tuz
    1/2 kg. bal

    Yağ eritildikten sonra unu ilave edilir. Karıştırılarak meyane haline getirilir, tuzlu bir fincan su ilave edilerek karıştırılır, kızarınca tavaya bastırılır. Kısık ateşte bırakılır, karıştırılıp tekrar bastırılır. Gevrek bir hal alıncaya kadar bu işlem devam eder. Sonra servis tabağına alınıp üzerine bal dökülür ılık olarak servise sunulur.
    ________________
    Mumbar (Aksaray)

    2 su bardağı bulgur
    1 demet maydanoz
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte)
    1 tatlı kaşığı tuz

    İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir. İç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir


    Çiğleme (Aksaray)

    500 gr. un,
    2 bardak su,
    250 gr. taze kaymak,
    tuz

    Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir. 15 dakika dinlenen hamur merdane ile
    küçük yuvarlak şeklinde açılır. Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır. Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir. Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır.

    __________________

    Bamya Çorbası (Aksaray)

    250 gr. bamya,
    200 gr. et,
    1 adet soğan,
    1 domates,
    1 yemek kaşığı salça,
    1 limon

    Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır. Tencere
    içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir.
    Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir. Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır
  4. Soğanlama (Kırşehir)

    8-10 soğan
    1 kg kıyma
    4-5 domates
    3-4 sivribiber
    7-8 dal maydanoz
    1 çorba kaşığı domates salçası
    100 gr tereyağı
    Tuz, kırmızı pulbiber, karabiber

    Hamur için:
    3 su bardağı un
    1 yumurta
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 su bardağı su
    Tuz

    1. Soğan, sivribiber ve maydanozu temizleyip kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. 2 kaşık tereyağını tavada eritip soğan ve biberi kavurun. Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin. Domates, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip 5 dakika daha kavurun. Maydanozu ilave edip tavayı ocaktan alın.
    2. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Yumurta, sıvıyağ, tuz ve su ilave edip yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun yarısına hazırladığınız malzemeden yerleştirip diğer yarısını üzerine kapatın ve kenarlarını bastırın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Hamurları kızgın sac üzerinde önlü arkalı kızartın. Tereyağla yağlayıp sıcak olarak servis yapın.

    ___________________

    Yoğurt Çorbası (Kırşehir)

    1 su bardağı dövme (buğday)
    Yarım su bardağı yeşil mercimek
    Yarım su bardağı nohut
    1 su bardağı süzme yoğurt
    2 çorba kaşığı un
    1 yumurta
    1 patates
    1 patlıcan
    2 sivribiber
    2 domates
    4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
    6 su bardağı su
    Tuz, nane

    1. Dövme, yeşil mercimek ve nohudu ayrı kaplarda akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip yine ayrı kaplarda haşlayın. Patates ve domatesin kabuklarını soyup tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Patlıcanı alacalı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Sivribiberleri kıyın.
    2. Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve unu bir kapta çırpın. Suyu tencereye alıp karışımı ekleyin. Dövme, yeşil mercimek ve nohudu ilave edip karıştırın. Tencereyi ocağa alıp kaynayıncaya kadar karıştırın. Patlıcan, domates ve sivribiberi ekleyin. Arada bir karıştırarak pişirin. Tuz ekleyip tencereyi ocaktan alın.
    3. Kalan sıvıyağda naneyi kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Servis kâselerine paylaştırıp sıcak olarak servis yapın
  5. Gendeme (Kırşehir)

    500 gr kemikli kuzu eti
    1 su bardağı haşlanmış dövme (buğday)
    2-3 soğan
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    3 domates
    3 sivribiber
    2 su bardağı su
    Tuz

    1. Soğanları temizleyip söğüş doğrayın. Domates ve sivribiberleri temizleyip küçük küçük doğrayın.
    2. Eti tencereye alıp suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Sıvıyağ ve soğanı ekleyip birlikte kavurun. Haşlanmış dövme, su ve tuzu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    ________________

    Piravu Mantısı (Kayseri)

    3 domates
    3 çorba kaşığı sıvıyağ
    3 su bardağı su
    Kırmızı tozbiber

    Hamur için:

    4 su bardağı un
    1 yumurta
    1 su bardağı su
    Tuz


    İç malzeme:

    200 gr beyazpeynir
    2 soğan
    2 sivribiber
    Kırmızı tozbiber

    1. İç malzeme için; peyniri ufalayın. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Biberleri temizleyip küçük küçük doğrayın. Peyniri bir kaba alıp soğan, biber ve kırmızı tozbiberi ilave edip harmanlayın.
    2. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Su, yumurta ve tuz ilave edip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirip bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi 1 mm kalınlığında açın ve kenarları 1.5 cm olacak şekilde kareler kesin. Hazırladığınız iç malzemeyi mantı hamurlarına paylaştırıp üçgen şeklinde kapatın. Mantıları teflon tavada az yağda kızartın.
    3. Domatesleri rendeleyin. Bir tencerede sıvıyağı kızdırıp domatesi ekleyin ve salça kıvamına gelinceye kadar pişirin. Suyu ekleyip kaynatın. Mantıları ilave edin ve 10 dakika pişirin. Suyunu çekince tabaklara paylaştırıp kırmızı pulbiber serperek servis yapın.
  6. Pastırmalı Pide (Kayseri)

    250 gr pastırma
    2 yumurta

    Hamur için:

    500 gr un
    1 su bardağı ılık su
    1 tatlı kaşığı kuru maya
    Tuz

    1. Mayayı ılık suyla ezip kabarıncaya kadar bekletin. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasına mayayı ilave edin. Su ve tuz ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp kabarıncaya kadar bekletin.
    2. Pastırmaları ince ince doğrayın. Yumurtaları ekleyip karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 cm çapında elinizle açın. Üzerine pastırmalı malzemeden yayıp iki kenarını katlayarak pide şeklinde kapatın. Pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
    _____________

    Nevzine (Kayseri)

    1 paket (250 gr) margarin
    1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
    3 çorba kaşığı tahin
    3 çorba kaşığı yoğurt
    5 su bardağı (625 gr) un
    1 paket kabartma tozu
    2 su bardağı tozşeker
    3 su bardağı su
    Yarım limonun suyu

    1. Margarini eritip hamur kabına alın. Ceviz, tahin ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp hamuru elinizle bastırarak yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
    2. Tozşekerle suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye kadar bekletin. Dilimleyip soğuk olarak servis yapın.
  7. Kirtimburt (Kayseri)

    Yarım kg kemikli et
    Yarım kg asma yaprağı
    2 soğan
    1 su bardağı nohut
    1 çay bardağı gendime (aşurelik buğday)
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı domates salçası
    Tuz, kırmızı tozbiber

    1. Nohut ve gendimeyi akşamdan ıslatın. Sularını değiştirip ayrı tencerelerde haşlayın ve süzün. Asma yaprağını haşlayın. Kevgirle süzgece alıp suyunu süzün ve ince ince doğrayın. Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
    2. Tencerede tereyağını eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Eti ilave edip kavurmaya devam edin. Salçayı 1 kaşık suyla ezip tencereye ekleyin. Asma yaprağı, nohut ve gendimeyi ilave edip karıştırın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    _________________

    Çorum Baklavası

    Hamur için:

    4 su bardağı un
    3 yumurta
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı sıvıyağ
    3 çorba kaşığı yoğurt
    Bir tutam tuz


    İç malzeme:

    2 su bardağı ince çekilmiş ceviziçi
    1 paket (250 gr) margarin


    Şurup için:

    7 su bardağı tozşeker
    8 su bardağı su

    1. Tozşekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.
    2. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya ayırıp yuvarlayarak 20 beze yapın. Bezeleri hafif un serperek ince yufkalar halinde açın.
    3. Margarini eritip 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalan margarini yufkaların üzerine sürüp ceviz içini serpiştirin. Her bir yufkayı oklavaya sarıp iki ucundan ortaya doğru toplayarak büzün ve oklavadan çıkarın. 3-4 cm'lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye aralıksız olarak dizin. Ayırdığınız margarini kızdırıp sıcak olarak yufkaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.
    4. Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün. Şurubu çektikten sonra servis yapın.
  8. Baduç kavurması

    MALZEMELER
    1/2 kg. taze fasulye (yöresel adı baduç)
    1 adet iri kuru soğan
    2 adet yeşil biber
    3 adet domates
    2 adet yumurta
    Tuz
    Karabiber

    YAPILIŞ TARİFİ
    İnce doğranmış soğan geniş bir tencereye koyulan yağda iyice sararana
    dek kavrulur. Doğranmış yeşil biber rendelenmiş domates, tuz, karabiber
    ilave edilir. Kaynamaya başlayınca enlemesine 1-1,5 cm eninde doğranmış
    yeşil fasulyeler eklenir. Fasulyeler iyice yumuşayıp, pişince yumurtalar
    üzerine kırılır ve karıştırılır. Yumurtalar da pişince sıcak olarak servise
    sunulur.
    _____________


    KARA KIZ KÖFTESİ

    MALZEMELER:

    -2 su bardağı ince bulgur
    -2 çorba kaşığı un
    -1 çorba kaşığı nişasta
    -1 yumurta akı
    -2 çay kaşığı tuz
    -1 çorba kaşığı kuru nane

    SOSU İÇİN:

    -1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı
    -3- 4 diş sarımsak
    -1 çorba kaşığı biber salçası
    -1 tatlı kaşığı kırmızı biber
    -1 demet maydanoz
    -1 kahve kaşığı kimyon

    YAPILIŞI:

    1- Bulgur bir tencereye konur. Üzerine 1,5 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.
    2- Bulgur kabarınca, un, nişasta, yumurta akı, kuru nane, tuz konup iyice yoğrulur. (Gerekirse ara sıra su serpilir.)
    3- Küçük toplar yapılıp ortaları parmak batırılarak çukurlaştırılır. Kaynar tuzlu suda 5- 6 dakika haşlanır.
    4- Sudan alınıp servis tabağına konur.
    5- Sarımsak ayıklanıp dövülür. Kızgın zeytinyağa ilave edilip karıştırılır. Biber salçası, kırmızı biber, kimyon, tuz atılıp köftelerin üzerine dökülür ve karıştırılır.
    6- İnce doğranmış maydanoz yaprakları ile süslenir.
  9. ay nede olsa hastayım şöyle güzel bir çorba gönderse pasika
  10. ressimlerle tarifler ayni degil sanirim

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. iç anadolu bölgesi yemekleri isimleri

    ,
  2. iç anadolu bölgesinin yöresel yemekleri isimleri