Doğum Sırasında Nasıl Ikınmak Gerekir ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğum Sırasında Nasıl Ikınmak Gerekir ?
Doğumda ıkınma nasıl olmalı,doğumda ıkınma nasıl olur,doğru ıkınma nedir,doğumun rahat geçmesi için ıkınma ,ıkınma hakkında bilgiler

ı.jpg

Rutin bir şekilde doğum masası üstünde, ayaklar yukarda, doktorların nefesini tut ve ıkın sözlerini en kötü televizyondaki film sahnelerinden duymuşsunuzdur. Bu aslında doğru bir taktik mi, değil mi konusu tartışılır.

Ikınma olağan doğum sırasında annemizin doğumunun daha kolay ve basit olması için oldukça mühim faktörlerden biridir. Bu sebeple annenin doğum sırasında doğru nefes alıp verme ve ıkınma tekniklerini öğrenmesi faydalı olacaktır. Bunları gebelik boyunca ücretsiz verilen eğitimlerden, web sitelerinden yada kitaplardan kolaylıkla öğrenebilir.

Ikınma doğumun yalnızca 2. periyodunda uygulanır. 1. periyodunda kesinlikle ıkınma uygulanmaz. Doğum 3 periyottan meydana gelir. İlk periyot rahmin açılmaya başlamasından 10 santim olana kadar geçen süreçtir. Bu süreçte doğru nefes alıp verme taktikleri ile rahmin açılması beklenir. 2. periyot ise rahmin 10 santim açılmasından sonra gelen ıkınma periyodudur. Bu açılmanın farkına siz varamayabilirsiniz doktorunuz ıkınma konusunda sizi uyaracaktır. Bu süreçte sizde ıkınarak bebeğin doğmasına yardım etmelisiniz. Zaten bebek rektumunuza baskı yaptığı için sizde ıkınma hissi duyacaksınız. Ikınma periyodundan sonra bebek doğar ve ardından plasentanın çıkması beklenen 3 periyot başlar. Bu periyotta ıkınmanız gerekmez. Ağrısız bir şekilde doktor plasentayı alır ve dikiş atarak doğum periyotları bitmiş olur.

Ikınma periyodunda öncelikle yerçekiminin faydası olan çömelme pozisyonu doğum için en ideal pozisyondur. Ancak uzun süre bu pozisyonda durmak oldukça zordur. Bunlar dışında; Yan yatma pozisyonu, Diz çökme pozisyonu, Diz dirsek pozisyonu, Doğum taburesi kullanmakta doğum pozisyonlarından biridir.

Doğum sırasında nasıl ıkınmak gerekir ?
Komada olan bir kadın dahi doğurabilir, nedeni ise vücudu zaten uygulaması gerekeni yapmaktadır. Şayet rahat ve sorunsuz itme safhasını tamamlamak için doğum pozisyonları ve nefes alıp verme ile ıkınma biçimi oldukça önemlidir.

Doğum evresinde doğru ıkınma taktikleri uygulayarak bebeğin doğumuna yardımcı olabilirsiniz. Günümüzde en fazla uygulanan doğum taktiği, derin bir nefes alıp sonrasında nefesin tutularak ıkınmaya dayanan taktiktir.

Ikınma sadece sancı geldiği sırada yapılmalıdır, sancılar biraz azaldığın da ıkınmadan diğer sancıya kadar dinlenmeniz gereklidir. Her sancı geldiğinde yeniden ıkınmanız gereklidir. Büyük ihtimalle 2 ya da 3 ıkınmanın sonunda bebek dünyaya gelecektir. Doğru ıkınma taktiği; sancınız geldiği anda burnunuz ile derin bir karın nefesi alın. Aldığınız nefesi içinizde tutun ve çenenizi göğsünüze bastırarak, bebeği iter gibi aşağıya doğru baskı uygulayın. Bu durum kişinin kabız olduğunda ıkınmasına benzemektedir. Ikınma sırasında bütün gücünüzü aşağıya doğru vermelisiniz. Ayrıca ıkınmanın kuvvetli ve kısa olmaması gerekir.

İsterseniz ıkınma sırasında "ııı" sesini çıkartarak nefesinizi dışarı verebilirsiniz. Bu sırada nefes vermenizin yavaş olması gerekir ki ıkınmanız fazla sürsün. Nefesiniz bitince ıkınma bitmiş olur. Eğer sancı geçmemişse yine aynı şekilde derin nefes alarak miğdemiz hava ile doldurulur ve ıkınarak yavaş bir şekilde nefes dışarı verilir. Ikınma sancıları geçince normal şekilde nefes alarak dinlenmeli sancılar gelince tekrar ıkınmalıyız. Ikınma sancıları tahmini 2 ile 3 dakika aralıklarla hissedilir.

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ıkınmanıza gerek yoktur. Doğum sırasında doğru ıkınma tekniğinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta burundan derin karın nefesi almaktır. Bu teknik hem doğumu kolaylaştıracak hemde bebeğe bol oksijen sağlayacaktır. Göğüs solunumu yapmak doğum sırasında pek faydalı olmayacaktır.
 
Geri
Üst