gebe
  1. narçiçeğimm

    narçiçeğimm Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2010
    Mesajlar:
    667
    Beğenilen Mesajlar:
    273
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    Yüreğinin çarptığı yerdeyim

    Düdüklü Tencere Yemeği Nasıl Çabuk Pişiriyor

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında narçiçeğimm tarafından paylaşıldı.

    Bu konu;Düdüklü tencere yemeği nasıl çabuk pişirir hakkında bilgi vermektedir.
    Yemek yaparken işimizi hem kolaylaştırıp hemde çabuklaştırır düdüklü tencerelerimiz.Ama bazılarımız korkar kullanmaya (Benim eltim mesela) peki düdüklü tencereler yemeği nasıl çabuk pişiriyor benim gibi merek eden meleklerimiz varsa faydalı bilgiler bölümümüzde bu sorunun cevabını bulabilirler.

    [​IMG]


    Tencere daha 14. yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı. O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu. En eski tencereler dökme demirdendiler. Sonraları toprak, bakır, alüminyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı.
    Bakır tencerelerin, kullanış ve dayanma bakımından iyi olmalarına karşın sık sık kalaylanmaları gerekir. Alüminyum tencerelerin sakıncalı yanları ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alüminyum üzerine olan etkileridir. Sıcak-soğuk farkından etkilenip çatlasalar da en sağlıklı tencereler cam (payreks) olanlarıdır. Pişirme sırasında içleri görülebildiğinden sık sık kapaklarının açılması gerekmez, yiyeceğin vitamini kaçmaz.
    Düdüklü tencerelerin yan yüzleri basınca dayalı malzemeden yapılır. Kapakları ise ilginçtir. Çevrilince tencerenin ağzını içten sıkı sıkı kapatırlar ve buharın kaçmasına mani olurlar.
    Düdüklü tencerenin kapağında herhangi bir patlama tehlikesine karşı, istenen basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bir subap vardır. Basınç ayarlananın üstüne çıkınca subap açılır, buhar buradan dışarı kaçar, hızla çıkan buharın çıkardığı düdük sesi de etrafı olaydan haberdar eder. Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır.
    Düdüklü tencerenin pişirme prensibinde suyun kaynama özelliği yatar. Su 100 derecede kaynar demek tek başına doğru bir ifade değildir. Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir. Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.
    Normal tencere ısıtıldığında su 100 derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır, yemek de bu sıcaklık da pişer. Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 130 dereceye kadar çıkar.
    Böylece pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkar. Bu yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ederek, vitamin ve minerallerini kaybetmeden daha çabuk pişmesini sağlar. Bundan dolayı et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler.
    Gelelim düdüklü tencerenin öyküsüne. 1682 yılının 12 Nisan akşamı Londra'da bir evde kraliyet sosyetesinden bir grup yemek yiyeceklerdir. Bu yemek o güne kadar yenmiş yemeklerden farklıdır çünkü davetlilerden Fransız mucit, 35 yaşlarındaki Deniş Papin, yemeği son buluşu olan, her tarafı kapalı, üzerinde emniyet vanası olan bir kap içinde pişirecektir.
    Papin, gazlarla ilgili ana kanunları formüle eden İrlandalı fizikçi Robert Boyle'nin asistanıdır ve kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükselten bu buluşunu 1679'da gerçekleştirmiştir. Yemekte bulunanlar pişen etten o kadar memnun olmuşlardır ki, bu buharlı tencere süratle yayılmış, hemen hemen bütün yiyeceklerin hatta pasta ve pudinglerin pişirilmelerinde bile kullanılmıştır.
    Her icadın ilkinde olduğu gibi, bunda da bazı aksamalar olmuş, emniyet valfı sık sık tutukluk yapmış, güzel bir akşam yemeği yemeye hazırlananlar, tencere patlayınca yiyecekleri duvarlarda seyretmek zorunda kalmışlardır. Bu patlamalar düdüklü tencerenin neredeyse 150 yıl unutulmasına yol açmıştır. Tekrar popüler olması ise Napoleon Bonaparte sayesinde olmuştur.
    'Bir ordu midesi üzerinde hareket eder' diye bir vecizenin sahibi olan Napoleon askerlerine yiyecek ikmalini sağlıklı yapamamaktan şikayetçi idi. Bu sorunu çözmek için parasal ödül vaat etmesi üzerine Fransız şef Nicholas Appert, Papin'in buluşunu geliştirerek günümüzdekine benzer pratik bir düdüklü tencere yapmış ve tekrar yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır.

     
    deniz-07 bunu beğendi.
Düdüklü Tencere Yemeği Nasıl Çabuk Pişiriyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Düdüklü Tencere

    Düdüklü Tencere

    hangi düdüklü tencere düdüklüde dolma düdüklü tencerede kek pişirme tencerede dolma hangi tencere daha iyi Melekler, Düdüklü tencereyi çoğunuz kullanıyorsunuzdur. Kullandığınız markalardan memnun musunuz? En çok hangi yemekleri düdüklüde yapıyorsunuz? Düdüklü tencere hakkındaki bilgilerinizi paylaşır mısınız burada? Sevgiler
  2. Düdüklü Tencere Yiyeceği Nasıl Çabuk Pişirir?

    Düdüklü Tencere Yiyeceği Nasıl Çabuk Pişirir?

    ıslatılmamış kuru fasulye tarifi nohut nasıl çabuk pişer Tencere daha 14. yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı. O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu. En eski tencereler dökme demirdendiler. Sonraları toprak, bakır, alimünyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı Bakır tencerelerin, kullanış ve...
  3. Düdüklü tencere nasıl ortaya çıktı?

    Düdüklü tencere nasıl ortaya çıktı?

    Kadınların mutfaktaki kurtarıcısı düdüklü tencereler nasıl ortaya çıktı biliyormusunuz kızlar... Tencere daha 14 yüzyılda hemen hemen tamamıyla bugünkü şeklini aldı O zamanlar tencereler sadece yemek pişirmek için değil, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkamak için bile kullanılıyordu En eski tencereler dökme demirdendiler Sonraları toprak, bakır, alüminyum, emaye ve camdan olanları da...
  4. Düdüklü Tencere Kullanmanın Püf Noktaları

    Düdüklü Tencere Kullanmanın Püf Noktaları

    Kadınların mutfaktaki büyük yardımcısı düdüklü tencereleri kullanmak biraz tehlikeli kızlar...Düdüklü tencereler nasıl kullanılır buyrun okuyun bayanlar... Bizim alıştığımız, sevdiğimiz ve aradığımız bütün yemekleri düdüklü tencere ile istediğimiz gibi nefis bir şekilde elde etmemize imkân yoktur. Fakat damağımızı yadırgatmadan, hattâ bize diğerlerinden fazla nefaset sağlayabilecek bazı...
  5. Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

    Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

    Düdüklü tencereler bayanların mutfaktaki en büyük yardımcısı..Düdüklü tencereler buharın dışarıya kaçmasını önleyerek yiyeceklerinhem kısa sürede pişmesini hemde yiyeceklerin vitamininin içinde kalmasını sağlıyor.Yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışan düdüklü tencereleri bir çok bayan tercih etsede şahsen kendim korktuğumdan ötürü kullanmıyorum.Her ne...

Sayfayı Paylaş