gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.365
    Beğenilen Mesajlar:
    960
    Ödül Puanları:
    113

    Kek yapımının püf noktaları

    Konu, 'Mutfak İçin Pratik Bilgiler' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    kabartma tozu yerine karbonat kabartma tozu yerine ne kullanılabilir karbonatlı kek kelepçeli kek kalıbı nasıl kullanılır İlk kekimi ortaokulu bitirip liseye başlayacağım yaz yapmıştım. O gün saniye saniye aklımdadır. Akşam bir arkadaşımda kalmıştım. Kahvaltı sırasında öğleden sonrası için kek yapmaya karar vermiştik. Hayatımda o güne kadar ne kek yapmış, ne de nasıl yapıldığına şahit olmuştum. Fakat Cihan çalışkan olduğu kadar hamarattı da. Bütün malzemeleri bir kenara çıkartıp bir müddet bekledik. Daha sonra da sırasıyla malzemeleri koyup çırptık. Şimdi komik geliyor ama çırparken saat kurduğumuzu hatırlıyorum. Yumurta ve şeker 5 dakika, yağ katıldıktan sonra 3 dakika gibi. Her aşamada mutfak saatini yeni duruma göre ayarlıyorduk. Üzümlü bir kekti… İşte o günden sonra okuldu işti derken belki yıllarca kek yapmadım. Fakat annemin kekleri kahvaltılarımın, çay saatlerimin, akşam sohbetlerimin ayrılmaz parçası oldu. Cihan’la yaptığımız ilk kekten bu yana hiç hüsran yaşamadım. Hep güzel kabaran, kalıbından muntazam çıkan keklerim oldu. Hüsran sınıfına girebilecek tek bir deneme hatırlıyorum. Onda da acele ile daha pişmeden fırından çıkarttığım için kalıptan çıkmayıp parçalanmıştı. Paramparça ve çiğken bile lezzetlilerdi.
    Zaman içinde kek yaparken insanları zorlayan iki konu olduğunu gördüm. Birisi kekin kabarmaması, diğeri de kekin kalıptan çıkmaması… Bu işin sırrı neydi? Ben neler yapıyordum da bunları yaşamıyordum…
    Bence (aslında sadece bence değil birçok otoritece de) kek yapmanın en önemli püf noktası oda sıcaklığında malzeme kullanmak.

    Annem hep öyle yapardı. Hatırlıyorum da kek yapmak için malzemeleri sabahtan dolaptan çıkartırdı. Hatta acelesi varsa çaydanlığın buharı ile daha çabuk ısınsınlar diye ocağın yanında duran mini fırının üstüne koyardı. Bir seferinde kahvaltıda kanepe yapmak için fırını yarım saat çalıştırmıştım. Tabi bu aniden gelen mutfak aşkı annemin bütün gün temizlik mesaisi yapmasına neden olmuştu. Kek yapmak için çıkartıp fırının üstüne koyduğu margarin eriyip her yere yayılmış, yumurtalar ağır ağır pişmişti…
    Kek yapımına geçmeden önce mutlaka kalıp hazırlanmalıdır. [​IMG]

    Kalıp yağlandıktan sonra üzerine un serpilip her tarafına yayılmalı, fazlası alınmalıdır.

    Bu şekilde hazırlanan kalıp hamurun yapımı aşamasında buzdolabında bekletildiği takdirde yapışmama konusunda garantili sonuçlar alınır. Kalıba yağlı kâğıt sermek de başka bir çözümdür. O zaman kâğıtta kat yeri oluşmamasına dikkat edilmelidir. Gerçi yeni çıkan silikon kalıplar ile bu işlemleri yapmaya pek lüzum yok. Ayrıca topkekler için kağıt kalıplar da kullanılabilir. Kağıt kalıplar bir topkek kalıbının içine konulabileceği gibi, alüminyum folyodan oluşturulacak çerçevelerin içine de konulabilir.
    Kekimizin kabarması için temel olarak dört farklı yöntem kullanıyoruz:
    1. Kabartma tozu katıyoruz.
    2. Karbonat katıyoruz.
    3. Kabartma tozu ve karbonatı birlikte katıyoruz.
    4. Yumurtayı iyice kabarıncaya kadar çırpıyoruz.
    Kabartma tozu; karbonat, nişasta, krem tartar gibi malzemelerin karışımından oluşmaktadır.
    [​IMG]
    Karbonat denilince aklıma ilk Analitik kimya ve Su kimyası derslerim geliyor. Derslerde bolbol su sertliği gibi hesaplar yapardık. Tabi ilk hesap karbonatla ilgili olurdu. Şimdi bile su şişelerinin üzerindeki değerleri eğlence olsun diye hesapladığım oluyor. Karbonat bizim su hesaplarında ikinci sırada oluştuğunu farzettiğimiz sodyum bikarbonattır. Sıvı ve asit içeren (yoğurt, sirke, limon vb.) bir madde ile karıştırıldığı zaman reaksiyon başlar ve karbondioksit kabarcıkları oluşur. Fırında sıcak hava ile kabarcıklar büyüyüp hamurun kabarmasını sağlar.
    Kabartma tozu ve karbonatın birlikte kullanıldığı durumlarda kabartma tozu kabartma işlemi için, karbonat ise asit oranını düzenlemek için konulur.
    [​IMG]
    ilkbahar kekinde olduğu gibi yumurtanın çırpılıp iyice havalandırılması sonucunda da kekler çökmeden pişirilebilir. Burada en önemli noktalardan birisi de yumurtaların bir kaseye kırılıp kontrol edildikten sonra karıştırma kabına aktarılmasıdır. Bu şekilde istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında bütün mazlemelerinizi atmak zorunda kalmazsınız. Kabarmanın arttırılması için suflelerde olduğu gibi yumurtanın sarısı ve beyazının ayrılıp, cam bir kapta beyazın kar haline gelmesi sağlanır. Yumurta sarıları, şeker, yağ, un gibi malzemelerle karıştırıldıktan sonra yumurta karı yavaş yavaş eklenir.
    Tariflerimizde karbonat mı kabartma tozu mu kullanmamız gerektiğine karar vermenin en iyi yolu malzemelere bakmaktır. Malzeme listesinde yeterince asitli (yoğurt, sirke, limon) ürün yoksa karbonat kekinizin acı olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda kabartma tozu seçmekte fayda vardır. Yoğurt ve limon kullanılan bütün tariflerde kabartma tozuna ek olarak çok az karbonat kullanmakta yarar var.
    Malzemeleri çırpma konusunda en önemli kıstaslar, şekerin erimesi, yumurtanın krema kıvamına gelip kabarmasıdır.

    Bu ortalama beş ila on dakika arasında bir süre alır. Eğer şeker ve yağ karışımına yumurta eklenecekse yumurtalar teker teker katılmalı ve iyice çırpılmalıdır.
    Kabartma tozu, vanilya, kakao, tarçın gibi malzemeler una eklenmeli, karışımın tam olarak gerçekleşmesi ve havalandırılması maksadıyla hep birlikte bir kere elenmelidir.

    Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır. Un karışıma katıldıktan sonra çok fazla karıştırılmamalıdır. Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
    [​IMG]
    Hamurunuza en son nişastaya ya da una bulanmış çikolata, meyve ve çerezleri katmanız gerekir.

    Çok fazla karıştırmadan hamurun üstüne bırakmak en iyisidir. Un ve nişasta meyvenin nemini aldığı gibi tutunmayı sağlayarak çökmeyi engeller.Bu tip kekleri önceden ısıtılmış fırına koymakta fayda vardır.
    Hamuru önceden hazırladığımız kalıba aktarıp, kalıbı bir iki kere tezgâha ya da kaşık ile kalıbın etrafına vurarak hamurun oturması sağlanır. Hamur miktarının kalıbın 2/3′ünü geçmemesine dikkat edilmelidir. Meyve ve çerezler bu aşamada da katılabilir.
    [​IMG]
    Kekler genellikle 170–190 derece arasında önceden ısıtılmış fırınlarda pişirilir.

    Kabartma tozu kullanılan tariflerde soğuk fırına konulmasında sakınca yoktur. Ancak karbonat sıvı maddeyle temas eder etmez reaksiyona başladığı için, hemen sıcak fırına konulması gerekmektedir.
    Elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda kek pişirilebilir. Mikrodalga fırın kızartma yapmayacağı için pişirilecek keklerin kakaolu ya da renkli olması tercih edilmelidir.
    [​IMG]
    Karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dakika kapak kesinlikle açılmamalıdır.

    Topkeklerde aşağı yukarı pişme süresi bu olduğu için en erken 10 dakika sonunda kapak açılabilir. İdeali verilen pişme süresine yaklaşıncaya kadar kapağı açmamaktır. Eğer fırınınızın bir tarafı daha fazla kızartıyorsa bu süre dolduktan sonra kekinizi çevirerek her yerin eşit kızarmasını sağlayabilirsiniz. Üstünün çok kızardığına kanaat getirirseniz bir parça yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo ile kapatmanız yanmasını engeller.
    Hepimizin bildiği kürdan testinden yani batırılıp çıkarılan kürdanın temiz çıkmasından sonra kek fırından alınıp üstü temiz bir bezle örtülüp on dakika kadar ılınması beklenir. Sıcak kekin kalıptan çıkartılması mümkün değildir. Çıkartmaya çalışırsanız dağılır. Ilıklaşan kek kalıptan çıkartılıp bir ızgara üzerinde soğutulur. Izgaranız yoksa kâğıt havlu serili bir servis tabağına almanız kekin nemlenip, ıslak ıslak olmasını engeller.
    Eğer aceleniz varsa kekinizi fırından çıkarttıktan sonra ıslak bir bezin üstüne ya da kalıbınız kelepçeli değilse su dolu bir kabın içine oturtarak hızlı soğuma sağlayabilirsiniz.
    Keki nasıl sıcakken kalıptan çıkartmak riskli ise tamamen soğuduktan sonra çıkartmak da risklidir.

    Soğuma sırasında nemlenen kek tabanı kalıba yapışmayı arttırıp, parçalanmaya sebep olabilir.
    [​IMG]
    Keklerinizi mutlaka kapaklı kaplarda saklayın. Bayatlayan keklerinizi atmak yerine kupların içinde kullanmak ya da uydurmakta kullanın. İnce ince dilimleyip ardından tekrar fırına vererek biscottiler / krik kraklar da elde edebilirsiniz.

     
    pebble bunu beğendi.
  2. melegimeren

    melegimeren Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Şubat 2008
    Mesajlar:
    933
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Kek yapımının püf noktaları
    emeğine sağlık
     
  3. sule

    sule Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    11 Şubat 2008
    Mesajlar:
    614
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    hollanda
    Ce: Kek yapımının püf noktaları

    yani o kadar yazana kadar yapaydinya cayin yaninda yeseydik soyle olmazmiydi canim cekti valla dur avucumu yaliyimda bi tarafim sismesin:first:tesekkurler puf noktalarin icin...ben kek istiyoooooooooooooooooooooooooooooooom
     
  4. *jellibon*

    *jellibon* Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    9 Kasım 2007
    Mesajlar:
    6.787
    Beğenilen Mesajlar:
    36
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    mutluluk ülkesinden
    Cevap: Kek yapımının püf noktaları

    emeğine sağlık m.c. abi
     
  5. CaRiZmA

    CaRiZmA Vip Melek Üye

    Kayıt:
    12 Nisan 2008
    Mesajlar:
    6.487
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Stuttgart/SIVAS
    Cevap: Kek yapımının püf noktaları
    Paylasim icin tsk.
     
  6. ecege

    ecege Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Haziran 2008
    Mesajlar:
    402
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Kek yapımının püf noktaları

    söylemesi ayıp bende çok güzel yaparım şu keki ayy yapsam da yesek mi neee 1
    emeğine sağlık canımm
     
  7. handanca

    handanca Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4.685
    Beğenilen Mesajlar:
    106
    Ödül Puanları:
    63
    Cevap: Kek yapımının püf noktaları
    çok kimyasal bi anlatım olmuş:D Şaka bi yana paylaşım için teşekürler.
     
  8. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    Cevap: Kek yapımının püf noktaları

    canım kek istedi adminim bu yapılırmı yaa kim kek yapıcak şimdi
    ellerine sağlık
     
  9. fırtına

    fırtına Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Ekim 2008
    Mesajlar:
    2.895
    Beğenilen Mesajlar:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    istanbul
    Cevap: Kek yapımının püf noktaları

    görüntüler süpperr ama benim püf noktam çok basit ama :) katı yağ yerine sıvı yağ kullanmak kabartma tozunu 1 yerine 2 tane katmak :hhh:
     
  10. cadi_91

    cadi_91 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.376
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankara
    kek yapmayı beceremiyorum deniycem canım emeğine sağlık
     
  11. jadejade

    jadejade Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    43
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
  12. jadejade

    jadejade Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    43
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
  13. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    yağlı kağıtyerine ne kullana bilirizz
     
  14. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    Ellerıne saglık valla denıyecegım benımkı hep coker onun ıcınde careler arıyordum sagol
     
  15. prensesh

    prensesh Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    8 Haziran 2012
    Mesajlar:
    30
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    emegıne saglık denememek olmaz:)
     
Kek yapımının püf noktaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. püf noktaları

    püf noktaları

    Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır. Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun. Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup...
  2. Püf Noktaları

    Püf Noktaları

    Elinin mürekkebiyle kadın işine soyunan, kısaca yalnız yaşayan erkeklere beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yemek yapmayı öğreten birkaç bilgi : Yemekleri daima tencerenin içinden yiyin. Böylelikle tabak kirletmemiş olursunuz asla sade pilav yapmayın. Domatesli pilav yaptığınızda altını tuttursanız bile renginden anlaşılmaz... Soğanlı bir yemek yapacaksanız asla soğana dokunmayın....
  3. Buzdan kase yapımının püf noktaları

    Buzdan kase yapımının püf noktaları

    Buz 'dan kase yapmak için gerekenler küçüklü , büyüklü birbirinin aynısı yada benzeri iki kase , koli bandı , arzuya göre süslemek için yaprak , çiçek vb. , su ve derin dondurucu. a - İki kase iç içe konur b - Koli bandıyla , dıştaki kase üst tarafından bantlanır. İki cam kasenin arasına su dökülür. Suyun kaldırma gücüyle içte ki kase havalanır ve dış kase ile aynı seviye geldiğinde koli...
  4. Evde Ekmek Yapımının Püf Noktaları

    Evde Ekmek Yapımının Püf Noktaları

    Dışardan ekmek almak istemiyor ekmeğinizi evde kendiniz yapmak istiyorsanız...Buyrun püf noktaları... 1. Malzemeler Un: Unun taze ve hava almamış olması ekmeğin güzel kabarması ve lezzetli olması için önemli bir unsur. Paketin ağzını mutlaka kapalı saklayın, bir sonraki ekmeğiniz de lezzetli olsun. Marketlerde değişik çeşit unlar bulabilirsiniz, benim tavsiyem tam doygun buğday unu....
  5. 2012 Makyaj Yapımının Püf Noktaları

    2012 Makyaj Yapımının Püf Noktaları

    makyajın püf noktaları makyaj çantam makyaj makyajın akmaması için makyajın sırları hakkında bilgi için yazımıza buyrun arkadaşlar Makyaj kadınların vaz daha canlı bir yüze ve çekiciliğe güzelliğe sahip olması için yapılmasıdır. Uzun ve Gür kirpikler, dolgun renkli dudaklar, Eye linerler ve allıklar biz kadınlar için yeterli olabilir :) 2012 Makyaj Yapımının Püf noktalarını sizlerle...

Sayfayı Paylaş