gebe
  1. cns_01

    cns_01 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    381
    Beğenilen Mesajlar:
    95
    Ödül Puanları:
    0

    Mutfaktan Püf Noktalar - 2. Bölüm

    Konu, 'Mutfak İçin Pratik Bilgiler' kısmında cns_01 tarafından paylaşıldı.

    püf noktalar, yararli bilgiler, mutfak, hazirlarken, acarken, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz
    [​IMG]

    Püf Noktalar


    PATLICAN PİŞİRİRKEN

    Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.


    TAZE PATATES SOYARKEN

    Evet yaz aylarındayız ve taze patatesler, pazar ve manavlarda yerlerini aldılar. Kızartması, salatası kısacası her şeyi bir başka lezzetli olan taze patatesin ince bir kabuğu olduğu için, bunu soymak pek çoğumuza zor gelir. Fakat patatesleri yıkarken bir bulaşık teli ile ovarsanız, kabuklarını da daha kolay soyabilirsiniz.


    LİMON SUYU

    Siz de “nerede o eski limonlar!” diyenlerden misiniz? Artık şöyle bol sulu limon bulmak çok zor değil mi? Eğer limonu kullanmadan önce 1 dakika kadar sıcak fırında bekletirseniz, suyundan daha fazla faydalanabilirsiniz. Bir diğer önerimiz de, limonu sert bir zeminde yuvarlayarak kesmeniz.


    HAMURUNUZ KURUMASIN

    Bazı hamurişlerinde kullanılan hamurları bir süre dinlendirmek gerekir. Eğer hamuru ağzı açık bir şekilde bekletirseniz, üzeri kabuk tutar ve kurur. Bunun için bekletme süresi boyunca, üzerini nemli bir bezle örtmeye özen göstermelisiniz!.


    KEK YAPARKEN

    Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur.


    ETİN LEZZETİ

    Izgara yaptığınız ya da kavurduğunuz etlerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız işte size çok pratik bir yöntem: Etleri, 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımı ile ovun. 10-12 saat kadar buzdolabında bekletip, daha sonra pişirin.


    SEBZELERİN VİTAMİNİ

    Sebzelerin pişerken vitaminlerini kaybetmemesi, sağlıklı beslenmek için çok gereklidir. Bunun için sebzeleri yıkadıktan sonra suda bırakmamak, az miktarda tuzlu suda kısa süre pişirmek gereklidir. Ayrıca unutmamalısınız ki, en iyi pişirme şekli buharda pişirmek. Sebzeleri uzun süre pişirmekten ise mutlaka kaçınmalısınız.


    BALIK TAZE Mİ?

    Balık alırken tazesini seçmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur. Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır. Solungaçları ise kırmızı ya da pembedir. Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun. Balık hemen dibe çöküyorsa taze demektir.


    YUMURTA KESERKEN

    Yumurta salatası yaparken, yumurtaları parçalamadan kesemiyorsanız, kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Yumurtaları ıslak bıçakla kesin.


    SOSLU MAKARNAYI ISITIRKEN

    Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz. Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir. Oysa ki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup (benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz.


    PATATESLERİNİZ FİLİZLENMESİN

    Hemen hemen her yemeğe giren patates, sürekli elimizin altında olan sebzelerden biridir. Fakat bir de o filizlenmesi yok mu! Bunu önlemek için, patatesi kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Ayrıca patates torbasına atacağınız 1 adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre geciktirecektir.


    SARMISAĞA ZEYTİNYAĞI KORUMASI

    Sarmısağa ihtiyacınız olduğu anlarda kabuğunu ayıklamaktan sıkılıyorsanız, fazla miktarda sarmısağı bir seferde soyun. Sonra da zeytinyağı dolu bir kavonoza atıp, burada saklayın. Bu şekilde hem uzun süre muhafaza etmiş hem de içinde bulunduğu yağla yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet kazandırmış olursunuz.


    PEYNİRİ NASIL RENDELEYELİM

    Özellikle makarna ve hamurişlerine çok yakışan peyniri kolayca rendelemek için, buzluğa koyup burada 15 dakika bekletin. Bu işlemin ardından rendelemek de oldukça kolaylaşacaktır.


    MANTARLARINIZ KARARMASIN

    Mantarla yemek hazırlarken, doğrandığı anda hemen kararması en büyük problemdir. Oysa ki mantarları tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletip daha sonra pişirirseniz, böyle bir sorun kalmaz. Ayrıca mantarları muhafaza ederken kese kağıdında ve buzdolabında saklayın. Plastik torbalardan ise uzak durun çünkü yapış yapış olur.


    MAYDANOZ

    Maydanoz, yemeklere farklı bir aroma ve özel bir lezzet katar. Fakat maydanozu, yemeği ateşten almadan önce katmaya dikkat edin. Çünkü pişmiş maydanoz hem acımsı bir tat kazanır hem de vitaminini kaybeder.


    YAĞ SIÇRAMASIN

    Kızartma yaparken yağın sıçraması hem cildinize zarar verebilir hem de etrafa. Eğer kızartma yapacağınız sıvıyağın içine bir tutam tuz katarsanız, yağın tavanın dışına çıkmasını da önlemiş olursunuz!. Ayrıca kurutulmuş limon kabuklarını isli ve yağlı mutfak eşyalarını ovarken kullanabilirsiniz.


    SALÇAYA HAVUÇ TAKVİYESİ

    Salçanızın çok ekşi olduğundan şikayet ediyorsanız, kavanozun içine 1 adet havuç rendeleyin. Hem ekşiliği alacak, hem de içine farklı bir aroma katacaktır.



    Alinti


     
Mutfaktan Püf Noktalar - 2. Bölüm konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. mutfakta süper püf noktaları

    mutfakta süper püf noktaları

    PATATES PÜRESİ İÇİN Patates püresini yaparken dha lezszetli olmasını istiyorsanız,içine süt de katabilirsiniz.Ama ne kadar süt atacağınızı kestiremiyorsanız,süt yerine süt tozu kullanabilirsiniz.Böylece hem patates püresinini kıvamıı rahatça tutturabilirsiniz hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz. TART HAMURU TOPAKLAŞIYOR MU? Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine...
  2. Mutfağı Düzenlemenin Püf Noktaları

    Mutfağı Düzenlemenin Püf Noktaları

    Meleklerim evde en sık kullanılan ve dolayısıyla en sık dağılan bölüm mutfaktır.:DKendinize bir düzenleme planı çıkarıp, doğru saklama teknikleriyle mutfağınızı düzenleyebilirsiniz.Nasıl olacak diye düşünmeyin:) İşinizi kolaylaştıracak püf noktalarını sizlere sunuyorum:)Buyrunuz meleklerim... Mutfağı Düzenlemenin Püf Noktaları İşe başlamadan önce kendinize uygulayabileceğiniz gerçek...
  3. Mutfakta Püf Noktaları

    Mutfakta Püf Noktaları

    Mutfakta her bayanın işine yarayacak pratik bilgiler... Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp, onları da koyabilirsiniz. Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir. Sebze haşlarken kokmasın istiyorsanız;...
  4. Mutfaktan Püf Noktalar - 1. Bölüm

    Mutfaktan Püf Noktalar - 1. Bölüm

    püf noktalar, yararli bilgiler, mutfak, hazirlarken, acarken, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz Püf Noktalar DOMATES SOYARKEN Domatesi kaynar suya daldırıp bıçağın tersini üstünde ağır ağır gezdirirseniz kabuğu kolayca soyulur. HAMUR AÇARKEN Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir. BEŞAMEL SOS...
  5. mutfaktaki bazı püf noktaları

    mutfaktaki bazı püf noktaları

    Artan Pilavlar Artan pilavınızı değerlendirmek için, miktarına bağlı olarak bir ya da iki yumurtayı çırpıp pilavla karıştırdıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirip fırına verin Balı Bozulmadan Saklamak Için Balı bozulmadan saklamak için, cam kavanozda ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin. Balıgın Taze Kalması Icin Balık aldınız ama hemen pişirmek istemiyorsunuz....

Sayfayı Paylaş