gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.171
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113

    osmanlıda Ramazan sofrası

    Konu, 'Ramazan özel bölüm' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    osmanlıda ramazan Allahım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla oruçumu açtım ve Ramazan ayının yarınki oruçuna da niyet ettim.
    Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"


    11 ayın bir sultanı diye anılan Ramazan ayının kendine özgü pek çok töresi vardır. Biz burada sadece bu törenin sofrasından söz edebileceğiz.

    Ramazan günlerinde de sofraların her gün iki türlüsü kuruluyor. Bir iftar sofrası. Öbürü sahur sofrası.

    İftar sofrası, saati belli olan ve akşam saatlerinde açılan sofradır. Genelde oruç açma zamanını ve sofraya daveti şehirlerde ve kasabalarda toplar patlatarak haber verirlerdi insanlara.

    Top sesini duyanlar aile sofralarının töresine uyarak yerlerine otururlar ve oruç açarlardı. Yani bütün günü hiçbir şey yemeden geçirenler oruç bozarlardı. Ya birkaç yudum suyla. Ya bir zeytinle.

    Ramazan sofralarının ilki olan iftar sofrası iki aşamalıdır. Birinci aşama "İftariye" denilen ilk fasıl, ikincisi de yemeklerin yendiği ikinci fasıl.

    İftariye, açlığın verdiği hızla yemeklerin üstüne atılmayı önlemek üzere tertiplenmiş çerez sofrasıdır bir anlamda. Küçük tabaklarda ve sahanlarda reçeller, peynirler, zeytinler ve benzeri yiyeceklerden teker teker alınır. Bunların yanında fırınlardan yeni çıkmış pideler vardır.

    İftar sofrası bittikten sonra bir anda kaldırılır. O sıra akşam namazının okunma sırasıdır. İsteyenler ezanla gelen sese uyarak akşam namazını kılar. Sonra, yeniden hazırlanmış olan sofranın başına oturulur. Çorbadan sonra araya giren yemek normal sofralarda pek olmayan yumurtalı pastırmadır. Yalnız pastırma da olabilir. Bu pastırmanın pişiriminde bazı özellikler vardır. Soğanlı pişmesi gibi.

    Saray sofralarında hemen her ramazan günü var olan pastırma evlerde her gün olur muydu bilemiyorum.

    Sonra gelen yemekler etle başlar ve genel olarak güllaçla biter.

    Belli saatlerde yenen sahur yemeği ikinci ve orucu karşılama yemeğidir. Sabaha karşı yenir. Bu yemeğin misafiri olmaz. Ev halkı arasında yenir. Gündüz, insanı susatmayacak, ama tok tutacak yemekler yapılır. Sahur sofrasında mutlaka hoşaf olur. Pilav, makarna, börek türleri bu yemeğin tutucu yemekleridir.

    Bir de: Her padişah, her ramazanda her on yeniçeriye bir büyük tepsi olmak üzere baklava yaptırıyor. Her tepsiyi iki yeniçeri saraydan alarak yeniçeri ocağına getiriyor. Ertesi gün bu gümüş tepsiler ve üstüne örtülen futalar saraya gönderiliyor.


     
  2. Ayışık

    Ayışık Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    15 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.424
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    adana
    Cevap: osmanlıda Ramazan sofrası
    emeğine sağlık
     
osmanlıda Ramazan sofrası konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ayvalık şeytan Sofrası

    Ayvalık şeytan Sofrası

    şeytanın resmini göster gün batımını seyreden turistler - şeytan sofrası çay bahçeleri - şeytan sofrası ve aşıklar :) - şeytan sofrasından adalar görüntüsü - şeytan sofrasından adalar görüntüsü - Şeytan sofrasından Cunda Adası görüntüsü - Şeytan sofrasından Manastır görüntüsü - Şeytan sofrasından Yunan adaları - şeytanın ayak izi şeytan sofrasında, şeytanın ayak...
  2. Osmanlı

    Osmanlı

    Osmanlı Eskiden Osmanlı İmparatorluğu´nda viskon ve koton karışık üretilen kumaşta çoğu zaman çizgili desen kullanılıyor. Kumaş; ipek, yün ve koton karışımından oluşuyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanılıyor.
  3. iftar sofrası

    iftar sofrası

    Padişahların ''ilginç menülü'' iftar sofrası Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç menülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içildiği, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu. Zengin Osmanlı mutfağında iftar sofralarındaki padişahlara özel hazırlanan menülere büyük önem veriliyordu. Saray mutfaklarında...
  4. Mevlana'nın Sofrası

    Mevlana'nın Sofrası

    mevlananın şiirleri mevlana sofrası karsın yemekleri kahvaltı sofrası kahvalti sofrasi "Hamdım Piştim Oldum".....Mevlana'nın Sofrası.. Büyük İslam âlimi Mevlâna’nın eserlerinde verdiği "reçete"ler, bugün Konya mutfağının hâlâ önemli bir parçası... Ünlü İslam düşünürü Mevlâna, hayat felsefesini açıklarken sembollerinin çoğunu doğadan seçmiştir. Gıdalar da...
  5. osmanlı

    osmanlı

    osmanlı zamanında neden ladevri vardı gül devri yoktu

Sayfayı Paylaş