rahim film

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
rahim film
ben dilek rahim filimi cekilcek bu ay ama cok korkuyorum neyapcam bilmiyorum
 
Değerli misafirimiz gerekli açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.


HSG (RAHİM FİLMİ)Rahim filmi olarak bilinen Histerosalpingografi (HSG) rahim boşluğunun ve tüplerin durumunu incelemek için çekilen röntgen filmidir.
korkmanıza gerek yok.
Nasıl yapılıyor?

İnceleme yapılacak kadın muayene önlüğü giyer. Kolye, saat, gözlük, küpe, toka gibi aksesuarların çıkartılması gerekmez. Sonra, dizleri kıvrık olarak Röntgen masasına sırtüstü yatar. Rahim ağzının görülebilmesi için spekulum adı verilen bir alet vajinaya yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı mikrop öldürücü bir sıvıyla silindikten sonra ucunda küçük bir balon bulunan özel bir kateter rahim ağzı kanalına yerleştirilir. Bu kateter yumuşak bir maddeden yapılmış olup, yaklaşık olarak standart tükenmez kalem içi kalınlığındadır. Kullandığımız röntgen cihazının bize sağladığı olanaklar nedeniyle rahmi tutmaya, düzleştirmek için tutarak çekmeye veya itmeye ihtiyacımız yoktur. Bu nedenle ucunda rahim ağzına geçirilen sivri çengeller bulunan tenekulum isimli aleti kullanmıyoruz. Rahim ağzı kanalı içine yerleştirdiğimiz kateter yoluyla rahim içine röngen ışınlarını tutma özelliğine sahip bir sıvı verip sıvının ilerleyişini monitörlerden izliyor, uygun aşamalarda dijital röntgen görüntüleri kaydediyoruz.

İşlem ne kadar sürer?

Normal şartlarda inceleme birkaç dakika içinde biter. İncelemeden sonraki 10 dakika içinde film ve raporunuz teslim edilir. Giyinip soyunma, bilgilendirme, kayıt ve raporlama dahil merkezde harcayacağınız toplam süre ortalama 30 dakika kadardır.
İnceleme ne zaman yapılmalıdır?

İnceleme sırasında hamile olunmadığından emin olmak için adetin 6-10. günleri arası tercih edilir. (Adetin başladığı gün 1. gün olarak sayılır). Ancak hiç adet görmeyenler ile hamile olmadığından kesinlikle emin olunan kişilere herhangi bir zamanda bu inceleme yapılabilir.

Komplikasyonlar nelerdir?

Nadiren enfeksiyon gelişebilir. Var olan bir enfeksiyon yayılabilir. Yeni jenerasyon inceleme sıvıları (non-iyonik iyotlu kontrast maddeler) sayesinde alerji ihtimali çok düşüktür. İyoda karşı alerjisi olduğunu bilen kişiler inceleme öncesi hekimi bilgilendirmelidir. Bu kişilere iyot içermeyen sıvılar kullanılarak inceleme yapılır. Kullandığımız yöntemde kanama, damar tıkanması, rahim delinmesi gibi komplikasyonlar yoktur.

İnceleme öncesi hazırlık gerekir mi?

İnceleme yapılacak kişilerin önceden bir hazırlık yapmaları gerekmez. Özel durumlar haricinde sakinleştirici, ağrı kesici, müshil, lavman veya antibiyotik kullanmaya gerek yoktur.

İnceleme sonrasında neler yapmalı?

İncelemeden sonra işinize veya rutin gündelik yaşamınıza geri dönebilirsiniz. İçeri verilen sıvının bir kısmı dışarı boşalacağından incelemeden sonra kullanmanız için size bir hijyenik ped verilecektir.

İnceleme sonrası dönemde herhangi bir kısıtlama yoktur. Ağrı ve kanama olmayacaktır. Ancak, incelemeden sonraki 1-2 gün içinde artarak devam eden ağrı ve/veya ateş şikayetiniz olursa doktorunuzu aramalısınız.


Çok geçmiş olsun..
 
Geri
Üst