yogurdun mayalanma sıcaklığı hakkında bilği

Konu, 'Soru-Cevap' kısmında Kayıtsız Üye tarafından paylaşıldı.

  1. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru Kayıt:
    Mesajlar: 0
    Beğeniler: 0

     

    yoğurt kaç derecede mayalanır yoğurtun mayalanma sıcaklığı nedir? ve neden bu sıcaklıkta mayalanır.


  2. ßeLeN

    ßeLeN Daimi Üye Kayıt: 14 Haziran 2009
    Mesajlar: 5.974
    Beğeniler: 1.316

     
    Değerli misafirimiz;
    Öncelikle yoğurda işlenecek çiğ sütün; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı birtat ve koku içermemesi, yoğurt bakterileri için engelleyici madde bulundurmaması gerekir. Evde yoğurt üretilirken, süt süzüldükten sonra geniş bir kaba alınmakta, iyice karıştırılarak kaynama sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra 15 20 dk bu sıcaklıkta bekletilmekte ve el yakmayacak sıcaklığa 43-45 ºC kadar soğutulmaktadır. Daha sonra ( 4 ltsüte 1 tatl
    ı kaşığı ) hesabı ile sulandırılmış taze yoğurttan ilave edilerek mayalama yapılır.Mayalanan süt oda sıcaklığında 4-6 saatbekletildikten sonra buzdolabına alınmalıdır ve bu sekılde elde edilen yoğurtlar mümkünse 10 güniçinde tüketilmelidir. Şayet yoğurdun koyu olmasıistenirse süt kaynatılıp üzerindeki suyunbuharlaşması sağlanır ( uzun süre kaynamaktandolayı vitamin ve mineral kaybı olabilir) veya 1 kgsoğuk süte 1 çorba kaşığı kadar süt tozu ilaveedilerek de koyu yoğurt elde edilebilir.Mayalama sıcaklığı da yoğurt üretimindeson dereceönemlidir ve yaklaşık 43-45 ºC olmalıdır. Yani yoğurt yapılacak süt kabı eliyakmayacak sıcaklıkta olmalıdır. Mayalanma süresitam olmadan soğutulan yoğurtlarda pıhtı çokgevşek olmakta, mayalanma süresi geçincesoğutulan yoğurtlarda asitliğin yükselmesinedeniyle su salma meydana gelmektedir. Bunedenle oda sıcaklığında 4-6 saat kadar mayalamasüresi tamamlandığı anda yoğurt hemenbuzdolabına alınmalıdır.

    Taze yoğurdun pıhtısı yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması için buzdolabına nakledilirken mümkün olduğunca sarsılmaması gerekmektedir. Buzdolabında 1 gecebekletilen yoğurt tüketime hazır hale gelir vemümkünse 10-15 gün içerisinde tüketilmelidir.
    Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ta süt ısıtmada paslanmaz çelik kapların, soğutma vebuzdolabında bekletme sırasında dapaslanmazçelik, cam kavanoz veya gıdalar için kullanımına izin verilen plastik materyallerin kullanılmasıgerekliliğidir.
    Ayrıca, süt ve yoğurduntemas ettiğikapların da temiz ve kuru olması, çevreden yabancımadde bulaşmaması gerekmektedir.

    Milli bir yiyeceğimiz olan yoğurdun dayanımı15 gün gibi kısa bir süre olmaktadır. Hijyenik şartlarda üretilen yoğurtların bile buzdolabında enfazla üç hafta muhafaza edilebileceğibelirtilmektedir. Ülkemiz şartları göz önünealındığında, yoğurt üretiminin çoğunlukla teknolojikve mikrobiyolojik yönlerden olumsuz ortamlardayap
    ıldığı bir gerçektir. Bu tür işletmelerde üretilenyoğurtların fizikokimyasal ve özelliklemikrobiyolojik özelliklerinde belirgin bir kalitedensöz etmek de imkansızdır.Mikrobiyolojik kalite veözellikle de küf bulaşması, yoğurdun raf ömrünü

    etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu nedenle,ürünün hijyenik kalitesi önem kazanm
    ıştır. Ayrıca,depolama süresince yoğurdun fizikokimyasalözelliklerinde meydana gelen değişimler(içinde canlı halde bulunan laktik asit bakterilerininfaaliyetleri devam etti
    ği için) ürünün dayanımsüresini sınırlandırmaktadır.
    YOĞURTTA BOZULMALAR

    A- GÖRÜNÜ
    Ş KUSURLARI

    1- Renk kusurlar
    ı : Yoğurt parlak beyaz renktedir. Hammaddenin kirli veya renginin bozukolması, yoğurdun rengini etkiler ve matlaşmagörülür. Sütün pişirilmesi sırasında fazla sıcaklıkuygulanmas
    ı rengin esmerleşmesine sebep olur.Renk kusurlarının önlenmesi; kaliteli hammadde seçilmesine, düzgün maya kullanmaya ve ısıtma işlemine dikkat etmeye bağlıdır.
    2- Kaymak kusurları : Ülkemizde üzerindekaymak bulunan yoğurtların tercih edilmesi söz

    konusudur.Yoğurt üzerindeki kaymağın kalınlığıkullanılan sütteki yağ oranı, süt veren hayvanınlaktasyon dönemi ve beslenme şekline göredeğişmektedir.

    3- Yapışkanlık : Yoğurtlarda pıhtıkitlesinin birbirine yap
    ışarak ip gibi uzamasıylakendini belli eder. Sütün ısıtılması sırasında ölmeyen bazı sporların üremesi ve yoğurdun istenmeyen bir görünüm kazanmasıdır. Kullanılan mayada yapışkanlık yapan mikroorganizmanınbulunması ve inkübasyonun çok düşük derecede yapılmışolması buna sebep olabilmektedir.
    Böyle durumlarda kullanılan aletler sterilizeedilmeli ve kullanılan maya değiştirilmelidir.
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Mart 2011
    SadmiN bunu beğendi.
  3. Misafir

    Misafir Forum Okuru Kayıt:
    Mesajlar: 0
    Beğeniler: 0

     
    Güzel bilgiler ama şimdi herkes hazır yoğurt tüketiyor :) Yine de ev hanımlarının bilmesi gereken bilgiler bunlar. Tşkler Belen:)
    ßeLeN bunu beğendi.
yogurdun mayalanma sıcaklığı hakkında bilği konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Uzayda Sıcaklık

    Sıcaklık bir cismin atomik yapısı ile ilgilidir. Bir cismin molekülleri çok titreşiyorlarsa o cisim sıcak, az titreşiyorlarsa soğuktur. Bu nedenle sıcaklığa sahip olabilen tek şey maddedir. Uzay ise yüzde 99,99 vakumdur yani boşluktur, pratikte içinde molekül, atom ve parçacıkların bulunmadıkları kabul edilebilir. Dolayısı ile uzayın bir sıcaklığı olamaz. Uzayın sıcaklığı yoktur ama uzayda...
  2. Çiçeklerde Sıcaklık

    Çiçeklerde Sıcaklık Evlerde yetiştirilen salon bitkileri,seralardan gelmiş olsalar bile, bizim sahip olduğumuzdan daima ılık iklim kökenlidir. Afrika menekşeleri ve çöl kaktüsleri gibi bitkiler fazla sıcaklık isterler ve dışarıya bahçeye konulduklarında yaşamlarını sürdüremezler. Sürekli ve sık sık değişikliklerin olduğu yerler onlara zararlı olacaktır. Hol radyatörlerinden sıcaklık uçup...
  3. AhşaBın SıcakLığı..

    Meleklerim ahşaba bayılıyorum mükemmel bir görüntüsü var bana göre bakalım siz ne kadar seveceksiniz:)
  4. Sıcaklık

    Bitkilerinin sıcaklık istekleri birbirinden farklıdır. Bitkilerin çoğunluğu tropikal yapıda oluşları nedeniyle 0 C derecenin altındaki sıcaklıklardan zarar görebilirler. Yüksek sıcaklık derecelerine, dayanıklı oluş şartlan havanın nemine bağlı olarak değişmektedir. Bitkinin yaşlı veya genç oluşu ile sıcaklık gereksinimi arasında sıkı bir bağ vardır. Genç bitkilerin sıcaklık istekleri, yaşlı...
  5. Faydali yiyecekler, Yogurdun faydalari

    Yogurdun yararlari, yogurdun faydalari Yoğurdun suyu çok vitaminlidir. Bu yüzden, süzmeden yenilmesi yararlıdır. İçinde yüksek oranda B vitamini bulunur. Şeker hastaları için çok yararlı bir besindir. Kaymağı alınmış ve ekşimemiş bir yoğurdu, rahatlıkla şeker hastalarına yedirebilirsiniz. Özellikle akşam meyve tüketiminden sonra yenilen yoğurt, midede biriken şekeri dengeler. Böylece...

Sayfayı Paylaş