yogurdun mayalanma sıcaklığı hakkında bilği

Konu, 'Soru-Cevap' kısmında Kayıtsız Üye tarafından paylaşıldı.

  1. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    yoğurt kaç derecede mayalanır yoğurtun mayalanma sıcaklığı nedir? ve neden bu sıcaklıkta mayalanır.

     
  2. ßeLeN

    ßeLeN Daimi Üye

    Değerli misafirimiz;
    Öncelikle yoğurda işlenecek çiğ sütün; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı birtat ve koku içermemesi, yoğurt bakterileri için engelleyici madde bulundurmaması gerekir. Evde yoğurt üretilirken, süt süzüldükten sonra geniş bir kaba alınmakta, iyice karıştırılarak kaynama sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra 15 20 dk bu sıcaklıkta bekletilmekte ve el yakmayacak sıcaklığa 43-45 ºC kadar soğutulmaktadır. Daha sonra ( 4 ltsüte 1 tatl
    ı kaşığı ) hesabı ile sulandırılmış taze yoğurttan ilave edilerek mayalama yapılır.Mayalanan süt oda sıcaklığında 4-6 saatbekletildikten sonra buzdolabına alınmalıdır ve bu sekılde elde edilen yoğurtlar mümkünse 10 güniçinde tüketilmelidir. Şayet yoğurdun koyu olmasıistenirse süt kaynatılıp üzerindeki suyunbuharlaşması sağlanır ( uzun süre kaynamaktandolayı vitamin ve mineral kaybı olabilir) veya 1 kgsoğuk süte 1 çorba kaşığı kadar süt tozu ilaveedilerek de koyu yoğurt elde edilebilir.Mayalama sıcaklığı da yoğurt üretimindeson dereceönemlidir ve yaklaşık 43-45 ºC olmalıdır. Yani yoğurt yapılacak süt kabı eliyakmayacak sıcaklıkta olmalıdır. Mayalanma süresitam olmadan soğutulan yoğurtlarda pıhtı çokgevşek olmakta, mayalanma süresi geçincesoğutulan yoğurtlarda asitliğin yükselmesinedeniyle su salma meydana gelmektedir. Bunedenle oda sıcaklığında 4-6 saat kadar mayalamasüresi tamamlandığı anda yoğurt hemenbuzdolabına alınmalıdır.

    Taze yoğurdun pıhtısı yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması için buzdolabına nakledilirken mümkün olduğunca sarsılmaması gerekmektedir. Buzdolabında 1 gecebekletilen yoğurt tüketime hazır hale gelir vemümkünse 10-15 gün içerisinde tüketilmelidir.
    Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ta süt ısıtmada paslanmaz çelik kapların, soğutma vebuzdolabında bekletme sırasında dapaslanmazçelik, cam kavanoz veya gıdalar için kullanımına izin verilen plastik materyallerin kullanılmasıgerekliliğidir.
    Ayrıca, süt ve yoğurduntemas ettiğikapların da temiz ve kuru olması, çevreden yabancımadde bulaşmaması gerekmektedir.

    Milli bir yiyeceğimiz olan yoğurdun dayanımı15 gün gibi kısa bir süre olmaktadır. Hijyenik şartlarda üretilen yoğurtların bile buzdolabında enfazla üç hafta muhafaza edilebileceğibelirtilmektedir. Ülkemiz şartları göz önünealındığında, yoğurt üretiminin çoğunlukla teknolojikve mikrobiyolojik yönlerden olumsuz ortamlardayap
    ıldığı bir gerçektir. Bu tür işletmelerde üretilenyoğurtların fizikokimyasal ve özelliklemikrobiyolojik özelliklerinde belirgin bir kalitedensöz etmek de imkansızdır.Mikrobiyolojik kalite veözellikle de küf bulaşması, yoğurdun raf ömrünü

    etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu nedenle,ürünün hijyenik kalitesi önem kazanm
    ıştır. Ayrıca,depolama süresince yoğurdun fizikokimyasalözelliklerinde meydana gelen değişimler(içinde canlı halde bulunan laktik asit bakterilerininfaaliyetleri devam etti
    ği için) ürünün dayanımsüresini sınırlandırmaktadır.
    YOĞURTTA BOZULMALAR

    A- GÖRÜNÜ
    Ş KUSURLARI

    1- Renk kusurlar
    ı : Yoğurt parlak beyaz renktedir. Hammaddenin kirli veya renginin bozukolması, yoğurdun rengini etkiler ve matlaşmagörülür. Sütün pişirilmesi sırasında fazla sıcaklıkuygulanmas
    ı rengin esmerleşmesine sebep olur.Renk kusurlarının önlenmesi; kaliteli hammadde seçilmesine, düzgün maya kullanmaya ve ısıtma işlemine dikkat etmeye bağlıdır.
    2- Kaymak kusurları : Ülkemizde üzerindekaymak bulunan yoğurtların tercih edilmesi söz

    konusudur.Yoğurt üzerindeki kaymağın kalınlığıkullanılan sütteki yağ oranı, süt veren hayvanınlaktasyon dönemi ve beslenme şekline göredeğişmektedir.

    3- Yapışkanlık : Yoğurtlarda pıhtıkitlesinin birbirine yap
    ışarak ip gibi uzamasıylakendini belli eder. Sütün ısıtılması sırasında ölmeyen bazı sporların üremesi ve yoğurdun istenmeyen bir görünüm kazanmasıdır. Kullanılan mayada yapışkanlık yapan mikroorganizmanınbulunması ve inkübasyonun çok düşük derecede yapılmışolması buna sebep olabilmektedir.
    Böyle durumlarda kullanılan aletler sterilizeedilmeli ve kullanılan maya değiştirilmelidir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Mart 2011
    SadmiN bunu beğendi.
  3. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Güzel bilgiler ama şimdi herkes hazır yoğurt tüketiyor :) Yine de ev hanımlarının bilmesi gereken bilgiler bunlar. Tşkler Belen:)
     
    ßeLeN bunu beğendi.
yogurdun mayalanma sıcaklığı hakkında bilği konusuna benzer içeriklerimiz
  1. kelebekler hakkında bilgi

    kelebekler hakkında bilgi kelebek hakkında bilgi kelebek ile ilgili bilgiler kısa kelebeklerle ilgili bilgiler Yeryüzünde 100.000'den fazla kelebek çeşidi yaşamaktadır. Kelebekler hayata küçük tırtıllar olarak başlarlar.Bir çok biçimlere girip çıktıktan sonra alacalı ve güzel renkli bir kelebek halinde uçmaya ve çiçekten çiçeğe konmaya başlarlar.Bu geçiş döneminde...
  2. dans hakkinda bilgi ,,ama ne bilgi

    Amerikalı dans tutkunları baleden break–dance'a, hora‘dan hip-hop'a değişen figürlerle kıtayı bir ucundan diğerine adımlıyor. Ana rahminde atılan ilk tekmeden, son "Yıldönümü Valsi"ne... Bedenimizin ritmine ve çevremizdeki seslere uyum gösteriyor ve her zaman dans ediyoruz. İnsanlar sözcükleri yazıya dökmeden önce dans dilini konuşuyordu... Aslında sadece bedenimizi kullanmıyor,...
  3. Tenis hakkında bilgi

    Tenis oynamak münakaşa etmeye, bu oyunda kazanmak sevince, kaybetmek üzüntüye delalet eder. ( Tenis topu için Bakınız; Top.)Kişinin çevresiyle ilgili düşünce farklılığını, anlaşmazlığını işaret eder.Rüyada tenis oynadiginizi görmek, bir is konusunda bir sirketle veya bir kimse ile anlasma yapacaginiza, ticari bir konu etrafinda ikinci bir kimseyi alarak anlasmanizi üç ortak halinde...
  4. Mısır hakkında bilgi

    rüyada mısır taneleri görmek rüyada püskülü görmek patlağı tanesi Mais / Mais / Corn/ Zea mays) Haziran-agustos aylari arasinda çiçekler açan, 1-2 m yüksekliginde, bir yillik, tek evcikli bir kültür ve tahil bitkisi. Gövdeleri sert ve diktir. Yapraklari sapsiz, genis, uzun, üst yüzü tüylü, alt yüzü tüysüz olup, tabani ile bir kin hâlinde gövdeyi sarar. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkim...
  5. Kekik hakkında bilgi

    (Thymus vulgaris / Thymus / Thym) Bakiniz "Baharat Dünyasi", Kekik Kullanildigi yerler: Bedeni kuvvetlendirir. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Kalp çarpintilarini keser. Yemeklerin bozulmasini önler. Barsak iltihaplarini iyilestirir. Salgi bezlerini düzenler. Aybasi kanamalarinin düzenli olmasini saglar. Böbrek ve mesanedeki mikroplari öldürür. Afrodizyak etkisi vardir....
  6. Gen Hakkında Kısa Bilgi

    GEN HAKKıNDA KıSA BILGI [14 Sayfa] Gen üzerine kısa bilgi: DNA nın canlıların genetik şifresi olduğunu sıklıkla duyarız.Belgesellerde, dergilerde gazetelerde vs. Fakat genlerle ilgili olarak her zaman kafamızda soru işaretleri kalır. DNA ne demek?, genler insanın neresinde bulunur veya genlerle nasıl oynarlar gibi sorulardır bunlar. Aslında pekte bahsedildiği kadar karmaşık bir konu...
  7. Karbonhidratlar hakkında bilgi

    Karbonhidratlar hakkında bilgi Karbonhidrat ne demek diyet listelerinde sıkça duyarız karbonhidrat kelimesini. Peki nedir bu karbonhidratlar ve işe yararlar mı diyorsunuz; o halde buyrun Melek'lerim. Hem canlının yapısına katılan hem de enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adı karbonhidrattır.
  8. B5 Vitamini Hakkında Bilgi

    B5 Vitamini Hakkında Bilgi istiyorum duyun sesimi duyun diyorum duyan varsa yazsın istiyorum:)
  9. Yoğurdun yararları - faydaları hakkında bilgiler

    Yoğurdun Faydaları Nelerdir Yoğurdun Faydaları Bir çok yemeğin yanına eşlik ederek damak tadını kuvetlendiren ve güzellik bakımlarında da bir çok faydaya sahip olan yoğurdun yararları nelermiş, bu yazımızda öğreniyoruz Melek'ler. Kadınların günde yarım kilo yoğurt yemesini öneren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, yoğurdun özellikle karın bölgesindeki yağları erittiğini söylüyor....
  10. Taş Küre Hakkında Bilgi

    Taş Küre Hakkında Bilgi istiyorum sizden kızlar ve şimdiden bilgiler için tşkler
Tags: Add Tags

Sayfayı Paylaş

Meleklermekani.Com misafirleri bu sayfayı şunları arayarak geldiler :

  1. yoğurt kaç derecede mayalanır

    ,
  2. süt kaç derecede mayalanır

    ,
  3. sutun mayalanma sicakligi

    ,
  4. mayalanacak süt kaç derece olmalı,
  5. yoğurt kaç derecede çalınır,
  6. yoğurt mayalamak için süt kaç derece olmalı,
  7. yoğurt kaç derecede nasıl mayalanır,
  8. yogurt yapmak icin sut kac derece olmali,
  9. evde yoğurt kaç derecede mayalanır,
  10. süt nasıl kaynatılır