İşe ilk giriş tarihiniz çok ama çok önemli

handanca

Daimi Üye
Yönetici
İşe ilk giriş tarihiniz çok ama çok önemli
ssk giriş tarihi ilk işe giriş tarihi öğrenme ssk öğrenme ilk işe sorgulama sorgulama
Emeklilik maaşının bağlanabilmesi için 3 şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunların ilki sigortalılık süresi, ikincisi prim ödeme gün sayısı ve üçüncüsü ise yaş şartının sağlanmış olmasıdır.
SSK’lılar (4/1-a) için sigortalılık süresi; ilk defa çalışmaya başlanan yani SGK’ya sigortalı olarak beyan edilen tarih ile emekliliğe müracaat edilen tarih arasında geçen süredir.

BORDRONUZU MUTLAKA GÖRÜN
Örneğin; ilk defa Haziran 1984’te sigortalı olan kişi 15 Haziran 2009’da emeklilik talebinde bulunmuşsa sigortalılık süresi 25 yıl 15 gündür.
Ancak burada şuna dikkat edilmesi gerekir: İşveren sigortalı için işe giriş bildirgesi verir ancak sigortalının çalışmalarına ait sigorta gün sayısı ile kazanç tutarını gösterir dönem bordrosunu SGK’ya vermez ise bu kişinin ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarih sigortalı adına primi ödenen tarihtir.
Mesela işe giriş bildirgesi Haziran 1984’te verilmiş ancak bu dönem için bordosu verilmemiş sigortalının işe giriş tarihi 01.06.1984 tarihi olarak değerlendirilmez. Aynı kişi için daha sonra bir başka işveren 01.10.1998 tarihinde sigortalı beyan ederek prim ödemeye başlamışsa bu kişinin işe giriş tarihi 01.10.1998 olarak değerlendirilir.
Bu gibi durumlarda kişinin çalışması 1 gün bile olsa kademeli emeklilik nedeniyle hem yaş hem sigortalılık süresi hem de prim sayısı hesabı değişir ve kişi daha geç emekliliğe hak kazanır.

HATALI SİCİL NO’LARIN DÜZELTİLMESİ
Sigortalı olarak çalıştığı halde SSK hizmet dökümünde hizmetleri görünmeyen kişiler, ya sigortalı gösterilmemiş ya da SSK sicil numarası işveren tarafından yanlış yazılmış olabilir.
Bazen uygulamada sigortalıya birden çok SSK sicil numarası verildiğine de rastlanmaktadır. Şayet kişinin birden çok SSK sicil numarası varsa Kuruma başvurarak mükerrer sicil numaralarının birleştirilmesi gerekir. Bu işleme Sosyal Sigortalarda “iptal-ipka” işlemi denilmektedir. Kişinin bir dilekçe ile en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu SG İl Müdürlüğü/SG Merkezine başvurması farklı sicillerin birleştirilmesi için yeterlidir.

PRİMLERİNİZ KAYIPSA 2 YOLUNUZ VAR
SSK hizmet dökümlerinde çalışması görünmeyen kişinin öncelikle hatanın sebebini öğrenmesi gerekir. Şayet kişi çalıştığı ve işe giriş bildirgesi verildiği halde primi ödenmemiş ise yapması gereken İş Mahkemesine dava açmaktır.
Ancak işverenin prim ödemesine rağmen çalışmalarınız hizmet dökümünde yoksa, ortada sicilsiz tahakkuk olarak adlandırılan ve idari işlemle sonuçlandırılabilecek bir hata söz konusudur.
Geçmiş yılarda işlemler bilgisayar değil manuel yapıldığı için SSK sicil numarası, bir rakam hatalı bile olsa hizmetler görünmemekteydi. SGK e-Bildirge sistemi ile sigortalıları mağdur eden bu durumu ortadan kaldırdı. Ancak hâlâ geçmişte yapılmış bu tür hataların tamamı düzeltilemedi.

SİGORTA GİRİŞİ HATALI OLANLAR
İlk defa işe başladığı tarih için primleri görünmeyen sigortalı, öncelikle ilk işe giriş bildirgesini temin etmelidir. Kendisi ilk işe giriş bildirgesini saklamamışsa işvereninden temin etmeli bu da mümkün değilse bir suretini bağlı olduğu SGK İl Müdürlüğünden istemelidir.
Bilinmelidir ki; işe giriş bildirgesinin ilk iki rakamı, işe girişin bulunduğu ilin plakasını gösterir. Örnek; SSK numarası 02 ile başlıyorsa ilk işe giriş bildirgesi Adıyaman SGK İl Müdürlüğündedir. SSK sicil no hatası nedeniyle görünmeyen hizmetlerin düzeltilmesini talep eden dilekçeye, ilk işe giriş bildirgesi eklenmeli ve Kuruma verilmelidir. Bu işlem sonunda ilk defa işe başlanan işyerinden kaynaklanan sicil hatası düzeltilir.
Eğer SSK sicil hatası ilk defa işe girilen işyeri değil de daha sonraki işyerlerinden kaynaklanmış ise SSK sicil no düzeltme dilekçesine;
  • Tekrar İşe Giriş Bildirgesinin fotokopisi,
  • İşverenden SSK sicil no düzeltme dilekçesi,
  • Çalışmaların geçtiği 4 aylık dönem bordosunun bir fotokopisi eklenmelidir.

YOKSA GEÇ EMEKLİ OLURSUNUZ
Dönem bordosu işverenden temin edilmemişse Kurumdan da temin edilebilir. Zaten 4 aylık dönem bordrosunun dilekçeye eklenmesindeki maksat, SSK sicil numarası hanesini inceleyerek hatanın SSK sicil numarasının yanlış yazılmasından kaynaklandığını anlamaya yöneliktir.
Okurumuzun anlattıklarından SSK sicil numarasının dönem bordrosuna yanlış yazıldığı anlaşılmaktadır. Okurumuzun 4 Temmuz 2009 tarihinde emekli olabilmesi 10 Şubat 1988 tarihinde en az bir gün çalışmasının olması gerektiğinden temin edeceği ilk işe giriş bildirgesi fotokopisini yazacağı dilekçeye ekleyerek Kuruma başvurması gerekir. Aksi takdirde emeklilik için 2 sene daha beklemek zorunda kalabilir.

Şerif Akçan
Türkiye/21.06.2009
(Alıntıdır)
 
ben ilk işime 2008 kasım ayında girdim..fakat sigortam aralıkta başlatılmış...Erken mi emekli olacam? Hoş, sürekli çalışmadım, ara ara calistim..3 aylık bi sigortam var....
 
Emeklilik işlemlerini yaptıracağın zaman Aralıktaki işe giriş tarihin dikkate alınacak.
Onu biliyorum canım ben şunu sormak istedim, hani 2008 e kadar olanlar erken emekli olma hakkına sahipler ya, öyle biliyorum....2009 itibariyle 65 yaş sitatüsüne giriyorlar emeklilik icin....Acaba ben erken emekli statusundemiyim :)
 
---

1995 doğumluyum,ssk ya girişim yok öğrenciyim,bu yaz giriş yaptırsam emeklilikte hesaplamada değişiklik olurmu yada seneye yaptırsam hesaplamada ne gibi değişiklik olur
 
1995 doğumluyum,ssk ya girişim yok öğrenciyim,bu yaz giriş yaptırsam emeklilikte hesaplamada değişiklik olurmu yada seneye yaptırsam hesaplamada ne gibi değişiklik olur

Merhabalar değerli misafirimiz,

Mümkün mertebe ssk giriş tarihinizi ne kadar erken alırsanız o kadar iyi sizin için. Yani başka bir deyişle ssk lılık durumunuzu hemen gerçekleştirin kesinlikle gelecek seneye bırakmayın.

Sayglar.
 
1993te girişim var gün sayım şuan 3000 ve çalışıyorum aralıksız çalışmaya devam edersem ne zaman emekli olabilirim
 
Geri
Üst