Abdestin adabı ve sünnetleri

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Abdestin adabı ve sünnetleri
Abdet imanın yarısıdır denilmiştir. Abdest namazın anahtarıdır. Abdest günahlardan temizler. Abdestli iken ölen şehit olur. Gecelerin abdestli yatan kimsenin yanındaki bir melek onunla geceleyip ona istiğfar eder.
Devamlı abdetli olmak İslamın sünnetindendir.



304AFDFD-376E-4138-A90A-37E6C8FF174D.jpeg



Her namaz vakti için abdest almak Rasülullahın sünnetidir.
Helaya girmek için hazırlık yapan kimsenin üzerindeki elbiseleri çıkarırken besmele çekmesi sünnettir. Besmele şeytan ve cinlerin avret mahallini görmelerine perde olur.
Elbisesini yere yakınken açmalıdır. Küçük veya büyük abdestini yaparken mümkün mertebe avret mahallini örtmelidir.
Çıplak olaraktan idrarını yapmamalıdır. Sahra’da idrarını yapmak için yumuşak toprak aramalıdır. Kıbleye, güneşe ve aya doğru küçük veya büyük abdest bozmamalıdır. Mümkün oldukça idrar sıçramasından kaçınmak lazım gelir.
Abdet bozarken haya ile başını yere eğmeli defi Hacettepe sonra tuvalette ise bolca su döküp pisliği gidermeli ve tuvalet taşını fırçalayıp temizlemeli, Sahra veya arazide ise vücudundan çıkanların üzerini toprakla örtmelidir. Üzerinde Allah Teala’nın ismi veya ayet yazılı olan şeyleri muska ve benzeri şeyleri çıkarmalıdır. Helaya gireceği zaman Euzü okumalı. Biliyorsa Peygamber efendimizin tavsiyesi olan şu duayı okumalıdır.
“Euzü billahi minel hubsi vel habâisi”.
Def’i hacet yapacağı yerde zararlı haşerat olma ihtimali varsa onların kaçması içinsağ ayağını yere vurur, elbisesini toplar. Sol tarafa meyleder ve sağ ayağını diker. İdrarını yaparken uyuklamaz. Vücudundan çıkanlara ve tenasül uzvuna bakmaz.
İdrarının ve büyük abdestinin üzerine tükürmez ve sümkürülmez.
Def’i hacetini tam olarak yapmadan kalkmamalıdır. Helada çok uzun süre oturmamlıdır. Basura sebep olur.
Abdest bozarken konuşmamalıdır. İlahi gadaba sebep olur. İdrarını ayakta yapmamalıdır. İdrarını yüksek bir yerden aşağı doğru yapmamalıdır. İdrardan sonra idrar yolunda bir şey kalmaması için sol elinin orta parmağı ile yavaşça ovarak istibra etmelidir.
Tenasül uzvuna sağ el ile dokunmaz. İdrarını yapıp Heladan çıktıktan sonra istiğfar eder ve bu nimetten dolayı
“Elhamdulillâhillezî ezhebe anne’l ezâ ve âfânî min zâlike” gibi dualarla Allah’a hamd eder. Heladan çıkınca abdestsiz bulunmamak için hemen abdest alır veya teyemmüm eder.
Hiçbir kimsenin idrarını yarıda bıraktırmaz. Bilhassa gecelerin idrarını etrafa sıçratmamaya dağıtmamaya dikkat etmelidir.

Geceleyin suya dalmamalıdır. Yerde açılmış deliklere durgun suya yol ortasına ve yıkanılan yere idrarını yapmamalıdır.
Meyveli veya gölgelenilen bir ağacın altına, akarsu kenarına , bir kimsenin kapısının önüne, umumi yola, caminin çevresine, kuru veya yaş ot veya çimen üzerine abdest bozmamalıdır.
Sahrada def’i hacetten sonra üç veya daha fazla taş ile taharetlenerek istinca eder. Normal tuvaletlerde günümüzde tuvalet kağıdı ile iyice temizlenir.
Taşların sayısını tek yapar. Kemik, hayvan tersi, kömür, kuru ot, topraktan yapılan çanak, çömlek ve cam ile taharetlenilmez.
Selam ve dua ile.
 
Taş ile taharetten sonra su ile istinca yapmak basura mani olur.
İstinca bitip örtündükten sonra, avret mahallini fuhuştan, kalbini nifaktan koruması için Allahü Teala’ya dua etmelidir. Temizlendikten sonra ellerini su ve sabunlar yıkar. Sahra da Su yoksa toprakla ovar.
Abders alırken kimseden yardım istenmez.
Vesveseden kurtulmak için elbisenin içine çamaşırına su serper.
Abdest alırken mümkünse kıbleye döner. Dünya kelamı konuşmaz. Sonra besmele çeker.
Abdest almaya elleri bileğe kadar üç kere yıkayarak başlar. Dişlerini misvaklar. Zira misvak kullanmak abdestin en önemli en mühim sünnetlerindendir. Misvak bulamadığı zaman başparmağı ve şahadet parmağı ile dişlerini ovar. Dişlerini boyuna değil, enine misvaklar.
Uykudan her uyandığında da dişlerimizi misvaklamalıyız.
 
Tunç ve bakır kaptan abdest almaz. Zira Melekler bunların kokusunu sevmezler. Abdest alırken be guslederken suyu israf etmemelidir. Suyu fazla harcamak, melun şeytanın vesvesedindendir. Güneşte ısınmış sinirle abdest almamalıdır.
Abdest azalarını üçer kere yıkar. Ağza ve burna su verirken yumkşakça mübalağa etmelidir.
Azalarını yıkamaya sağdan başlat. Abdestte ve gusül abdestinde mafsallara dikkat eder. Suyun ulaşması için yüzüğünü olabildiğince hareket ettirir.
Abdestte başının tamamını mesh eder. Kulaklarının büklümlerini, başı in aldığı su ile mesheder. Yeni su almaz.
Abdest azalarını yıkarken, suyu farz olan mahallin biraz daha ilerisine ulaştırır. Yani yüzü alnın üstüne, kolları pazıların ortasına, ayaklarıda inciklere kadar yıkar.
 
Parmak aralarını ve sakallarını hilaller. Hadisi Şerif’te, “ Abdestten sonra sakalı taramak, fakirliği giderir” buyurulmaktadır.
Bütün bu zikredilen yerlerde besmele çeker. Abdesti bitirdikten tevbe ve istiğfar eder.
Abdest suyunun artanından ayakta içer. Abdestten sonra bir havlu ile kurulanır ve mescide geçip ezandan önce tahiyyatül mescit denilen iki rekat namazı kılar.
Şu durumlarda abdest almak müstehaptır. Uykudan kalkınca, tenasül azalarına ve kadına dokunduğu zaman.
Yağlı şeyler yedikten sonra ağzı çalkalayarak yıkar. Kötü koku sebebiyle elleri yıkamak müstehaptır.
 
Gusül abdesti, Teyemmüm ve Sünnetleri:

Cuma, Bayram ve Aşura ve arefe günleri gusül almak sünnettir. Kan aldırdıktan sonra ve İslama yeni giren kimse cünüp değilse gusül abdesti almaları müstehaptır.
Guslün sünnetleri: Besmele çektikten sonra elleri, avret mahallini yıkamak sünnettir. Sonra namaz abdesti gibi abdest alır. Başına ve sair bedene önce sağa sonra sola olmak üzere üçer kere su döker. Cildin her yeri ıslanacak şekilde ovar.
Kadının başına üç kere su dökmesi kafidir. Su saçlarının diplerine ulaşıyorsa örgülerini açmaz.

Gusül abdestini suyun biriktiği bir yerde alıyorsa ayaklarını oradan uzaklaştıktan sonra yıkar. Gusül abdestinden sonra kurulanır.
Su bulamayan kimse için teyemmüm etmek mübah kılınmıştır. Teyemmüm iki kere elleri yere vurmaktan ibarettir. Birinci vuruş yüz için, ikinci vuruş kollar içindir.

Allahü Tealayı zikretmek için, her nevi hayır için, selamı almak için ve benzeri şeyler için teyemmüm edilebilir.
 
Ben abdest alırken sürekli şaşırıyorum yada ikilemde kalıyorum. Acaba daha önce yıkamam gereken yeri yıkadımmı diye diye abdesti 3-4 defa alıyorum. Aynı şey gusül abdesti alırkende oluyor . Sanırım bende vesvese var . Bu durum da ne yapabilirim ?
 
Abdest alırken kişinin içinde vesvese dolaşır ve azalarını ne kadar yıkadığı hakkında şüpheye düşerse bu kimsenin en başta yapacağı iş her azasını yıkama esnasında Besmele çekmesi ve şeyyanın şerrinden ve vesvesesinden Allah’a sığınmasıdır. Abdest alan kimse taharetini tam alıp abdest mahallinde de temizliğe dikkat ederse bu gibi vesveselerden kurtulur. Azaları yıkamaya başlarken de besmele ile başlarsa yine vesveseyi izale etmiş olur. Abdest alırken her azayı yıkamada okunan dualar vardır. Bunlar dua kitaplarında geçer. Bunları bulup ezberler ve okursak vesveseye yine şet çekmiş oluruz.
 
Geri
Üst