Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler

T

TİTAN

Forum Okuru
Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler
çocuklarda acil durumlar, ne yapmalı, nasıl hareket etmeli, ilkyardım, nasıl olmalı, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

acil yardim-239.jpg


Sevgili melekler,
Adı üstünde kaza..Apansız geliverir.Hele de çocuklarımızsa mevzubahis,elimiz ayağımız tutmaz olur.Böyle durumlarda sakin olmalı,acilen neler yapabileceğimiz üzerine odaklanmalıyız.


Düşerse
Her yıl iki milyondan fazla çocuk kazalar nedeniyle hastaneye gitmek zorunda kalıyor, üstelik bunların çoğu da ev kazaları. Düşmek, en sık görülen ev kazalarıdır. Ev içinde ve dışında yılda ortalama 391 bin çocuğun hastaneye gidip tedavi altına alınması ile sonuçlanıyor. Kazaların yüzde 60’ı 5 yaş altı çocuklarda meydana geliyor.

Her ne kadar ev içi güvenlik önlemleri alıp bebeğinizi korusanız da kazalardan kaçmak bazen imkansız olabiliyor. Annelerin olabilecek görünmez kazalar karşısında yapacakları ilk yardım teknikleri ise hayat kurtarıyor.

Yapmanız gerekenler
Çocuklar sık sık düşer kalkar, ama kafa üstü düşme tehlikelidir. Eğer çocuğunuz kafasından şiddetli darbe alırsa hemen hastane yolunu tutun.
Düşme sonrası kafasında yara bere olmasa bile 24 saat kontrol altında tutup gözlem yapın. Çünkü nefes darlığı problemi kaza sonrası hemen ortaya çıkmaz. Birkaç saat sonra belirebilir.
Davranışlarında bir değişiklik, yüzünde renk değişimi, gözbebeklerinde büyüme ve küçülme ya da eşitsizlik olup olmadığını kontrol edin. Şayet belirtiler varsa doğru hastaneye gidin.
Kafasını çarpmadıysa vücudunun diğer bölgelerini kontrol edin. Sürekli ağlıyor ve vücudunun bir bölümünü kolay hareket ettiremiyorsa kemiklerde kırılma ya da çatlak olabilir. Çocukların kemik yapısı kolay kaynar iyileşme süreci hızlıdır. Soğukkanlı olun, hemen telaş etmeyin.


Boğulursa
Yapılan araştırmalar her yıl 5 bin çocuğun boğulma vakalarıyla hastane yollarına düştüğünü ortaya koyuyor. Genellikle boğulanların çoğu 5 ve 5 yaş altı çocuklar, boğulma sebebi ise çoğunlukla yutulamayan şekerler.

Bebeğiniz boğulursa yapmanız gerekenler
Boğazına bir şey kaçan bebeğinizin ağzına elinizi sokarak cismi çıkarmaya çalışmayın. İyileştirmek yerine durumu daha da kötüleştirip nefes almasını engeller ve boğulma sürecini hızlandırırsınız.
Omuzlarından aşağıya sarkıtarak bir elinizle yüzünü yere doğru çevirin. Diğer elinizle de sırtına 5 kez vurun. Yalnız bu vuruşlar ne hafif olsun ne de acıtsın. Her vuruştan sonra ağzından nesnenin çıkıp çıkmadığını kontrol etmeyi unutmayın.
Bu hareket işe yaramazsa bebeğinizi önünüze alarak göğüs kemiklerinden tutun ve yine 5 kez bu sefer hızlıca ittirin. Bu şekilde cisim bebeğin boğazından kısa sürede fırlayacaktır.
Eğer yaptığınız şeyler bir işe yaramazsa hemen ambulans çağırın ama bu arada denemelerinizi yapmaktan vazgeçmeyin.


Çocuğunuz boğulursa yapmanız gerekenler
İlk olarak cismi boğazından çıkarmak için çocuğunuzu öksürtün.
İşe yaramazsa kalça hizasına kadar yüzünü aşağıya sarkıtın ve omuz hizasında sırtına 5 kez güçlü ama zarar vermeyecek şekilde vurun.
Sonuç başarısız olursa hemen çocuğunuzun arkasına geçin ve yumruğunuzu üst karın hizasına getirip bu sefer kuvvetli şekilde bir diğer elinizle karnını bir yukarı bir içeri doğru itin.
Cisim tüm söylediğimiz ilk yardım tekniklerine rağmen çıkmazsa hemen ambulans çağırın.


Yanar veya haşlanırsa
Yüksek ısıdaki sıvı maddelerle haşlanma; sıcak cisimlerle temas etmekle de yanıklar oluşur. Ev kazalarının yüzde 95’i 5 yaşın altındaki çocuklarda mutfakta meydana geliyor.

Yapmanız gerekenler
Çocuğunuzun üstüne sıcak sıvı döküldüyse giysisini hemen çıkarmaya bakın. Çünkü kıyafet ısıyı tutar. Eğer yanık ağırsa ve giysi tenine yapıştıysa sakın çocuğunuzu soymaya çalışmayın.
En az 10 dakika yanık olan bölgeyi soğuk su altında tutun. Bir kabın içindeki suyu kullanmak yerine her zaman akan suyu tercih edin. Bu şekilde derinin en alt tabakasına kadar soğuk akan su etki eder ve rahatlama sağlar.
Doktor vermedikçe kendi başınıza krem kullanmayın. Yanmış bölgeyi sarmayın. Su toplayan bölge deriyi enfeksiyondan korur, kabarcıkları sakın patlatmaya çalışmayın.
 
Geri
Üst