Adet sancısı çekiyorum adet sancısının tedavisi varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Adet sancısı çekiyorum adet sancısının tedavisi varmı?
adet sancısı neden olur,adet sancısının nedneleri,adet sancısına ne iyi gelir,adet sancısı nasıl geçer,adet sancısı için ilaç tedavisi,adet sancının tedavisi hakkında bilgiler

Kadınların adet ağrılarında kullanılan ilaç tedavilerinin en önemlisi non steroid antienflamatuar gruptan olan ağrı kesicilerdir. Bunlar çoğunlukla ketopreofen ve naproksen sodyum içeriğine sahiptir. Bu ilaçların faydası, ağrılara sebep olan prostaglandinlerin üretilmesini azalttığı için meydana gelir. Bu gruptan olan ağrı kesicilerin, adet sancılarının başlamasından bir iki gün önce kullanılmaya başlanması gerekir. Adet kanaması devam ettiği sürece alınmaya devam edilmelidir. Kadınlar adet döngüsünde bir düzen varsa ya da adet kanamalarını düzenli olarak görüyorsa, adet günlerinin başlangıcını tahmin ederek, bundan 1-2 gün önce ağrı kesicileri içmeye başlamalıdır.

ss.jpg





Bu ilaçların mide sorunu olanlarda, ülseri bulunanlarda dikkatli kullanılmasında fayda vardır. Çünkü yan etkileri arasında olan mide sorunlarına yol açabilirler. Bu sebeple doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri ve önerdiği dozları kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. Kullanılacak ağrı kesiciler, adet kanamalarını bir miktar azaltsa da, bu önemli bir konu değildir. İçmeye devam etmenin hiç bir sakıncası yoktur. Ağrı kesicilerin ağrıları yeterli oranda dindirmemesi halinde, doğum kontrol ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar yumurtlamayı engelleyeceğinden, ağrıların azaltılmasına neden olur. Yumurtlama adet sancılarını oluşturan etkenlerden biridir. Bu yöntem sadece çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda uygulanmaktadır.Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan uterus (rahim) kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bu uterus kasılmalarının amacı uterus iç tabakasını atılarak yenilenmesi sırasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır. Kasılmalar esnasında uterusta bölgesel olarak prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır. Ağrıya yol açan bu prostaglandinlerin ya aşırı miktarda salgılanması ya da kadınlarda prostaglandinlere ağrı şeklinde aşırı duyarlılık oluştuğu kabul edilmektedir. Prostaglandin salgısı yumurtlama sonrasında oluşan bir olay olduğundan tipik olarak adet görmeden kısa süre önce başlayan adet bittikten sonra tümüyle kaybolan adet sancısı yumurtlama olduğuna dair belirtilerden biridir.

Sancılı adet görmenin nadir görülen nedenleri arasında serviks (rahim ağzı) girişi, kürtaj, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak daralmış olması ve buna bağlı olarak adet kanının "zorlukla atılması" ve spiral kullanımı yer alır.

Ne gibi belirtiler verir?

Dismenore karnın alt bölgelerinde kramp benzeri ağrılar ve rahatsızlıklardır. Bu eşlik eden diğer belirtiler; Sırt ağrısı, baş ağrısı, bulantı, bacakların iç yüzünde hassasiyet olabilir. Dismenore ile birlikte adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) de görülebilir ancak bu şart değildir. PMS genelde adet başlangıcından birkaç gün önce görülür. Dismenoreli kadınların yaklaşık %10-15'inde şikayetler normal günlük aktivitelerini kısıtlayacak kadar şiddetlidir. Adet sancıları ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyorsa ve başka bir jinekolojik belirti yoksa jinekolojik muayene gerekli değildir. Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa ve/veya iş kaybına neden oluyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı etkili bir tedavi uygulanmalıdır.

Jinekolojik değerlendirmenin çok önemli bir amacı vardır. Endometriozis (rahim iç tabakasının normal dışı bölgelerde bulunması), kronik enfeksiyon, yapışıklıklar, yumurtalık kistleri, uterus myomları ve diğer bazı jinekolojik hastalıklar kendilerine özgü belirtiler dışında aynen adet sancısı gibi belirtiler de verebilirler. Yapılan jinekolojik muayene bu durumların varlığını ortaya çıkarır ve böyle durumlarda tedavi tamamen farklı olur.
 
Geri
Üst