Aileye 10 öneri

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Aileye 10 öneri
1-Her gün çocuklarınıza bir şeyler okuyun
Çocuklarınıza 6. aydan sonra bir şeyler okumaya başlayın. Böylece hem onlara iletişimin önemini göstermiş, hem de okuma alışkanlığı kazanmalarını özendirmiş olursunuz. Ayrıca okumak çocuklarınızla bazı konuları tartışmak ve akıllarında ne olduğunu öğrenmek için size bir çerçeve sağlar.
2-Evinizde “çocuk güvenliği” taraması yapın
Evinizi çocuk gözüyle odadan odaya dolaşarak sistemli olarak gözden geçirin ve küçük çocuklarınızı bekleyen “bubi tuzaklarını” ortalıktan kaldırın. Bu tarama sırasında zehirli maddeleri, küçük nesneleri, keskin köşeleri, bıçak ve ateşli silahları ve düşülecek yerleri aklınıza getirin.
Yabancı Cisim Yutmaları
Evde Dikkat Etmeniz Gerekenler
3-Çocuğunuza sigarasız bir ortam sağlayın
Ev içlerindeki sigara dumanı orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarını arttırmakta ve hatta “beşik ölümleri”ne neden olmaktadır. Sigara içiyorsanız bırakmayı düşünün. Unutmayın ki çocuğunuzun büyüdüğünde sigara içip içmeyeceğini belirleyen en önemli faktör sizin sigara içmenizdir. En azından evinizi “sigara içilmez” bir yer haline getirin.
Sigarayı Bırakınca Neler Değişiyor ?
4-”Araç güvenliği” kurallarını uygulayın
Her arabaya binildiğinde arabanın içindeki herkesin emniyet kemerlerini bağladığından emin olun. Arka koltuktaki çocuklar yaşlarına uygun güvenli bir şekilde oturtulmalıdır. Bisiklet, paten ve kay-kay kullanan çocuklar başlarını korumak için kask giymelidir.
5-İyi davranışları pekiştirerek şiddeti önleyin
Saldırmak, hakaret etmek ve dövmek çocuklara diğer kişilerle olan sorularını saldırarak çözebileceğini öğretir. Şiddete dayanmayan disiplin zamanla daha etkili olur. Sözcüklerinde yaralayabileceğini unutmayın.
6-Çocuğunuza yaşına uygun bütün aşıların yapıldığından emin olun.
Çocuk hekiminizle birlikte çocuğunuzun aşı kartını gözden geçiririn, Hepatit (sarılık) aşısının tamamlandığından “MMR” (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısının zamanında tekrarlandığından ve su çiçeği aşısının 2 yaşından önce yapıldığından emin olun.
Aşılama Tablosu için tıklayın
7-Çocuğunuzun “medya” sını izleyin
Çocuğunuzun televizyon ve sinemada neler seyrettiğini ve hangi müzikleri dinlediğini izleyin. Çocuklar gördüklerinden ve işittiklerinden etkilenirler. Onlarla izlediklerinin içeriği konusunda konuşun. Bir TV programı veya filmin onun için uygun olmadığını hissederseniz onu daha uygun bir programa yönlendirin.
Pokemonların Çocuk Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri
8-Çocuğunuzun okulu ve eğitimi ile daha ilgili olun
Eğitimi bütünüyle profesyonellere bırakmayın. Çocuğunuzun okulunu ziyaret edin. Öğretmen-veli organizasyonlarında aktif olun. Bazı özel projelerde ve sınıfta gönüllü olarak çalışın. Ev ödevlerinde çocuklarınıza yardıma hazır olun. Çocuğunuzun eğitimi sizin için önemliyse onun için de önemli olacaktır.
Çocuk ve Okul
9-Beslenmelerine dikkat gösterin.
Beslenme çocuğunuzun büyümesi, gelişmesi ve öğrenmesi üzerinde büyük fark yaratır. İyi beslenme bir denge konusudur. Çocuğunuz her yemekte birkaç besin gurubundan yiyecekler yemelidir. Beslenmede kepekli ekmek, tahıl, taze meyve ve sebze gibi daha az işlem görmüş besinleri tercih edin. Çocuğunuzun beslenme planını çocuk hekiminizin önerileri doğrultusunda gözden geçirin.
Çocuk ve Bebek Beslenmesi
10-Çocuklarınıza sevildiklerini ve önemli olduklarını hissettirin
Çocuklar yaşamlarının erken döneminden itibaren kişisel değer duygusu ile gelişirler. Onlar bu duyguyu anne ve babalarından alırlar. Çocuklarınızın ne demek istediğine kulak verin. Onlara sevildiklerini ve güvende olduklarını hissettirin. Onların bireyselliklerini kutlayın; onlara özel olduklarını ve takdir edildiklerini belirten sözler söyleyin. Çocuğunuza her gün sarılın.
 
Geri
Üst