Anne Adayları Dikkat!Gebelik Döneminde Hareketsiz Kalmayın..

hatiss

Yeni Üye
Üye
Anne Adayları Dikkat!Gebelik Döneminde Hareketsiz Kalmayın..
gebelikte hareket,gebelikte hareketler,gebelikte egzersiz,

Arkadaşlar gebelik döneminde hareketli olmak bir takım egzersizler yapmak büyük önem taşıyor gebelik sonunda doğum yaklaştığında bu sizin rahat bir doğum yapmanız için gerekli bir kural haline geliyor.Hem siz hemde bebeğiniz bu sayede daha sağlıklı ve daha rahat bir gebelik dönemi geçirirsiniz.O yüzden ki gebelik döneminde sürekli hareket edin ve hareketsiz kalmamaya çalışın.

gebelikte_spor-2f6.jpg


Bilimsel araştırmalar gebelik döneminde sporun; ağrıları azaltma, gereğinden fazla kilo almama, uyku sorununu giderme, özgüveni sürdürme, doğumdan sonra daha kolay toparlanma ve genel olarak kendini daha iyi hissetme gibi faydalarından bahsediyor.
Ancak mutlaka dikkat edilmesi gereken konu, her kadını yaşam biçimi, sağlık envanteri ve gebelikle ilgili kişisel durumuna göre değerlendirmek.

İnsan vücudu hareket etmek üzere donanımlanmışken, vaktimizin büyük bölümünü hareketsiz geçirmemizin sağlığımız üzerindeki olası zararları saymakla bitmiyor. Gebelikte ise hareket etmenin önemi daha da artırıyor. Gebelikte her kadına özel olarak bir egzersiz programı uygulanması gerektiğini söyleyen b-fit Spor&Yaşam Merkezi Kurucu Ortağı Bedriye Hülya, gebelikte egzersizin önemi ile ilgili ipuçları veriyor.

Yaşam kalitesini bozan kalp ve dolaşım sorunlarından, depresyona kadar uzanan pek çok rahatsızlığa, çağımızın hastalığı olan hareketsizliğin etkisi büyük. Çamaşır makinasından, elektrik süpürgesine, arabadan toplu taşımaya daha az hareketle yaşamı sürdürmemizi sağlayan her teknoloji, görünen yüzüyle hayatı kolaylaştırırken, bedenimizin hareket ihtiyacı da giderek artıyor. Tembelleşen hayat düzenimizde televiyonun etkisi de vazgeçilmez. Diğer yandan özellikle hareketlerimizi kısıtlayan; ağrılar, stresli işler ve gebelik gibi dönemlerde bu tembelleşme sürelerinin arttığı görülüyor. Tabii bu durum kadını içinden zor çıkılır bir sarmala çekmekte ve artan hareketsizlikle böyle dönemlerin daha ağır geçirilmesine yol açabilmektedir.

Kadınların en doğal ve en mutlu yaşayabileceği gebelik dönemi, hareketsizliğin yan etkilerini en çok hissettikleri zamanlardan biridir. Gebelik döneminde bedende yaşanan değişiklikler kadar, toplumun beklentileriyle de kadın hareketsizleşiyor ve harekete aç bedeni kendisine sunulan “yeni” yaşam karşısında pek çok itirazda bulunabiliyor. Ölçülü yapılan egzersiz ise anne adayının hem bu süreci hem de sonrasını daha kolay geçirmesini sağlayabiliyor. Bilimsel araştırmalar gebelik döneminde sporun; ağrıları azaltma, gereğinden fazla kilo almama, uyku sorununu giderme, özgüveni sürdürme, doğumdan sonra daha kolay toparlanma ve genel olarak kendini daha iyi hissetme gibi faydalarından bahsederken mutlaka dikkat edilmesi gereken konulara da parmak basıyor.

Tabii her kadını aynı olarak görmemek, yaşam biçimi, sağlık envanteri ve gebelikle ilgili kişisel durumuna göre değerlendirmek önemli. Hayatı boyunca spor yapmış bir kadının gebelik döneminde uygulayacağı egzersiz programı ile hayatı boyunca spor yapmış ancak düşük tehlikesi olan bir kadının uygulayacağı egzersiz programı farklı olacaktır. Ya da hiç spor yapmamış bir kadınla her gün koşmaya alışık bir kadın farklı egzersiz yöntemleri uygulamakla daha fazla fayda görebilecektir.

Gebelik ve egzersiz konusunda referans gösterilen çalışmalarda, karın bölgesine travma yaratabilecek, çok hızlı hareketleri içeren, düşme tehlikesi yaratan ve eklemlere yük bindiren sporlardan kaçınılması önerilmekte ve özellikle gebeliğin 3 aylık döneminden sonra ağırlık kaldırılmaması gerektiği vurgulamaktadır.1 Bu konuda yapılması gereken ilk şey doktorunuza danışmaktır. Doktorunuz size sakınmanız gereken noktalar konusunda gerekli uyarılarda bulunacak, durumunuza en uygun egzersiz tipini önerecektir.


GEBELİKTE EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bilimsel çalışmalarda gebelik dönemi ve egzersiz konusu birbiri ile karşıt görüşler bulunsa da gebelerin spor/egzersiz yaparken dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki ana başlıklarda toplanmaktadır:

1. Mutlaka bir egzersiz programına dahil olmadan doktorunuza danışınız.
2. Vücut ısınıza dikkat etmeli ve her 15 dakikada bir ısınızı ölçerek, normal sınırların üstüne çıkmamasına özen göstermelisiniz.
3. Gebelikte denge ile ilgili değişiklikleri gözardı etmeden hareket etmelisiniz.
4. Gebelikte eklemlerin daha esnek olduğu unutmamalı ve fazla zorlamalardan kaçınılmalısınız.
5. Egzersiz sırasında nefesinize ve nabzınıza dikkat etmeli, konuşamayacak kadar asla kendinizi yormamalısınız.
6. Gebeler için uygun olan ve tehlikeli sayılabilecek egzersiz programları göz önünde bulundurulmalıdır.



Kaynak: Amerikan Akademi Aile Hekimleri kuruluşu tarafından, hamilelik döneminde egzersiz üzerine hazırlanan makaleden alınmıştır.
 
Geri
Üst