Anneler Çocuklara Karşı Neden Şiddet Kullanılır

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Anneler Çocuklara Karşı Neden Şiddet Kullanılır
Çocuklara Karşı Kullanılan Şiddet Nedenleri
Anneler Çocuklara Karşı Neden Şiddet Kullanılır


Her ne kadar iyi bir anne - babas olsanızda, mutlaka çocuğunuza karşı şiddet uyluyorsunuzdur sözde şiddet bile olsa. Ki şiddet illa da dayak atmak değildir. "Uslu dur yoksa kızarım, ceza veririm, küserim, seni sevmem vs vs..." gibi sözlerde şiddettir. Peki neden çocuklarımıza şiddet uygularız; buyrun bu yazımızda öğrenelim Melek'ler.

cocuk-3b8.jpg


Çocuk terbiyesinin en önemli unsuru yaşama sevincidir. Aile içindeki sıkıntılar bazen öylesi bir hâl alır ki, çocuk terbiyesinden birinci derecede sorumlu olan anne yaşama sevincini kaybedebilir. “Yarının bugünden farkı ne olacak ki?” sorusu anneyi umutsuzluğa düşürebilir. Umutsuzluk, mutsuzluğu körükler. Umudu kalmamış, yaşama sevinci olmayan bir annenin, çocuğunu terbiye etmesi hemen hemen imkânsızdır.

Anne ve babaların bir kısmı, özellikle de anneler sinirlerine hakim olamaz ve yaptığı bir hata, işlediği bir kusur ya da istemediğini bir şeyi yapması sonucu dayanamayarak çocuğunu döver. Dövmenin şiddeti bazen çocuğa zarar verecek boyuttadır. Döven anne veya baba bir süre sonra bu hareketinden dolayı pişmanlık duysa da iş işten geçmiştir artır.

Uzmanlara göre çocuğu cezalandırırken yapılan en büyük hatalardan biri dövmektidr. Dövmek başlı başına sakıncalıdır. Çünkü yapılan araştırmalara göre dayak atılan çocuk, neden dayak yediğini hiçbir zaman hatırlamaz. Tek hatırladığı şey dayak yediğidir. Dayak; ceza sıralamasında yerini bile almaması gereken bir davranış biçimidir. Dövmek çocukta her türlü soruna neden olabilir.

Psikolojik olarak da soruna yol açabilir, fizyolojik olarak da… Darp sırasında çocuğun sakatlanması, aldığı darp nedeniyle hastalanması söz konusu olabilir. Bu nedenle dayak kesinlikle hayatımızdan çıkarılması gereken bir davranış biçimidir. Kimilerine göre şiddet, çocukların terbiyesi için gereken bir harekettir. Hatta bu konuda ata sözleri dahi vardır: Kızını dövmeyen, dizini döver şeklinde… Doğrusu şiddet gören veya annesi, babası ya da kardeşleri küçük düşürülüp, tehdit edilen, dayak yemelerine tanıklık eden çocuklar bütün bunlardan son derece olumsuz bir şekilde etkileniyor. İster kendisi, ister aile fertlerinden biri şiddet görsün, bunu yaşayan ya da şahit olan çocuğun kendine saygısı, büyüklerine hissettiği güven ve yaşama sevinci sarsılıyor. Ailesinde şiddet gören çocuk hem kendini suçlu hissediyor, hem üzülüyor, hem kendisini döven aile büyüklüğüne sevgi ve nefret duygusunu birarada hisediyor, terk edilme endişesi yaşıyor, kendisini doğru ifade etmekten korkuyor, yaralanma endişesi duyuyor, sürekli kızgın ve mutsuz oluyor, kendini çaresiz hissediyor.
 
Geri
Üst