Astım nedir ? Astıma ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Astım nedir ? Astıma ne iyi gelir ?
astım.jpg




Astım, solunum yollarınızı etkileyen kronik bir hastalıktır. Havayollarınız, akciğerlerinize giren ve çıkan hava tüpleridir. Astımınız varsa, solunum yollarınızın iç duvarları ağrılı ve şişmiş olur. Bu onları çok hassas yapar ve alerjiniz olduğu veya rahatsız edici bulduğu şeylere güçlü bir şekilde tepki verebilir.Birçok astım hastası için, bu semptomların zamanlaması fiziksel aktivite ile yakından ilişkilidir. Ve, bazı sağlıklı insanlar sadece egzersiz yaparken astım semptomları geliştirebilirler. Nefes darlığı sık sık yaşarsanız veya nefes alırken göğsünüzde ıslık çalmak ya da hırıltılı bir ses duyuyorsanız, astım olabilir . Semptomların önlenmesi en iyi stratejidir. Astımı olan bir kişi hangi durumların bir atak tetiklediğini bilmeli ve mümkün olduğunda onları engellemelidir. Astım atakları şiddetli, önceden tahmin edilemez veya haftada ikiden fazla alevlenirse, bir allerjist ile yapılan konsültasyon, nedenlerini belirlemede yardımcı olabilir ve semptomları kontrol eden veya ortadan kaldıran uzun süreli tedavi sağlayabilir. Makalemizin devamında ; astım, astım nedir, astım nedenleri, astım belirtileri ve astımın tedavisi hakkında bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin...






Astım, akciğerlerdeki hava yollarını içeren kronik bir hastalıktır. Bu hava yolları veya bronşiyal tüpler, havanın akciğerlere girip çıkmasına izin verir.Astımınız varsa, solunum yollarınız daima iltihaplıdır.Her hangi bir durum astımı tetikleyebilir. Astım belirtileriniz her zamankinden daha kötü hale geldiğinde, buna astım atağı denir. Ciddi bir astım krizinde, hava yolları hayati organlarınızın yeterli oksijen almamasına çok yaklaşabilir. İnsanlar şiddetli astım krizlerinden ölebilirler.Hava yollarınız tepki verdiği zaman, daha da darlaşır ve akciğerleriniz daha az hava alır. Bu, özellikle sabah veya gece erken saatlerde, hırıltı, öksürük, göğüste sıkışma ve solunum zorluğuna neden olabilir.İnsanlar yaşadıkları çevre ile kalıtsal genler arasındaki etkileşim nedeniyle astımı geliştirirler..


Astımlı çoğu insanın alerjisi vardır. Alerjenlere (ev tozu akarları, hamamböceği ve polen gibi yaygın maddelerden gelen proteinler) neden olabilir. Yapılan araştırmalarda artık astıma duyarlılığın yaşamın çok erken döneminde geliştiği vurgulanıyor.Hamile bir kadının sigara içimi, alerjenlere maruz kalma ve diyete bir rol oynayabilir. Çocukların yaşamın ilk üç yılında alerjenlere ve solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kalmaları, astım gelişme olasılığını artırabilir.Genler ayrıca astım gelişiminde de rol oynar. Araştırmacılar, hangi genlerin astıma bağlı olduğunu belirlemek için farklı etnik ve coğrafi topluluklardaki aileleri inceliyorlar. Genetik çalışmalar, hastaların ilaçlara yanıt verme biçimlerindeki farklılıkları da ortaya koymuştur. Astım genetiğinin anlaşılması, hastalığın önlenmesi için ipuçları sağlamalı ve hekimlerin bireysel hastalar için en etkili tedavileri seçmesine yardımcı olmalıdır.


Doktorlar astımı, aşağıdaki semptomlara neden olan “solunum yolunun kronik inflamatuar hastalığı” olarak tanımlar:


Nefes darlığı

Göğüste sıkışma

Öksürme

Hırıltı






Astımın hiç bir düzen modeli yoktur. Belirtileri:



Hafif, orta veya şiddetli olabilir

Kişiden kişiye değişebilir

Zaman zaman nüksedebilir ve uzun süre görünmeyebilir

Her bir atak diğerine göre değişiklik gösterebilir




Astım Tetikleyicileri



Çimen, ağaçlardan ve yabani otlardan gelen polenler gibi açık alerjenler

Hayvan tüyleri , toz akarları ve küf gibi kapalı alerjenler

Bazı ilaçlar ve gıda katkı maddeleri

Duman, kimyasal dumanlar ve güçlü kokular gibi tahriş edici maddeler

Soğuk algınlığı, grip veya diğer hastalıklar

Egzersiz (astımlı kişiler bazı egzersizlerden faydalanabilir)

Stres

Soğuk hava veya aşırı kuru, ıslak veya rüzgarlı hava gibi hava koşulları




Astımlı bir kişide , bronşiyal tüpler olarak bilinen hava yollarının iç duvarları şişmiş veya iltihaplanmış hale gelir. Bu şişlik veya iltihaplanma , solunum yollarını tahrişlere aşırı derecede hassaslaştırır ve alerjik reaksiyona karşı duyarlılıklarını artırır.Semptomlar genellikle geceleri, sabah erkenden veya aktiviteden hemen sonra meydana gelir. Hava yollarının daralmasından kaynaklanırlar.Astımın uzun süreli (kronik) bir hastalık olduğunu anlamak önemlidir. Her yaştaki yetişkinler, çocukken astımı olmasalar da, astım geliştirebilirler.Kapalı ve açık hava kirliliği (kalıplar, gazlar, kimyasallar, parçacıklar ve sigara dumanı dahil), astım gelişme riskini artırabilir.Bir ebeveynin astımı varsa, bunu geliştirmeniz daha olasıdır. Olası alerjenler ve tahriş edici maddelerle sık sık temas etmek , astım riskini artırabilir.Doktorunuz, sahip olduğunuz astımın türüne, yaşınıza ve tetikleyicilerinize göre sizin için doğru tedaviyi veya tedavilerin kombinasyonunu belirleyecektir.


Bronşiyal astım, en yaygın astım tipi için başka bir isimdir. Semptomlar öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma ve nefes darlığıdır.Spesifik bir astım tipi belirtilmedikçe, astıma yapılan çoğu referans bronşiyal astım ile ilgilidir.Benzer semptomlara sahip olmasına rağmen, bronşit ve astım aynı değildir.Örneğin, öksürük , ateş , titreme ve vücut ağrıları olduğunda bronşit kalın bir mukozaya neden olur . Astım bu belirtilere neden olmaz.Astım gibi, bronşit de akut olabilir yani tedavi semptomları sona erdirir veya kroniktir . En sık görülen astım türü , akciğerlerdeki bronşları etkileyen bronşiyal astımdır .



Alerjik astım



Alerjenler bu tip astımı tetikler. Bunlar şunları içerebilir:

kediler ve köpekler gibi hayvanlardan evcil hayvan
Gıda
kalıp
polen
toz



Alerjik astım mevsimsel alerjilerle el ele gittiğinden mevsimsel olma olasılığı daha yüksektir .Trajik olarak, astım atakları yüzünden her gün üç kişi ölüyor ve araştırmalar astım ölümlerinin üçte ikisinin önlenebilir olduğunu gösteriyor. Solunum bozukluğu olan aile üyeleriniz varsa , riskiniz daha yüksektir. Bu genetik bağlantıyı doktorunuza bildirin.Çalışmalar, stresli veya depresyondaysanız , sonuç olarak astım semptomları riskinin yüksek olduğunu gösterir. Astımınızı yönetmek için düzenli hafif egzersizler yapın. Astımınıza yardımcı olmanın yanı sıra, düzenli egzersiz genel sağlığınız için de iyidir. Egzersiz, kalbin ve akciğerlerin sağlıklı kalmasına ve kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlü tutmasına yardımcı olabilir. Astımı tedavi etmek için sihirli değnek yok , fakat diyetinizde bazı değişiklikler yapmak astım semptomlarını azaltmaya veya kontrol etmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı, çeşitli bir diyet planı astımda faydalıdır.

Ev temizleyicileri, çözücüler ve diğer kimyasal maddelerden kaynaklanan kokular , kötü hava kalitesine katkıda bulunur. Bu ürünleri evde kullanırken, etiket üzerindeki talimatları izleyin, önerilen miktarları ve konsantrasyonları kullanın ve alanı havalandırın.


Kimse astımın nedenini gerçekten bilmiyor, ancak bazı tetikleyicileri ve neleri önlemek gerektiğini bilmek önemlidir.İyi bir diyet genel astım tedavi planınızın önemli bir parçasıdır . Günde 1 muz tüketmek astım semptomlarını azaltır. Elma suyu, kahve tüketimi de astımı ataklarını önlüyor. Sarımsak akciğer tıkanıklığını yok eder ve hava yolu inflamasyonunu azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra, yüzyıllar boyunca kansere ve diğer faydalara karşı savaşmaktan başka zencefil de astımı tedavi etmeye yardımcı olur. DİKKAT: Burada listelenen yiyeceklerden hiçbirine alerjiniz olmadığından emin olun.

Düzenli egzersiz gibi , sağlıklı bir diyet herkes için iyidir. Dahası, bir çok doktor, yediğiniz belirli yiyeceklerin astım üzerinde doğrudan bir etkisi olabileceğinden şüphelenir . Ancak astım ve diyet arasındaki kesin bağlantıyı anlamadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Belirli yiyeceklere karşı alerjiniz varsa, bunlardan kaçınmalısınız. Alerjiler astım semptomlarını tetikleyebilir. C ve E vitaminleri, beta- karoten , flavonoidler, magnezyum , selenyum ve omega-3 yağ asitleri olan ve daha fazla diyet yapan kişilerin daha düşük astım oranlarına sahip olduklarına dair kanıtlar vardır . Bu maddelerin çoğu, hücreleri hasara karşı koruyan antioksidanlardır.Omega-3 yağ asitlerinin sağlık yararları, kalp hastalıkları , felç, diyabet ve bilişsel sorunlara karşı korumanın ötesine geçer ; Bu esansiyel yağ da astıma karşı koruyabilir. Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunan omega-3'ler , astım ataklarının sık görülen bir belirtisi olan bronşiyal inflamasyonu karşılayabilecek bir anti-inflamatuar etki sağlar . Faydaları doğumdan önce bile başlayabilir.


Ispanak gibi yapraklı yeşillikler, sağlıklı bir bağışıklık sistemini teşvik ettiği ve çocuklarda hırıltıyı azalttığı bilinen C vitamininin yüksek dozlarını içerir. Süt sadece büyük bir kalsiyum kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda magnezyum açısından da zengindir, aynı zamanda keten tohumlarında da bulunan bir astımla mücadele mineralidir. Magnesium, solunum yollarınızı açık tutan bronşiyi çevreleyen kasları rahatlatır. Havuç sadece gözler için iyi değildir. Çünkü bunlar, bağışıklık sistemini astım ataklarına karşı güçlendiren, vücutta A vitaminine dönüşen bir antioksidan olan beta-karoten ile yüklüdür. Avakado tüketimide astımı önler. Daha da iyisi, kötü kolesterolü düşüren ve iyi kolesterol seviyelerini artırabilecek kalp-sağlıklı yağlarla doludur.

Tabağınızı çeşitli türde ve renkte sebze ile doldurun; Beş amacı için bir gün hizmet vermektedir. Günde iki öğün meyve yiyin.Beyaz / rafine edilmiş ekmek, makarna, erişte, kahvaltılık gevrek ve pirinç çeşitleri yerine kepekli seçin.Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fındık ve tohum ve baklagilleri seçin.Süt ürünleri grubundan en az tavsiye edilen besin alımını aldığınızdan emin olun.Sağlıklı beslenmenin hava yolu sağlığına katkıda bulunabileceğine dair yeni kanıtlar vardır. Son zamanlardaki kanıtlar, yüksek antioksidan açısından zengin bir diyetin astım alevlenmelerini azaltmaya ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Antioksidan açısından zengin bir diyet, her gün beş porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve içerir. Sağlıklı bir diyet ve fiziksel olarak aktif olmak, astımı olanlar da dahil olmak üzere tüm insanlar için önemlidir. Beş besin grubundan çok çeşitli yiyecekleri içeren bir yeme modeli, insanların ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayacaktır.
 
Astım, akciğerlerinizi etkileyen bir hastalıktır. Çocukların en yaygın uzun vadeli hastalıklarından biridir, ancak yetişkinlerin de astımı vardır. Astım atakları sırasında hastalar, hırıltı, öksürük, nefes darlığı veya göğüste sıkışma ve ağrı hissedebilir.Astım atakları, alerjenler, egzersiz, duman, kirlilik veya hava yolu enfeksiyonları tarafından tetiklenebilir.Sigara içmenin astım krizlerini tetiklediği bilinmektedir.Her biri çeşitli suçlular tarafından tetiklenen birçok farklı tipte astım vardır . Enflamasyonlu ve daraltılmış solunum yolları daha fazla mukus üretir ve nefes almayı daha zor hale getirir. Hırıltı ve öksürük, astımın en sık görülen iki belirtisidir ve yaşam kalitenizi ve spor ve diğer fiziksel aktivitelerin keyfini çıkarma yeteneğinizi etkileyebilir. Etkili tedavi, hırıltı ve öksürük gibi devam eden semptomları kontrol ederken, aynı zamanda ani astım ataklarının şiddetini de azaltır. Saldırının uyarı işaretlerini bilerek, bir saldırıyı tetikleyen şeylerden uzak durarak ve doktorunuzun tavsiyelerini izleyerek astımınızı kontrol edebilirsiniz. Semptomlarınızdaki ve tetikleyicilerinizdeki değişikliklere dikkat ederseniz ve bu bilgileri doktorunuzla paylaşırsanız, bu rahatsız edici durumun önüne geçebilirsiniz.
 
Geri
Üst