Az'la Yetinemeyiz

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Az'la Yetinemeyiz
Teknoloji giderek hayatımızda daha çok yer kaplıyor, giderek hayatlarımızı ve işlerimizi kolaylaştırıyor. Ama bunun anlamı, "iyi yöneticilere ihtiyaç kalmadı" demek değil. Tersine, ihtiyaç her zamankinden daha fazla ve iyi bir yöneticinin de artık sahip olması gereken özellikler çok daha çeşitli. Bu özelliklere sahip olup, kendini çeşitli yönlerden geliştirebilen kişilerin iyi bir yönetici olmaması için sebep yok. Tek gereken, buna ayıracak zaman, hiç bitmeyecek bir kişisel gelişim ve öğrenime karşı sabır ve istek...

İyi Bir Yönetici Olmanın Kişisel Gerekleri

- Kendinize ve becerilerinize güvenin. Kendinizle mutlu olun ama bu sizi sınırlamasın. Öğrenmekten ve daha iyi olmaktan vazgeçmeyin.

- Dışadönük olmak, iyi bir yöneticide olması gereken temel özelliklerden. Sürekli bir partide eğleniyormuş gibi ortada gezinmeniz gerekmiyor, ama sessiz ve suskun olmak da iyi bir yöneticiye yakışmıyor. Unutmayın: Yönetim, insan toplulukları ile ilgili bir beceri. Ve insanlardan hoşlanmayan bir kişi bu işe hiç girişmemeli.

- Dürüst ve açıksözlü olmak, yöneticiliğin de temel taşları arasında. Ve sizin göstereceğiniz başarı, büyük ölçüde, başkalarının size ve söylediklerinize duyduğu güvene bağlı.

- İyi bir yöneticinin, dışlamak yerine katmaya öncelik vermesi gerekli. Her ne yapıyorsanız, başkalarını da buna dahil etmelisiniz. Başkalarını, belli konulardaki eksiklerini gerekçe göstererek, oyunun dışında bırakamazsınız.

- Unutmayın, yöneticiler liderlik yapmak zorundadır ve bu da kişinin bir "duruşu" olmasını gerekli kılar. Etkili liderler, bir odaya girdikleri zaman herkesin kendilerini fark etmesini sağlayan bir kaliteye, bir havaya sahiptirler.


İyi Bir Yönetici Olmanın Mesleki Gerekleri

- Katı, değişmez görüşlü olmak yerine, tutarlı olmak iyi bir yöneticinin de belirleyici mesleki özelliği. Yönetici, değişime her zaman hazır olmalı, çünkü sabit fikirlilik özel hayatta olduğu gibi, mesleki hayatta da sorunlara davetiye çıkartabiliyor. Karar alın, ama başkalarının görüş, öneri ve öğretilerine de mutlaka kulak verin.

- Biraz çılgın olmanın kimseye zararı olmaz, tersine, kalıpların dışında olmanın yararı çok. Yeni şeyleri denemekten korkmayın. Deneyip de başarısız olursanız da hatanızı kabul edin. Ama asla, denediğiniz için özür dilemeyin.

- İşin matematiksel yönleri sizi korkutmamalı. Sonuçta planlar yapmak, bir iş takvimi belirlemek zorundasınız. Bunlara bağlı kalmak, sonuca ulaşmanızı daha da kolaylaştırır.

- Hızlı olun, her türlü ani gelişmeye karşı yeni bir yolu kendinize açacak kadar hızlı manevra yapabilecek düzeye ulaşın. Planlarınızı hızlı ve gerekliliği olan değişimlere uyarlayın. Ama böyle hareket etmenin "maymun iştahlılık" ve "gereksiz riskler üstlenmek" anlamına gelmediğini de unutmayın.

- Bilgiyi, işinizi kolaylaştırmakta, hedefinizi yakalamakta kullanılacak bir araç olarak görün. Çünkü bilgi; asla biriktirilip raporlanacak ve kenara istiflenecek bir güç değil. Zaten bunu yaptığınız zaman bir güce değil, gereksiz detaylara sahip bir arşive sahip olursunuz o kadar.

alıntı
 
Geri
Üst