Baker kisti nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Baker kisti nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?
Baker kisti, diz arkasında gelişen sıvı dolu bir şişkinliktir.Diz ekleminin arkasındaki doku şiştiğinde ve iltihaplandığında ortaya çıkar.Aşırı eklem sıvısı, dizin arkasındaki küçük doku keselerinden birine aktarıldığında bir Baker kistine neden olur . Fazla sıvı, genellikle romatoid artrit veya osteoartrit gibi diz rahatsızlıkları gibi durumlardan kaynaklanır . Buna bir yaralanma da neden olabilir.


baker kisti.jpg





Kist, bulunduğu yerde bulunan dokunun normal bir parçası olmayan kapalı bir kesede veya mesane benzeri bir yapıdadır. Kistler yaygındır ve herhangi bir yaştaki kişilerde vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Semptomlar dizinin arkasında ağrı, şişlik ve gerginlik olabilir.


Bir Baker kisti, dizin arkasında gelişebilen sıvı dolu bir şişkinliktir. Adı William Baker denilen ve 1867 de ilk kez bu durumu tanımlayan doktordan almıştır.Kist çok küçük bir kistten başlayıp birkaç santimetre büyüklüğündeki kiste kadar değişebilir. Nadiren, bir Baker kisti aynı anda her iki dizin arkasında gelişebilir.Baker kistleri kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir, muhtemelen kadınlarda osteoartrit ve romatoid artrit gelişme olasılığı daha yüksektir. Genellikle 40 yaşın üstünde gelişirler, ancak çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanları etkileyebilir.


Belirtiler


Bazı durumlarda, bir Baker kisti ağrıya neden olmaz ve fark edemezsiniz. Belirtileriniz varsa şunları içerebilirler:


Dizinizin arkasında şişme, bazen bacağınızda şişme

Diz ağrısı

Dizin gerginliği veya sertliği

Aktifleştikten sonra ya da uzun süre ayakta kaldıysanız, belirtileriniz daha da kötüleşebilir.


Baker kisti nasıl teşhis edilir?


Doktor dizinizi inceler sağlık sorunlarınızla ilgili bir takım sorular sorar. Ayrıca dizinizi ayrıntılı incelemek için MR ister.


Genel olarak, Baker kisti ne kadar büyükse, belirtiler üretme olasılığı da o kadar yüksektir. Dizinizin arkasındaki şişmeyi görebilir veya hissedebilirsiniz. Bazen diz ekleminin şiştiğini fark edebilirsiniz. Bazı insanlar diz bölgesi çevresinde ağrı hissederler. Büyük bir Baker kisti varsa dizinizin bükülmesi zor olabilir ve dizinizin arkasındaki bölge özellikle de ayakta olduğunuzda sık hissedebilir. Daha seyrek olarak, dizde tutulma veya kilitleme hissi yaşayabilirsiniz.


Gelişebilecek herhangi bir komplikasyon var mı?


Baker kistinin en sık karşılaşılan komplikasyonu yırtılmasıdır.Böyle bir durumda, kist içerisindeki sıvı, baldır kasına sızabilir. Bu, baldırınızın şişmesine neden olabilir. Ayrıca, kistten sızan sıvının neden olduğu tahriş nedeniyle, deride kaşıntı ve kızarıklık geliştirebilirsiniz.


Baker kisti hangi doktorlar tarafından tedavi edilir?


Baker kistlerini tedavi eden doktorlar genel birinci basamak hekimlerini, ortopedistleri ve romatologları içerir.

Bir Baker kisti tedavisinden sonra iyileşme süresi nedir?


Geri kazanım süresi, uygulanan tedavi biçimine bağlıdır. İlaçlar veya diz enjeksiyonları ile iyileşme, günler ila haftalar arasında olabilir. Cerrahi onarım yapılırsa, iyileşme genellikle bir ila üç ay sürer.


Baker kisti için ev ilaçları var mı?


Evde tedaviler, tıbbi değerlendirmeden önce soğuk uygulamalar, dinlenme ve ilgili dizin aşırı kullanımı veya yaralanmasından kaçınılmalıdır.Fiziksel aktivitenizi azaltın. Bunu yapmanız diz ekleminizin tahrişini azaltacaktır. Doktorunuz size aktivite seviyelerinizi ne kadar azaltmanız gerektiğine ilişkin size rehberlik yapabilir ve bu arada yapabileceğiniz alternatif egzersiz formlarını önerebilir.


Baker kistini önlemek mümkün müdür?


Herhangi bir altta yatan artrit hastalığını en aza indirgemek dışında bir Baker kisti için herhangi bir önleme yoktur.


Baker kisti nasıl tedavi edilir ?


Baker kisti genelde zamanla kendiliğinden kaybolur. Bir Baker kistiniz varsa altta yatan herhangi bir diz probleminin tedavisi önemlidir. Bu, bir Baker kistinin boyutunu ve bunun neden olduğu herhangi bir şişme veya ağrı azaltmaya yardımcı olabilir.Bir menisküs yırtığı gibi dizinde yaralanmanız varsa, bunun tedavisi Baker kistini de tedavi etmeye yardımcı olabilir. Sıvı drenajı ;Bazen doktorunuz, semptomlarınızı hafifletmek için diz ekleminizden aşırı sıvıyı boşaltmak için bir iğne kullanabilir. Bununla birlikte, Baker kistinin zaman içinde yeniden oluşması sık görülür.Kortizon enjeksiyonu ; kistin neden olduğu ağrı ve iltihabı azaltmak için bazen sıvı drenajından sonra kullanılır.Kisti çıkarmak için cerrahi ;bazen kist çok büyük veya ağrılı diğer tedaviler başarısız olursa bu yapılır. Cerrahi aynı zamanda altta yatan bir sorunun tedavisinde yapılabilir , örneğin menisküs yırtıklarının onarımı.Kistinize neden olan altta yatan bir durumunuz varsa, durumun düzgün şekilde yönetilmesi önemlidir. Kist, ona neden olan durum tedavi edildiğinde kaybolabilir.
 
Bu kist dizin arka bölümünde hacim artışı olarak kendini gösterir Vücut diz eklemindeki sıvı birikimi ile diz disfonksiyonuna tepki varken olur. Bazı durumlarda acılıdır..Baker kisti genellikle artrit veya kıkırdak yırtığı gibi diz eklemindeki bir sorunun sonucudur. Her iki koşul da dizinizin çok fazla sıvı üretmesine neden olabilir ve bu da bir Baker kistine neden olabilir.Baker kisti fizik muayeneden sonra doktorunuz tarafından teşhis edilebilir. Doktor, artrit gibi bir nedeni araştırır.Bir ultrason veya MR ile tetkik edilebilir.Doktorunuz görüntüleme çalışmalarını kullanarak tümör gibi diğer koşulları ekarte etmek isteyebilir.Ana tedavi yaklaşımı eklem lezyonlarına odaklanmalıdır
 
Baker kisti, çocuklukta ve yetişkinlikte doruğa ulaşan iki modlu epidemiyolojik dağılım gösterir. Baker kisti olan hastalar, dizin arka bölgesindeki bir kitle veya büyüme fark edebilir. Çocuklarda bu kistler asemptomatiktir ve çoğunlukla fizik muayenelerde bulunur.Yetişkinlerde, bu kistler ağrıya ve basınç hissine neden olabilir. Belirtileri, eklem uzatılırken veya fiziksel aktiviteler sırasında daha yoğun olur.Çoğu zaman, klinik şikayetler kistle ilgili değildir, ancak durumla ilişkili problemi ifade eder.Baker kisti sık rastlanan bir bulgudur ve meniskal lezyonlar veya diz artrozu bulunan erişkin hastalarda oldukça yaygındır. Tedavi genellikle eklem içi patolojiyi hedef almalıdır.
 
Baker kistleri çok yaygındır ve eklemle ilgili neredeyse her şişkinlikten kaynaklanabilir.Küçük bir Baker kisti genellikle ağrısızdır, ancak kist büyüdükçe diz arkasında sertlik ve ağrıya neden olabilir.Şüphe edilen kist, hızlı büyüme veya şiddetli ağrı gibi alışılmadık bulgular ortaya koyarsa ya da ateş eşlik ederse, hekim kitle tümör olabileceğini düşündüğünden röntgen veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) isteyebilir.Baker kistinin tedavisinde çeşitli seçenekler vardır.İzleyin ve bekleyin. Artrit veya menisküs yırtığı gibi temel koşulların tedaviye ihtiyacı olmasına rağmen, Baker kistine genellikle özel olarak muamele edilmemektedir. Altta yatan rahatsızlık için herhangi bir tedavi planlanmıyorsa, doktor hastanın elastik bir diz bandajı giymesini ve kistin daha büyük hale gelip gelip gelmeyeceğini izlemesini önerebilir.Bir Baker kisti genellikle kendiliğinden geçer fakat aylarca yada yıllarca da kalabilir.Kist rahatsızlık verirse, doktor inflamasyonu azaltmak için dizde anti-inflamatuar ilaçlar veya kortizon enjeksiyonları önerebilir.
 
Baker kisti için spesifik bir önleme olmamasına rağmen, diz problemi olan insanlar diz eklemini aşırı gergin bırakmamaya dikkat ederek veya altta yatan eklem problemini tedavi ederek risklerini azaltabilir. Daha genel olarak, bir anti-inflamatuar veya düşük tuzlu diyet, duruma katkıda bulunan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.Bir Baker kistinin belirtileri, eklem kilitlemesi, diz ağrılarıdır. Bu ağrıları kendiniz dinlenerek yönetebilirsiniz. Fizik tedavi ve hafif egzersizler baker kisti septomlarını hafifletebilir. En etkili rahatlama, altta yatan problemi tedavi etmekten gelir.Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da hekime görünmeyi ihmal etmeyin.
 
Geri
Üst